Субота, 20.04.2024, 15:19:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 17
Музей «Давній Галич» - найдавніший музейний заклад Національного заповідника «Давній Галич». Він розташований у Митрополичих палатах (пам’ятці архітектури кінця ХVIІІ - початку ХІХ ст.). Ідея створення музею належить славетному вченому, археологу, професору Львівського університету Ярославу Пастернаку та Митрополиту української греко-католицької церкви Андрею Шептицькому. Останній висловив побажання створити біля фундаментів Успенського собору музей. Археолог Ярослав Пастернак, який 1937 року у каплиці Святого Василія (пам’ятка архітектури XV ст.) зібрав для огляду найцінніші експонати з археологічних розкопок у Крилосі, втілив мрію Владики. Таким чином, каплиця Святого Василія стала першим музеєм історії давнього Галича.
6 червня 1961 р. у приміщенні Митрополичих палат урочисто було відкрито Музей історії давнього Галича, я ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

В історії села Залуква є чимало відомих постатей, до життєпису яких ми свого  часу звертались.  Зокрема, ми повернули залуквянам із забуття імена міністра ЗУНР Івана Мирона, сотника УГА Степана Мацькевича, зібрали інформацію про  священиків Лева  Лаврецького та Ігнатія Мулика, братів Терпеляків, про  учасників бойових дій ОУН-УПА. Сьогоднішня наша розповідь про о. Марка Дирду -  ще одну вагому постать нашої історії, котра, на жаль, є забутою. Навіть укладачі відомої книги «Міста і села Галицького району» (Івано-Франківськ, 2001 р.) не подали згадки про нього, хоча у самому селі про цього душпастиря пам’ятають і  досі.
Марко Дирда (справжнє ім’я Микола) народився 21 грудня 1906 року у с. Залуква. Мати його померла молодою, а батько Пантелеймон одружився вдруге і деяки ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

Музей мистецтв Прикарпаття пропонує шанувальникам провести «Ніч в музеї». Акція присвячена Міжнародному Дню музеїв. Про це повідомив заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Тимчук. 
«Буде класична музика, можливість безкоштовно побачити експозицію. Чекаємо на жителів Івано-Франківська, туристів та тих, кому бракує час вдень побачити високе мистецтво», - говорить Михайло Тимчук. За його словами, дрес-код для відвідувачів не обов’язковий. 
Працівники музею обіцяють приємний сюрприз: живі скульптури та вуличне мистецтво у незвичному форматі. «Ніч у музеї» розпочнеться о 21 годині 17 травня. 
Нагадаємо, Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейн ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

16 червня у селі Верхній Ясенів (урочище «Запідок») Верховинського району відбудеться традиційне гуцульське народне дійство «Полонинське літо – 2013».
У програмі свята: урочисте вшанування трудівників полонин, запалення полонинської ватри, приготування та частування справжньої полонинської кулеші, святкові полонинські дійства, конкурсний огляд виставкових територій сільських рад та гуцульських дійств, виставка-ярмарок продукції, виробленої на полонинах, святковий концерт за участю мистецьких колективів Верховинщини, гуцульські розваги, розіграш святкової лотереї, народні гуляння.
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

16 травня у селі Чорний Потік Надвірнянського району вже вдруге відбувся Фестиваль чорнопотіцької писанки, або, як її називають місцеві мешканці «чорнинської». Від імені керівництва області організаторів фестивалю учасників і гостей привітав заступник начальника управлінні культури , національностей та релігій Василь Тимків. Голова Надвірнянської райдержадміністрації Юрій Касіянчук і заступник голови районної ради Іван Степник вручили районні нагороди чорнопотоківіцям, які долучилися до організації та проведення писанкового дійства.
Від імені Громадської організації «Рідне наше село» сусіднього з Чорним Потоком Білих Ослав, від дирекції Білоославської ЗОШ І-ІІІ ступенів організаторам та учасникам Чорнопотіцької писанки побажала «творчого довголіття і примножнення слави про унікальну чорнопотіцьку писанку» Валентина Щербюк.< ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

Івано-франківські пластуни шукають героїв. Місцеві скаути формують архів станиславівських довоєнних і міжвоєнних пластунів. Таких було багато, але наступні покоління знають про них все менше. Сімейний фотоальбом чи спогади від рідних. 
Чимало відомостей також зберігають  архіви. Їхній життєпис детально вивчають пластові історики.  Тих, кого світовий провід Пласту визнає гідним,  посмертно нагородять "Залізним Пластовим хрестом".
В Івано-Франківську  чотири родини отримають найвищу  відзнаку. "Залізних пластових хрестів" в Україні не більше трьох десятків. Востаннє урочисту церемонію нагородження провели у Львові.
Хто із станиславівських пластуні ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

«Буду йти до ясного сонця, — з квітками на голові по колючому терню під ногами...» Це слова з листа, який студентка Ярослава Лагодинська, пізніше знана в Галичині як українська письменниця Леся Верховинка, написала 27 березня 1923 року з Відня своїй матері Клавдії Лагодинській у рідне прикарпатське містечко Делятин. Ярослава була наймолодшою з чотирьох дітей (усі — дочки) Миколи Лагодинського, українського патріота, відомого громадсько-політичного діяча, який передчасно помер після поразки ЗУНР, в часи котрої був призначений повітовим комісаром Делятинщини. В канцелярії цього адвоката працював упродовж шести років іван Семанюк, знаний як Марко Черемшина, чия творчість, очевидно, справила значний вплив на формування письменниці Лесі Верховинки. Саме такий псевдонім, за аналогією з Лесею Українкою, прагнучи й собі власну літературну творчість покласти на вівтар служіння рідному народові, взяла для себ ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013

Після звільнення Станіслава у 1944 році була створена спеціальна комісія «по розслідуванню звірств німецько-фашистських загарбників». У першу чергу цих звірств зазнало єврейське населення.
У протоколах допитів свідки розповідають про масові розстріли, побиття, знущання. А покази Герша Ароновича Карпена, який працював пекарем, узагалі страшно читати. Він пише: «На території гетто був будинок сиріт, в якому перебували близько 30 діточок. І ось у березні 1943 року приїхали автомашини з німцями, прізвища яких мені невідомі. Увійшовши у будинок, вони почали кидати дітей у мішки, після чого зав’язували їх та кидали у вантажівку. Навантаживши повну машину, їх везли на ріку, що біля млина Гоголя. Там кидали у воду, топили. Коли дитина помирала, її звідти витягували та кидали в яму.
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 17.05.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024