П`ятниця, 29.03.2024, 03:59:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Жовтень » 03

Перед тим, як спорудити власний будинок, станиславівська філія Австро-Угорського банку винаймала кілька приміщень на першому поверсі у кам’яниці Бика. Вона стояла на розі сучасних вулиць Бачинського та Січових Стрільців.
У 1907 році із банкірами сусідували поштова управа та заможна контора пана Корнблюха. Усі три установи мали неабиякі запаси готівки. Цим вирішила скористатись банда ведмежатників. Так називали злодіїв, що спеціалізувались на зламуванні сейфів.
Під будинком був величезний підвал, де місцевий торговець тримав яблука. До яблучного складу потрапити було значно легше, ніж до банку. Чотири крадії непомітно проникли у підвал, завісили вікна та почали довбати склепіння.
Раптом до пивниці зайшов син хазяїна, аби набрати трохи яблук. Почувши шум, хлопець злякався та з криком «Злодії!» вибіг нагору. За ним повтікали грабіжники.
Міська по ... Читати далі »

Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2014

Нещодавно надвірнянці скромно, через обставини, що склалися в державі, відзначили 425-ту річницю свого міста. В історичній науці прийнято: якщо невідома дата заснування населеного пункту, то такою вважається перша достовірна згадка в архівному джерелі. Для міста над Чорною Бистрицею таким вважався 1589-ий. Того року (23 вересня) власник Пнівського замку Микола Куропатва вніс протестацію (заяву) до Львівських гродських книг з приводу втрат, під час нападу татар, документів на свої маєтки, серед яких згадується і містечко Надвірна. Довго вважали, що саме 1589-ий є найдавнішою згадкою про місто.
Однак, в останні роки львівський історик, дослідник історії Гуцульщини Петро Сіреджук віднайшов у польських архівах документ, в якому Надвірна вперше згадується у 1578-му. Про це він пише в праці «З хроніки заселення Гуцульщини» («Історія Гуцульщини» Львів 1999, т. I ... Читати далі »

Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2014

В селі Бистриця Надвірнянського району відбулося відзначення сторічного ювілею боїв польських Легіонів у Східних Карпатах.
Для участі у відзначенні прибула делегація на чолі з радником Генерального Консульства Польщі в Львові Лонгіни Путки та керівником відділу співпраці з поляками в Україні Мар’яна Орліковські, пише НП.
Члени делегації взяли участь в богослужінні в греко-католицькій церкві та поклали квіти до пам’ятника легіонерам, які загинули в боях 1914-1915 років, і до символічної Могили борцям за волю України.
Після виконання державних Гімнів Польщі та України представники делегації, районної та місцевої влади звернулися до присутніх з промовами, у яких говорили про необхідність поглиблення співпраці та дружніх відносин як на загальнодержавному, так і на рівні місцевих громад.  Опісля, у виконанні духового оркестру зі Львова, звучали українські ... Читати далі »

Переглядів: 447 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024