П`ятниця, 29.03.2024, 17:05:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Серпень » 05
Останнього липневого дня під час парафіяльного відпусту в костелі св. Ігнатія Лойоли в Коломиї єпископ-помічник Львівської архдієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні Леон Малий посвятив горельєф о. єзуїта Петра Скарги, відновлений стараннями місцевих українців у межах культурологічного проекту «Наше місто».
Цю меморіальну таблицю встановлено на фасаді костелу у 1912 році з нагоди 300-річчя смерті польського церковного діяча Петра Скарги. Як зазначено в написі на таблиці, на знак подяки за його діяльність у захисті віри, служіння убогим і з'єдинення Руської Церкви з Римом.
Таблицю з відновленим горельєфом відкрив і посвятив єпископ Леон Малий.
Єписко ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2013

В історії культурних зв’язків Галичини з Наддніпрянською Україною кінця ХIХ — початку ХХ ст. важливе місце належить видатній українській поетесі і громадській діячці Лесі Українці.
Ім’я Лесі Українки вперше з’явилося в 1884 році на сторінках львівського часопису «Зоря», де було надруковано вірші молодої поетеси «Конвалія» і «Сафо». 1887 року галицька письменниця Наталія Кобринська разом із матір’ю Лесі Українки Оленою Пчілкою видали у Львові за редакцією Івана Франка перший в Україні жіночий альманах «Перший вінок». У ньому переплелися твори письменниць Галичини і Наддніпрянщини. Леся Українка виступила тут з поемою «Русалка» і трьома віршами: «Любка», «На зеленому горбочку...» та «Літо краснеє минуло...». Про поетичні спроби початкуючої поетеси схвально відгукнувся іван Франко, побачивши у них «перший розмах крил свіжого лі ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2013

Чимало архітектурних споруд в Коломиї пережили більше сотні років. Проте впродовж останніх місяців відбувається своєрідна акція вандалізму історичних скарбів міста.
Вирішили привернути увагу до цієї глобальної проблеми громадська організація «Збережімо стару Коломию». Саме під її егідою у педагогічному коледжі відбувся круглий стіл під назвою «Збереження історико-архітектурної спадщини Коломиї. Діалог громади та влади».
Учасниками круглого столу стали активні коломияни, яких турбує стан архітектурноі спадщини міста.
Приєднався до діалогу і очільник Коломиї Ігор Слюзар. Він зазначив, що міська влада не завжди спроможна захистити історичні будівлі в Коломиї. Так, один із місце ... Читати далі »
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2013

Нещодавно натрапив на вельми цікавий документ - список 60 найбільших міст Австро-Угорської імперії станом на 1910 рік. Є в цьому списку і Коломия. Причому на досить високому місті, випереджаючи теперішні обласні центри Івано-Франківськ та Тернопіль.
Взагалі серед найбільших міст Австро-Угорщини було 6 українських: Львів, Чернівці, Коломия, Дрогобич, Станіслав, Тернопіль та Стрий. Львів із населенням 206 тисяч був четвертим містом імперії після Відня (2млн.), Будапешта (880 тис.) та Праги (223 тис.). Чернівці займали 14 місце рейтингу. Тут на початку минулого століття проживало 87 тисяч мешканців. Третім серед українських міст була наша Коломия. Із 43 тисячами населення вона займала 36 місце списку. Цікаво, що у 1910 році столиця Покуття була набагато більшим містом ніж теперішня столиця Словенії Любляна та Зальцбург, одне і ... Читати далі »
Переглядів: 485 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024