Субота, 20.04.2024, 11:41:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 12
В суботу, 13 квітня, в рамках святкування 101-ї річниці Пласту – Національної скаутської організації України в театрі кіно «Люм’єр» відбудеться допрем’єрний показ документального фільму «Смуга перешкод. Історія Івано-Франківського Пласту».
38 хвилинна «Смуга перешкод» складається з 10-ти епізодів, що висвітлюють життя Пласту за останні сто років. Зйомки стрічки тривали впродовж року: від березня 2012 до березня 2013. Головним оператором став Ігор Гурський. Спеціально для фільму були віднайдені та оцифровані унікальні архівні кадри, зокрема найстаріше відео міста Станіслав (1944 р.), відео з митрополитом Андреєм Шептицьким серед пластунів (1930 р.), фрагмент пластового маршу в одному з гірських міст (ймовірно Хуст – 1930 р.).
Автори стрічки взяли за ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

У рамках відзначення 1025–річчя хрещення Київської Русі 11 квітня 2013р. в актовій залі Галицької ЗОШ І-ІІІст. №1 відбулась науково-практична конференція «Через століття – до сердець».
З вітальним словом та Божим благословенням до учасників конференції звернулись декан Галицького деканату УГКЦ отець-мітрат Василій Завірач та митрофорний протоієрей Іоан Кузь, декан Галицький УАПЦ.
З доповідями виступили доцент кафедри релігієзнавства і теології Прикарпатського університету ім.В.Стефаника Ігор Коваль (доповідь «Історія княжого Галича в найновіших археологічних джерел») та заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи Семен Побуцький (доповідь «Початок християнізації Галичини»).
Переглядів: 464 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

10 квітня у залі засідань Калуської райдержадміністрації відбулася конференція на тему: «Протистояння українських націоналістів і радянської влади у повоєнний період, останній бій УПА» за участю працівників музею Степана Бандери, науковців, дослідників, викладачів історії. На заході була присутня і шкільна молодь, яким розбудовувати Українську державу. На цьому наголошували учасники конференції.
Відкриваючи конференцію, заступник голови районної ради Михайло Срібняк відзначив, що вороги Української держави спонукають до проведення таких заходів, як сьогоднішня конференція.
«Попри те, що щороку ми відзначаємо і День Героїв, і День створення УПА та інші свята, ми вирішили спільно з учителями, дослідниками провести конференцію.
Переглядів: 527 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

У 2011 році члени обласного товариства «Меморіал» гучно заявили, що у селі Пшеничники Тисменицького району знайшли масове поховання жертв НКВД 1939‑41 років.
Розкопали останки понад 600 людей, серед них 82 дітей. Тоді цю новину обговорювала чи не вся Україна, Пшеничники називали другим Дем’яновим Лазом. Пройшло близько двох років, а про перепоховання – жодних новин. Де ж нині ті останки?

Ким ви були?
Василь Тимків, член «Меморіалу», який очолював групу дослідників по Пшеничниках, каже, що всі розкопки там завершилися ще 15 березня 2011 року. Усі ці ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

Про наше місто написано багато – хто б сперечався. У польських бібліографічних джерелах кількість публікацій перевершує чотири сотні.
Левова частина – це порівняно невеликі статті у газетах. А чи написані про місто книги?
Такі, де від першої і до останньої сторінки йшлося б саме про Станиславів? Те, що є, легко поміститься на одній полиці. Сьогодні пропонуємо добірку австрійських раритетів.

Історія в анекдотах
Перша історія Станиславова вийшла з‑під п ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

Майже 200 років барокова дзвіниця прикрашала теперішній майдан Шептицького. Разом із костелом вона творила чудовий архітектурний ансамбль та використовувалася під час богослужінь.
Але у 1960‑х роках костел закрили, а на площі влаштували автобусну станцію приміського сполучення. Дзвіниця заважала розвертатись автобусам, тож міське керівництво просто наказало її знести. На щастя, архітектори встигли зробити обміри фундаментів.
Коли на початку ХХІ століття проводили реконструкцію середмістя Івано-Франківська, стару дзвіницю вирішили відбудувати. Але майже одразу зіштовхнулись з суттєвою проблемою – у будівничих були лише креслення підмурівків, а висоту дзвіниці ніхто не знав.
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024