Вівторок, 16.04.2024, 06:02:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 27
У Долинському краєзнавчому музеї «Бойківщина» імені Тетяни і Омеляна Антоновичів відбулась святочна академія з нагоди 10-річного ювілею закладу.
Захід благословив радник правлячого єпископа Івано-Франківської митрополії УГКЦ отець Вітольд Левицький.
З вітальним словом виступили начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак, заступник голови районної ради Микола Гуцуляк, Долинський міський голова Володимир Гаразд.
Учасники круглого столу — науковці, директори музеїв, працівники архівів, краєзнавці з Івано-Франківщини та Львівщини. Вони обговорили три блоки питань про історію, сучасність та перспективу діяльності музею "Бойківщина”.
Переглядів: 496 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2013

Початки історії Галича губляться у глибині тисячоліть. Його територія, як свідчать матеріали археологічних досліджень, була заселена значно раніше, ніж виникло місто. Сліди перших поселень людей давнього кам’яного віку, виявлені на території давнього городища та в його околицях, доводять, що люди селилися тут вже 25 тис. років тому. В добу неоліту на цих землях жили племена культури лінійно-стрічкової кераміки, які поряд з традиційними збиральництвом, полюванням почали освоювати скотарство, землеробство, гончарне виробництво та примітивне ткацтво. Значний слід на території краю залишили племена трипільської культури, що жили тут у ІV-ІІІ тисячоліттях до н. е.
У бронзовому віці (І-ІІ тисячоліття ... Читати далі »
Переглядів: 839 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2013

Сьогодні ім’я Горація Сафріна мало кому відоме. Він учився у Станиславові, працював у місцевому єврейському театрі, після війни виїхав до Польщі, де видав кілька збірок єврейських анекдотів «При шабатових свічах». Це реальні кумедні історії з життя юдейського населення Галичини, одна з яких стосується нашого міста.
У Станиславові, на вулиці Карпінського (початок Галицької), в одній кам’яниці містились одразу три єврейські взуттєві крамниці. Зрозуміло, що торгівля у всіх була ніяка. Аби якось привернути увагу покупців, господар правого магазину вивісив велике оголошення: «Тут продається наймодніше взуття міста». Зауваживши дії конкурента, його колега ліворуч також розмістив банер: «Найдешевший розпродаж закордонного взуття».
Крамниця посередині опини ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2013

До найбільших халеп в історії Станиславова відноситься й велика пожежа 1868 року. Про неї багато написано, а завдяки есею Юрія Андруховича «Ерц-Герц-Перц» пожежа навіть отримала прикметник «мармулядова». У суботу, 28 вересня, цій сумній події виповнюється 145 років. «Репортер» відшукав спогади очевидця, що проливають світло на те, як згорів старий Станиславів.

Перша жертва
У 1909 році газета «Кур’єр Станіславовський» надрукувала «надзвичайно цікавий для хроніки Станиславова опис тої пожежі, поданий дослівно, до того не оприлюднений, записаний у рік катастрофи світлої пам’яті Леоном Токарським, тодішн ... Читати далі »
Переглядів: 758 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024