П`ятниця, 29.03.2024, 17:21:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 19
Музей мистецтв Прикарпаття відкрив експозицію творів, які належать фонду Черкаського обласного художнього музею. В експозиції – понад 30 художніх робіт, присвячених Тарасу Шевченку.
«В цій експозиції кращі твори Черкаського художнього музею, які присвячені темі життя та творчості Тараса Шевченка. Головну частину цієї експозиції займають роботи Олександри Теліженко, відомої, як ініціатор акції «Рушники Національної Єдності України». Їх вишивала вся держава», - говорить науковий працівник Музею мистецтв Прикарпаття Роман Водвуд.
Він зауважив, що в експозиції є два рушники, автором яких є Олександра Теліженко : «Вогонь душі Тараса» та «Роде наш красний». Вони доповнені декоративними панно «Золотий тризуб», ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

До 100 річниці Першої світової війни на Прикарпатті впорядкують усі солдатські могили. Про це сьогодні на колегії Івано-Франківської облдержадміністрацїі повідомив її голова Михайло Вишиванюк.
Він дав доручення перевірити кожний населений пункт, де є поховання колишніх воїнів і упорядкувати могили, незалежно від нації тих, хто там похований чи від того, на якому боці фронту воювали.
«Треба провести упорядкування усіх могил, не дивлячись на конфесію, національність і на те, за що воював. Це – солдати. І має бути християнське ставлення до всіх, хто загинув. Не дай Боже, щоб хоч якась могила була у бур’янах. Усі ветерани мають бути уважені, без винятку» - наголосив Вишиванюк.
Переглядів: 497 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

У центральній частині Надвірної височіє будівля римо-католицького костелу Успення Пресвятої Богородиці. Це найстарша культова споруда у місті.
Поява римо-католицьких храмів у нашому краї пов`язана із занепадом Галицько-Волинської держави і захопленням у ХІV ст. Галичини Польщею. Польські королі роздавали своїм васалам захоплені землі. Ще у ХІV ст. король Владислав дав значні земельні володіння феодальному роду Куропатвів, у т. ч. і на Надвірнянщині. Разом із ними сюди прийшли челядь і дрібна шляхта, яка займала різні адміністративні посади у маєтках та при дворі магната.
Ширша польська колонізація відбулася у XV ст. Переселенці із Польщі осідали у містах і містечках краю. З виникненням міста Надвірна (К ... Читати далі »
Переглядів: 848 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

З метою підняття духу знедоленого українського народу і посилення почуття національної гідності і патріотизму в легіоні УСС створили, крім бойових підрозділів, і мистецькі структури (хори, духовий оркестр і театр). До духового оркестру ввійшов надвірнянець Лесь Гринішак. У 1916 р. наш краянин став учасником струнного квартету.
Після створення Української Галицької Армії (УГА) засновано фронтовий театр, адміністратором якого призначили Леся Гринішака, керівником трупи – Гната Юру, а завідувачем літературно-репертуарної частини – земляка із Ланчина Юрія Шкрумеляка.
1919-го постали кілька стрілецьких хорів, духовий і струнний оркестри, котрі виступали перед стрільцями і місцевими жителями. Стрілецькі хори та оркестри під керівниц ... Читати далі »
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

У передвеликодні дні на прикарпатців та гостей краю чекає чимало різноманітних виставок. Одна з них розгорнула свою величну експозицію. В обласному краєзнавчому музеї урочисто відкрилась виставка плащаниць з колекції архикатедрального та митрополичого собору Воскресіння Христового.
До уваги глядачів представлена колекція плащаниць, які датуються від другої половини XIX до першої половини XX. Плащаниця — це плат великого розміру із зображенням відбитку Ісуса Христа. На багатьох плащаницях експозиції бачимо, окрім Ісуса Христа, ще й інших біблійних осіб.
«У нас така дискусія велася, яка канонічна плащаниця — чи там, де Він є один в гробі, чи там, де чотири чи п’ять,  — розповідає отець Юрій Новицький ... Читати далі »
Переглядів: 495 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Чи хотілося вам коли-небудь повернутися на століття назад, дізнатися, що бентежило, інтригувало чи забавляло наших прадідів та прабабусь? Зробити це легко, бо аби збагнути, як жили люди десять, двадцять, тридцять, сто років тому, зовсім не обов'язково штудіювати підручники з історії. Часом достатньо полистати підшивки старих газет. Тим паче, що не зважаючи на тривалий термін, деякі замітки з минулого дивують своєю свіжістю і актуальністю. 
Щодо, власне, станіславської преси, то перші друковані видання на території сучасного Івано-Франківська побачили світ у середині ХІХ ст. У першій третині ХХ століття, тобто приблизно сто років тому, особливого  вибору у пресі станіславівці не мали: газет у місті в різний час було від одного до трьох-чотирьох видань, адже особливістю тодішніх  «таблоїдів» було те, що виходили ... Читати далі »
Переглядів: 765 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Цього разу — краєзнавчі видання міжвоєнної доби. За 20 років поляки встигли випустити багацько книжок. Відмітимо найцікавіші.

Пан плагіатор
У листопаді 1920 року на окружній краєзнавчій конференції історик Станіслав Гайковський прочитав доповідь. Двома роками пізніше він видав її окремою брошурою під назвою «Станиславів і його пам’ятки з давніх часів».
Про автора відомо небагато. Польський телефонний довідник повідомляє, що Станіслав Гайковський був керівником школи та мешкав на вулиці Пєрацького, 32. З 1934 року так називалася Липова (Шевченка). За ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Повстанець УПА Володимир Аронець вважає, що немає слів, якими можна було б навіть приблизно висловити ту безмежну міру жаху, страждань і терпінь, що винесли тисячі українців по незчисленних сталінських таборах від Заполяр’я до Далекого Сходу.  
Сьогодні продовжуємо розмову з активним учасником Норильського повстання Володимиром Аронцем, якому завтра виповниться 86 років.
- На якій частині тіла і до якого часу каторжани носили концтабірні номери? Який був ваш?
— Кожен каторжанин носив табірний номерний знак, який обліплював його зо всіх боків: на грудях, на плечах, на правій і на лівій руках, на правій нозі, спереду на шапці ... Читати далі »
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Кілька років тому вийшли друком цікаві спогади Володимира Макара «Мій Станиславів».
Він описує своє дитинство та навчання в українській гімназії, яке припало на двадцяті роки минулого століття.
Тоді «державна гімназія з руською мовою нав­чання» була острівцем українського патріотизму у польському Станиславові. Учні добре пам’ятали часи ЗУНР і вважали поляків окупантами.
11 листопада 1927 року, коли гімназисти поверталися зі служби у катедрі, їм наказали йти на парад. У примусовому порядку. Весь польський Станиславів відмічав тоді День незалежності. На сучасному Вічевому майдані встановили трибуну з високими гостями, повз яку чеканним кроком проходили колони військових, пожеж ... Читати далі »
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Карпатські гори в минулому були чи не первинним осердям тієї цивілізації з історії людства, котру заведено вважати шумерською, і для цього є достатньо доказів серед наскальних написів у місцевих камінних святилищах доісторичної доби. Таку сенсаційну заяву зробив знаний російський сходознавець Анатолій Кифішин під час презентації в Івано-Франківську нового видання своєї монографії про Кам’яну Могилу на Запоріжжі як про найдавнішу писемну пам’ятку світу — цю фундаментальну працю щойно перевидали коштом членів науково-просвітницького товариства «Просвіта—Світовид».  
Втім, як «Галичина» писала, науковець уже оприлюднював свої попередні висновки з розшифрування загадкових написів на скелях та  каменях на Косівщині, про які свого часу писав дослідник українських, у тому числі й галицьких, старожитностей Степан Пушик і ... Читати далі »
Переглядів: 516 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

19 травня 2013 року в Музеї народної архітектури та побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» відбудеться фольклорний музейно-туристичний фестиваль «Галицька брама». Про особливості цьогорічного фестивалю в короткому інтерв’ю розповідає генеральний  директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський.
- п. Олександре, чим зумовлене проведення цьогорічного фестивалю?
- У цьому році ми маємо багато свят пов'язаних з історією землі Галицької і загалом України. Адже ми готуємося до відзначення 1025 - річчя Хрещення України, святкуватимемо 760-річчя коронації Данила Галицького, а також 1115-річницю першої згадки про Галич в угорських хроніках. Саме в цьому часі, серед чисельних заходів, 19 травня традиці ... Читати далі »
Переглядів: 328 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Я виховувався в єзупільській селянській родині. Тато помер у 1942-му. Брат Семен 23-літнім у складі дивізії «Галичина» воював під Бродами. Зумів емігрувати до Канади, де помер через вісім літ. Сестру Ганну 1914 р. н. за зв’язки з ОУН та УПА репресували й депортували до Архангельської області. Її дочку Марію, яка народилася 1938 року, переховували чужі люди, і так вона змогла уникнути депортації. Нині Марія Трач (по чоловікові) працює секретарем Івано-Франківської міської організації Всеукраїнської спілки політв’язнів і репресованих.
Микола Дийдий (1925 р. н.) загітував мене і Василя Недоступа (1927 р. н.) вступити до юнацтва ОУН і створити його найнижчу структуру — «трійку». Ми вивчили напам’ять «Декалог» (десять заповідей українського націоналіста), «Дванадцять прикмет характеру українського націонал ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024