Середа, 24.04.2024, 07:41:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 17
Десятки фотографій, історичних доументів та спогадів. Усе це - експонати виставки, присвяченої пам'яті керівника  Братства ОУН-УПА, Михайлові Зеленчуку. З нагоди роковин  його смерті у Музеї визвольної боротьби на оглядини виставили унікальні матеріали, котрі зберігалися в домашньому архів хорунжого УПА. 
Усі документи та фото об’єднані в 33 томи. Їх передали до державного архіву. Саме вони чи  не основний  елемент експозиції. По суті, він  відображає увесь  життєвий шлях ветерана ОУН - УПА.
Впорядковані документальні відомості  відкривають призабуті  сторінки української історії. Музейники  важливим вважають, зокрема, документ  про прийняття  Братства ОУН-УПА до Європейської конфедерації в ... Читати далі »
Переглядів: 454 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Відповідно до Указу, завдань та доручень Президента України особлива увага приділяється належній підготовці до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, окремим аспектом якої є проведення ремонтних і реставраційних робіт, робіт з благоустрою і впорядкування об’єктів, пов’язаних з ім’ям великого Кобзаря.
У цьому контексті, 17 січня 2014 року заступник голови районної державної адміністрації здійснив робочий об’їзд розташованих на території району пам’ятників Т.Г. Шевченка.
Мета заходу – перевірка зовнішнього стану монументів та благоустрою прилеглих до них територій. Усього на Тисмениччині налічується 25 постаментів Кобзареві. Серед найстаріших, що збереглися – пам’ятник у с. Сілець, столітній ювілей якого будемо відзначати цього року ... Читати далі »
Переглядів: 516 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

На виконання завдань Президента України у Надвірнянському районі щодо забезпечення належної підготовки до відзначення 200- річчя від дня народження Тараса Шевченка 16.01.2014 року у центральній районній бібліотеці відбулась фото-виставка «Постав у душах і граніті» (фото-колажів пам’ятників Т.Г. Шевченку на Надвірнянщині). У відкритті виставки взяв участь голова райдержадміністрації Юрій Касіянчук, який зазначив: «У літературі кожного народу, серед її великих творців є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко, чия безсмертна спадщина - одна з найбільших вершин людського генія. Т. Шевченко - велетень духу, митець могутньої творчої сили, непримиренний борець проти будь-якого гноблення людини людиною».
Автором виставки є працівник відділу кул ... Читати далі »
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

15 січня з метою виконання  завдань Президента України щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка начальник відділу житлово-комунального господарства та будівництва райдержадміністрації Юрій Верхоляк здійснив обстеження пам’ятників Т.Шевченку у населених пунктах Калуського району. Таких пам’ятників є 7. Це у Боднарові, Довгому Войнилові, Войнилові, Мостищі, Перевозці, Новиці та Студінці. 
Найкращий вигляд мають пам’ятники у Мостищі та Студінці. Непоганий він і в Довгому Войнилові. Дещо гірший в інших селах і селищі.
Тож до святкування двохсотлітнього ювілею Кобзаря потрібно докласти зусиль, щоб впорядкувати пам’ятники Т. Шевченку.
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

На загальнодержавному та районному рівнях відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка» та нормативних актів місцевих виконавчої влади та самоврядування затверджено ряд заходів з метою належного відзначення 200-річчя від дня народження поета протягом 2014 року, який оголошено роком Тараса Шевченка. Слід зауважити, що в державі все робиться для того, щоб українське суспільство відшукало у безцінній шевченківській спадщині зерно тієї національної ідеї, яка б згуртувала його в процесі розбудови нашої незалежної держави.
Серед цих заходів передбачено також і впорядкування пам’ятних знаків, які встановлені з метою вшанування пам’яті Кобзаря.
На тери ... Читати далі »
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

16 січня заступник голови РДА Ірина Кобута провела робочу зустріч з  головою Окружної Пластової Ради: пл. сен. пр. Яремою Зварчуком з питання підготовки до  відзначення 100-річчя з дня створення легіону Українських січових стрільців. Під час зустрічі обговорено ініціативу пластунів Рогатинської Паланки про проведення на території Рогатинського району фестивалю стрілецької пісні, впорядкування поховань, прокладення екскурсійних маршрутів до історичних місць та будівель пов’язаних з історією Українських січових стрільців.
Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

В Івано-Франківському міському центрі патріотичного виховання ім. С. Бандери відбулася зустріч з нагоди 130-ї річниці від дня народження «князя УСС» Миколи Угрина-Безгрішного та презентація вистави «Софія Галечко».
Видану ще 1924 року п’єсу «Софія Галечко» конфіскувала польська влада, забороняли її нацисти й радянська влада. Якось авторові цих рядків у Львові подарували копію унікального перевидання драми 1941 р. Театральний гурток «МіФіЯ», що працює на базі ЦПВ ім. С. Бандери під керівництвом Оксани Лабачук, вперше за багато десятиліть поставив на сцені цей непересічний драматургічний твір. Працівники закладу і студенти ПНУ ім. В. Стефаника з успіхом виконали ролі Софії Галечко (О. Сидорак), її батька (керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва Ю. Дегтярьов), нареченого (В. Семон), тітки (О. Лабачук), стрільців (М. ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Уперше вона «засвітилась» у книзі історика Алоїза Шарловського «Станиславів і Станиславівський повіт з погляду історичного та географічно-статистичного», що побачила світ у 1887 році. Там на карті є вулиця Нова, яка з’єднувала Голуховського (Чорновола) і Зосину Волю (Коновальця). У січні 1895-го її перейменували на честь Леона Білінського – депутата австрійського парламенту від станиславівського округу. Саме він приклав усіх зусиль, аби дирекцію залізниць відкрили у нашому місті, а не в Чернівцях. Це дало бурхливий поштовх економіці Станиславова, і саме за це вдячні мешканці увіковічили Білінського у топоніміці.
Спочатку вулиця не привертала уваги фотографів. Перша пош­тівка з її видом вийшла у 1911 році стараннями якогось Леопольда Вайса. Причина була поважною – того року на Білінського звели одну з найбільших споруд старо ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

В одному із кутків Крилоса, який має назву Четверки, у 2003  році було відкрито церкву Святого Йосафата. Це є порівняно невелика культова споруда, довжиною 16 м та шириною у центральній частині 10 м, яка має один купол, увінчаний хрестом. Церква обслуговує мешканців Четверків, а тому жителям не доводиться, як колись, долати кілька кілометрів, щоб потрапити на Богослужіння до Успенської церкви на Крилоській горі.
Як бачимо, історія цього храму почалася недавно. Однак за це десятиліття у церкві згуртувалась громада Четверок, виробились свої власні і підтримуються загальні християнські традиції. Божий храм став окрасою околиці, а його спорудження започаткувало новий виток духовної історії, що, без перебільшення, має глибоке коріння у минулому. Адже відомо,що колись у Крилосі стояло чимало давньогалицьких білокам’яних і де ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Влада, бізнес і мешканці. Пам'ятки архітектури в Івано-Франківську ремонтуватимуть на основі співфінансування.
Таку задумку вчора на засіданні виконавчого комітету міської ради озвучив Вадим Войтик.
На його думку, практика співфінансування дасть можливість, в умовах відсутності належного державного фінансування, відновити історичне обличчя міста.
"Є задумка, яка полягає в тому, щоб зробити комплексні заходи щодо реставраційно-ремонтних робіт по декількох будинках. Зробити там комплекс заходів, коли частина робіт виконується на засадах співфінансування по відновленню дахів, інженерних комунцікацій за участі співвласників будинків, частина робіт виконується силами місцевого бю ... Читати далі »
Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Працівники обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка взяли участь у відкритті ювілейної виставки члена Національної спілки письменників України Василя Бабія в Літературному музеї Прикарпаття.
Святкує своє 65-ліття наш краянин, член Національної спілки письменників України та Національної спілки краєзнавців України Василь Іванович Бабій.
Народився він в покутському селі Серафинці на Городенківщині, закінчив історичний факультет Івано-Франківсь­кого педагогічного інституту ім. В. Стефаника. Нині Василь Бабій - директор Хмелівської загальноосвітньої школи І-II ст. Богородчанського району. З його ініціативи спорудили десять пам'ятників і пам'ятних знаків у м. Богородчанах, організували у с. Л ... Читати далі »
Переглядів: 662 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Жителі Гуцульщини створили унікальний світ дивовижних міфів і легенд, химерних прикмет і забобонів. Кажуть: щоби зрозуміти гуцула, треба самому вродитися гуцулом. І йдеться зовсім не про специфічну гуцульську говірку, а про незбагненну своєрідність гуцульських традицій і звичаїв. Бо ще можна запам'ятати, що ґражда – це така гуцульська садиба, а маржиною гуцули називають худобу. Значно важче втямити гуцульські повір'я, в яких змішані язичеські вірування i християнство, випробувані століттями народні прикмети i просто забобони.
Ще наприкінці 19 століття закарпатський священик отець Теодозій Злоцький зібрав цікавий етнографічний матеріал про гуцульські звичаї та вірування, який став основою для його праці "Забобони, вірування i деякі звичаї з середовища підкарпатського руського народу", опублікованої в у ... Читати далі »
Переглядів: 867 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Чотири анотаційні дошки українським героям відкриють в обласному центрі Прикарпаття. В рамках програми "Івано-Франківськ - місто героїв" виконавчий комітет міськради вирішив встановити дошки Володимиру Манюху, Степану Ковалю, Костю Воєвідці та Дарії Цвєк.
На кожній з них буде представлена коротка біографічна довідка. А також посилання на спеціально розроблений сайт, який містить детальнішу інформацію. Нагадаю, першу анотаційну дошку в Івано-Франківську відкрили у листопаді минулого року.
Мар`яна Гринечко, служба новин Вежа FM
Переглядів: 534 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Його відновили у рамках заходів з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження поета протягом 2014 року, який оголошено роком Тараса Шевченка, відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка».
Пам’ятник Тарасу Шевченку у Долині споруджений в 1964 році. З плином часу під впливом погодних умов він зазнав певних ушкоджень та потребував реконструкції. Роботи з капітального ремонту розпочалися у жовтні минулого року. У ході проведення ремонту посилили основу конструкції, замінили старі гранітні плити.
Загалом на території області встановлено понад 170 пам’ятників поету, письменнику і  художнику, відданому патріотові Тарасу Григоровичу Шевченку. ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1969 рік
Фантастичні проекти
Переглядів: 682 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Ідея написати про атлантів Івано-Франківська виникла вже давно. Ще у грудні 2010-го разом із фотографом Андрієм Шустикевичем ми облазили центр міста та зазнимкували статуї на фасадах. Але до статті тоді руки так і не дійшли. Можливо, вони б іще довго не доходили, якби не сумний привід – 25 грудня нині вже минулого 2013-го від жіночої скульптури, що підпирала балкон на Франка, 39, відпала голова…

Трохи міфології
З грецької «атлант» перекладається як «нести». За античною міфологією Атлант був титаном і брав участь у повстанні проти олімпійських богів. Після придушення заколоту боги його покарали, наказавши довічно тримати небосхил. Архітектори взяли цей міф на озброєння й почали масово ... Читати далі »
Переглядів: 1166 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014

Назви деяких мікрорайонів Івано-Франківська пов’язані із конкретними історіями чи подіями – Колонія, Софіївка, БАМ. Інші носять назви колишніх сіл чи промислових об’єктів, біля (або на місці) яких вони розташовані – Пасічна, Позитрон. А от що означає «Каскад»?  
Цей мікрорайон розташований у межах вулиць Стуса, 24 серпня, Симоненка та Миколайчука. Вікіпедія тлумачить це слово як похідне від італійського cascata (сад) – мережа штучних водоспадів у садах і парках різних епох, або водоспад, який можна представити як цілу серію невеликих водоспадиків – уступів.
Мікрорайон Каскад виник у 1980-х, у часи активної забудови північно-східної частини Івано-Франківська. Та жодного водоспаду, а тим більше мережі, там не проглядається. Відповідь криється у ф ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Долучив: Dnister | Дата: 17.01.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024