Субота, 20.04.2024, 15:44:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Липень » 12
12 липня на свято верховних Апостолів Петра та Павла у гуцульських селах вшановують місцевих пастухів. І не вівчарів, які стережуть овець в полонинах, а саме пастухів, які пасуть худобу на рівнинах.
— Кожна традиція, кожне свято на Гуцульщині — особливе, адже плекається віками, хоча й змінюється з часом, залишається прадавнє коріння. Отже пастухів, які стерегли худобу на рівнинах, також поважали: якщо полонинських вівчарів вшановували три рази на рік: під час виходу в полонину, на свято літування, коли господарі худоби несли їм гроші й почастунок, та після виходу з гір, то рівнинних пастухів є лише одне свято — Петра й Павла, — розказав ”Вікнам” етнограф з Коломиї Микола Кавацюк.
11 липня, перед святом,  газдині випікають для пастухів коржі – п ... Читати далі »
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

Одним з основних розділів створення Генерального плану міста є історико-архітектурний план міста.  З  початку липня фахівцями Львівського інституту «Укрзахідпроектреставрація» розпочалась безпосередня робота над аналізом історичного середовища і окремих історичних споруд міста Івано-Франківська в створенні історико-архітектурного опорного плану.
Такий документ є узагальненим висновком про історичне середовище, землі історико-культурного призначення, існуючі пам’ятки місцевого значення, пам’ятки національного значення, цінну історичну забудову і її значення та роль для майбутнього планування міста. Цей план аналізує якість і цінність фонової забудови, розмежовує історичні ареали в тому числі археологічні, визначає охоронні зони як окремих пам’яток так і цілих комплексів і кварталів. Буде пров ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

Фестиваль лемківської культури відбудеться на Прикарпатті. «Поклик мого серця» це поєднання унікального українського субетносу – лемків та західних бойків.
Мистецький захід своєрідний духовний пам'ятник тим етнічним українцям, котрих в 1944-50 рр. депортовали з Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщини на Україну.
Окрім вшанування і мертвих, і живих жертв цієї депортації, на гостей фестивалю чекають автентична пісня та танець. На фестивальній сцені виступатиме не один десяток творчих колективів та окремих виконавців з України, Польщі, Сербії та Америки. Мистецькі гостини на Рожнятівщині проведуть уже цими вихідними.
Ірина Тимчиши ... Читати далі »
Переглядів: 426 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

Де ви, пане генерале? Якось в одній публікації «Галичини» зауважив фразу: «Чи знають у Заланові Рогатинського району, що тут народився генерал УПА О. Микитка?». Зацитував довільно. Отож хочу відповісти: не тільки знаємо. В історичному музеї села генералові присвячено велику експозицію, а в рогатинських газетах опубліковано мої дослідження про нього. Маючи можливість працювати в архівах та бібліотеках Львова, я віднайшов раніше нікому невідомі документи про генерала Микитку.                                              
На це риторичне запитання про долю останнього головнокомандувача УГА Осипа Микитки можна відповісти однозначно — в анналах історії. Не перебільшуючи, — у великій історії ві ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

11 липня в Івано-Франківському головпоштамті відкрилась філателістична виставка присвячена Українській головній визвольній раді. 
У відкритті взяли участь ревізор Асоціації філателістів України Олександр Канівець та директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери Ярослав Коретчук.
Підготовлена експозиція складається із кореспонденції, яка надходила з різноманітних населених пунктів, пов’язаних з національно-визвольним рухом середини ХХ ст. Експонати виставки розміщені на семи стендах.
Слід сказати, що естафета стартувала 10 вересня 2012 року від Київського поштамту з Ма ... Читати далі »
Переглядів: 447 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

Франківські старожили ще пам’ятають довжелезний сарай (чи корпус цегельного заводу), який стояв на місці дев’ятиповерхівки на Коновальця, 93. Колись там зберігали дрова.
У післявоєнні роки на стрісі того сараю всю зиму переховувались два вояки УПА. Зрозуміло, що хтось носив їм туди їжу та воду. Цей хтось дуже сильно ризикував. У будь-якому разі енкаведистам хлопців ніхто не здав.
А навесні совіти оголосили бандерівцям амністію. І ці два хлопці вирішили нею скористатися. Уявіть, заходять вони до управління МДБ, що на вулиці Чекістів (Сахарова) — волохаті, бородаті, з автоматами.
Браві чекісті були в шоці. ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024