Четвер, 18.04.2024, 09:33:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Серпень » 20
У 1913 році викладацький колектив Станиславівської Української гімназії поповнився новим учителем математики Іваном Смолинським. Виявилося, що, крім точних наук, він дуже любить музику, точніше, хоровий спів, і має за плечима великий досвід диригентської роботи. Тому нічого дивного не було в тому, що йому доручили керівництво гімназійним хором, а згодом він став диригентом «Станиславівського Бояна».
Іван Смолинський народився 3 квітня 1878 року в селі Корениця на Ярославщині (тепер Польща). Навчався в Перемишльській гімназії, де, маючи гарний від природи голос, співав в учнівському хорі. Мистецтво хорового співу у гімназії плекалося від початку її існування. Ініціатором створення хору був директор закладу Григорій Цеглинський (уродженець м. Калуш на Станиславівщині) – поет і великий шанувальник музики ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2013

На 80-му році життя в івано-Франківську самотньо помер доктор історичних наук Роман Петрів, який більшу частину свого життя присвятив історичним дослідженням Галичини періоду Австрійської імперії.
Як непересічний історик Роман Петрів став відомим лише в часи незалежної України. Уродженець села Заланова Рогатинського району після студій у Львівському державному університеті ім. і. Франка на факультеті германістики спершу викладав іноземні мови в школах івано-Франківщини. Тільки після того, як у 1972 році здобув другу вищу освіту на історичному факультеті івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника, Роман Петрів почав займатися історичними дослідженнями та писати кандидатську й докторську дисертації. Перфектне володіння німецькою та польською мовами дозволяли історикові працювати з оригіналами документів, які ... Читати далі »
Переглядів: 633 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2013

Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк вважає, що в музей народної архітектури і побуту Прикарпаття, який розташований у Національному заповіднику "Давній Галич" потрібно «вдихнути життя».
Очільник Прикарпаття переконаний, що на території музею повинні стояти не просто експонати будинків, а тут слід працювати студентам відповідних спеціальностей, які б сьогодні показали туристам, як жили українці у минулі часи.
«У нас є інститут туризму, культури, історії та українознавства – це все армія, яка не працює і її потрібно направити у конкретне русло. У Галичі потрібно зробити живий музей, де б коза в городі паслася. Переодіті студенти зможуть розповідати відвідувачам про традиції, українську культуру показати, як хліб печеться, як прати чи ткати ... Читати далі »
Переглядів: 582 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024