Вівторок, 23.04.2024, 13:55:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 13
Микола Базиль Потоцький, він же – пан Каньовський, історію життя якого ми почали у попередньому номері, просто величезні кошти витрачав на будівництво сакральних (і не тільки) споруд. Найбільше він вклався у спорудження Почаївського монастиря – понад два мільйони злотих. Не забув і про свою «столицю» – Бучач. Тут він будує костел, василіанський монастир і ратушу, яка досі вважається найкрасивішою в Україні.

Майстри відлітають восени
Завдяки Каньовському в Городенці постав величний костел театинців із монастирем. За легендою, коли храм був майже завершений, і майстри встановлювали хрести на банях, Потоцький запитав, чи можуть вони збудувати щось гарніше. Ті щиро відповіли, що зможуть, ... Читати далі »
Переглядів: 963 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2013

Постать цього духовного пастиря є загалом відомою в краєзнавчих і наукових колах, оскільки його яскраве життя і переконлива патріотична позиція завжди привертали увагу дослідників. Хоча мусимо зауважити, що окремої ррунтовної праці про його життя і діяльність немає й досі. Найбільше відомостей про В. Озаркевича зібрав історик Петро Арсенич, який 1998 року в коломийському видавництві «Вік» видав книжку «Родина Озаркевичів». Однак і в тій книжці діяльність цього священика висвітлено не повністю. Через це епізодичні згадки про нього в різних книжках та статтях спонукали нас до збирання інформації та узагальнення ширшої біографії. 
Народився Володимир 3 лютого 1853 року в селі Белелуї Снятинського району в сім’ї священика івана Озаркевича, депутата галицького сейму й австрійського парламенту, та Теофілії Окуневської, дочки ... Читати далі »
Переглядів: 773 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2013

На Німецькій колонії є вулиця Товарна. Вона отримала назву від близької залізничної товарної станції. А поруч є невеличке штучне озеро, відоме в народі як «Товарка».
У 1950-х роках у тому районі жив відомий художник Володимир Чернявський. Тоді він, правда, ще не був відомим художником, мав десять років і цілими днями пропадав із друзями на вулиці. Найчастіше хлопці бігали на Товарку, де можна було позагоряти й навіть спробувати порибалити. Озеро мало одну особ­ливість – прямо у його центрі височів іржа­вий кут великого напівзатопленого ящика. Всі звикли до нього, не звертали увагу і сприймали цей острівець як невід’ємний атрибут ставкового пейзажу.
Якось старші хлопці знайшли (чи поцупили) дерев’яну бухту для кабелю та зробили з неї пліт. Незабаром ... Читати далі »
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2013

До появи Адама Міцкевича та Юліуша Словацького найвідомішим поетом Польщі був Францішек Карпінський. Він народився на Прикарпатті у 1741 році, вчився у Станиславівському єзуїтському колегіумі, залишив цікаві спогади з описом нашого міста. У 1880-х роках вулицю Лисецьку в Станиславові перейменували на Карпінського. Вона починалася від Ринку та продовжувалася до перехрестя із Бельведерською. Саме її ми бачимо на давній поштівці.
Праворуч височіє масивна триповерхова кам’яниця. Будували її у кілька етапів. Першу чергу здали у 1833 році. Потім розбудовували – у 1839-му та 1870-х. У плані будинок був Г-подібним, виходив і на Карпінського, і на плац Франца Йосифа (Вічевий майдан). Верхні поверхи здавалися під житло, а перший орендували численні крамнички, серед яких виділявся заклад Каетана Копача, що протр ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 13.09.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024