Вівторок, 16.04.2024, 15:01:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 26
25 вересня в читальній залі центральної районної бібліотеки проведено презентацію книги Світлани Флис, о. І. Лозинського «На перевалі духу» (про когорту українських душпастирів), яка вийшла друком у видавництві «Нова Зоря» 2013-року за фінансової підтримки БО «Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев»янка». 
Як зауважив у вступному слові до книги єпископ Софрон Мудрий ЧСВВ: «Дана книга є спробою комплексного дослідження життя та діяльності духовенства Надвірнянського району та Яремчанщини кінця ХІХ – 80-х років ХХ століття. Авторам вдалося у невеликій за обсягом праці показати шлях вихідців зі священичих, а часом і селянських родин, до вершин духовності і культури, їхню подвижницьку працю, нескореність і непохитність, вірність Апостольському престолу і Україні».
Переглядів: 613 | Долучив: Dnister | Дата: 26.09.2013

26 вересня виповнюється 135 років від дня народження Михайла Галущинського (1878–1931) – галицького громадського та політичного діяча, педагога, голови товариства "Просвіта", командувача Легіону УСС, сенатора Речі Посполитої.
Як згадував один із його співпрацівників Степан Шах, «визначався він кремезною будовою тіла, високою особистою культурою, був скромний, ввічливий, ціле життя остав справжнім безсеребренником, непохитним ідеалістом, постійним оптимістом, полумінним бесідником; ми, в «Просвіті», називали його «українським Демостеном»  [1, с. 144].
Народився він 26 вересня 1878 року у селі Звиняч (тепер Чортківський район Тернопільської області). Його батько, Микола Галущинський (1852–1923) був тоді сотрудником церкви Перенесення Мощей Св. Мик ... Читати далі »
Переглядів: 1161 | Долучив: Dnister | Дата: 26.09.2013

17 вересня минула сто сорок перша річниця з дня народження доктора права, адвоката, міністра ЗУНР, посла Галицького сейму і Польського сенату Івана Макуха, громадсько- політичне життя якого тісно пов’язане з Прикарпаттям, особливо  із містом Тлумач, де з 1907 по 1939 рік він займався  адвокатською діяльністю.
Народився Іван Макух 17 вересня 1872 року в селі Дорожів (присілок Мельники Долішні)  Самбірського повіту, що на Львівщині, в бідній селянській родині. Сім’я була багатодітною, крім Івана, в Іллі та Марії Макухів було ще шестеро дітей, однак Іван особливо вирізнявся серед них своєю допитливістю та потягом до знань. Батько в шестирічному віці записав його до Дорожівської однорічної школи, однак через складнощі у подоланні шляху до школи, а потрібно було долати дорогу з Мельник Доліш ... Читати далі »
Переглядів: 764 | Долучив: Dnister | Дата: 26.09.2013

Побачила світ книга Ярослава Мусякевича «Галич», присвячена 1115-річчю першої згадки про місто в угорських хроніках. Автор – ветлікар за фахом і краєзнавець за покликанням – висвітлив роль Галича у різні періоди його історії: княжу добу, часи австро-угорського та польського панування, німецької окупації, Радянського Союзу аж до проголошення Незалежності України. У книзі подано розповіді про відомих галичан, які зробили значний внесок у розбудову політичного, духовного та громадського життя краю та держави.
Автор намагався висвітлити найважливіші події нашої історії через призму власного життя. Як зізнався Я. Мусякевич, натхненниками у праці і рецензентами книги були дружина, син Юрій і доньки Наталя та Віра.
Презентація нового видання відбулася в Ка ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Долучив: Dnister | Дата: 26.09.2013

Названо імена цьогорічних лауреатів обласної премії імені Івана Вагилевича Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, яка присуджується за багаторічну і плідну роботу з охорони та збереження історичної спадщини краю.
Ними стали Володимир Сподар — начальник відділу освіти Долинської райдержадміністрації і Василь Романець, архітектор-реставратор, археолог.
Вперше премію імені Івана Вагилевича вручили 23 роки тому. Першим лауреатом був світлої пам’яті професор, краєзнавець, знавець колишнього Станиславова Володимир Полєк. На сьогодні цю високу нагороду отримали вже 58 прикарпатців.
Переглядів: 673 | Долучив: Dnister | Дата: 26.09.2013

З іменем Стефанії Крижанівської пов’язана ціла епоха музичного мистецтва Станиславова – Івано-Франківська. Вона стала однією з перших професійних українських піаністів і педагогів міста.
Стефанія Крижанівська належить до того особливого виду творчих особистостей, які створюють тяглість і неперервність традиції, забезпечуючи зв’язок між поколіннями навіть у часи, коли ці зв’язки нещадно рвуться. Її юність минула за Австро-Угорщини, талант розквітнув у час панування Польщі, вона пережила німецьку окупацію і передавала свій досвід учням в часи радянської влади. Інші відомі піаністи приїжджали до міста і від’їжджали, міняючи місце праці, а вона була тут завжди, і завжди – повна посвяти до музики й учнів, яких вчила, перш за все, любити і розуміти фортепіано так, як його любила і відчувала сама.
Переглядів: 927 | Долучив: Dnister | Дата: 26.09.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024