П`ятниця, 19.04.2024, 12:21:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2013 » Травень » 23
Із сьогоднішнього дня Укрпошта вводить в обіг для пересилання письмової кореспонденції в усіх відділеннях поштового зв'язку художній поштовий конверт з оригінальною маркою «м. Тлумач. 800 років з часу першої писемної згадки».
На конверті «м. Тлумач. 800 років з часу першої писемної згадки» (КОМ 257, ОМК 252) зображено будинок доктора Івана Макуха, напис: «м. Тлумач. 800 років з часу першої писемної згадки»; мікрошрифт: «УКРАЇНА UKRAINA».
На марці зображено герб міста; написи: «УКРАЇНА UKRAINA 2013».
Номінал марки – 2,00 грн. Художниця Юлія Боголюб.  ... Читати далі »
Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013

Шістдесят років тому у концтаборах Норильська українські політв’язні підняли повстання – перше в історії радянського режиму. Воно тривало 69 днів і врешті було придушене. Акція спротиву, на яку піднялися більше 20 тисяч людей, струснула ГУЛАГ і назавжди змінила табірну систему Радянського Союзу. Більше того, вона змінила всю систему терору і насильницького упокорення народів, на якій трималася імперія. «Це була наша перемога», – вважає Євген Грицяк, один із керівників Норильського повстання. Чоловік був засуджений до 25 років ув’язнення, відсидів 15 років. Досі не реабілітований. Мешкає у селі Устя Снятинського району на Івано-Франківщині. У серпні відзначить 87-ліття.
- Євгене Степановичу, Ви керували повстанням політичних в’язнів у 4-му табірному відділенні Норильського Горлагу. Він уважався табором для смертників, куди ві ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013

27 травня 1909 року громадськість Станиславова провела в останню путь композитора Дениса Січинського. Головним розпорядником похорону був приятель і соратник Січинського Євген Якубович – відомий культурний діяч міста, музикант-просвітитель, вчитель і диригент. Прощаючись з товаришем, Якубович не міг знати, що відійде до кращого світу того ж 27-го травня, через півтора десятка років, а місцем останнього спочинку стане чужа йому земля – далека Філадельфія.
 
Станиславів
Народився Євген Якубович в с. Шипинці (сьогодні Кіцманський район Чернівецької області) 5 березня 1856 року. Тут закінчив початкову школу, після якої навчався в Чернівецькій учительській семінарії. Потім пр ... Читати далі »
Переглядів: 868 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1951 рік
Кіно і піонери
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1950 рік
Архітектура
Війна ... Читати далі »
Переглядів: 579 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013

Літературно-музичний альманах «З могили часу воскресла», приурочений 155-й річниці від дня народження та 85-й річниці з дня смерті першої директорки Українського інституту для дівчат у Перемишлі Марії Примівни, відбувся у селі Лолин Долинського району.
У рамках урочистих заходів відправили поминальну панахиду на могилі Марії Примівни, яка останні роки свого життя проживала в Лолині та знайшла свій спочинок на місцевому цвинтарі. У сільській бібліотеці експонувалася книжкова виставка «З могили часу воскресла». Концерт для мешканців та гостей села презентували аматори сцени. Серед гостей літературно-музичного альманаху «З могили часу воскресла»: голова обласної організації «Союз українок» Уляна Свидюк, голова Болехівської міської організації «Союз українок» Лариса Дармохвал.
Переглядів: 458 | Долучив: Dnister | Дата: 23.05.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024