Середа, 24.04.2024, 07:18:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
 
Архів новин
Головна » 2014 » Лютий » 14
Вікодавні валуни на Урицьких скелях, Писаному Камені чи в інших знакових місцинах Карпат — це не просто голе каміння. Там збереглися найперші астральні знаки нашого народу та найдавніші зразки прадавнього письма, ще досі не прочитаного. Так вважає український санскритолог зі Львова Василь Кобилюх і цим підтверджує тотожні відкриття, які здійснили прикарпатські науковці та краєзнавці, й висновки академіка Анатолія Кифішина про дошумерські знаки на скельних святилищах івано-Франківщини, про що «Галичина» вже розповідала. На основі власних досліджень численних старожитностей В. Кобилюх водночас спростовує й деякі постулати офіційної історії, що стосуються появи найдавніших людських поселень на території від Дону й до Дунаю. Про це та інше читайте в інтерв’ю з ним.
- Пане Василю, ви видали десяток книжок, ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2014

Святиня, що «лікує» коханням. У Калуші із 15 століття діє римо-католицький костел святого Валентина. Храмів, опікуном яких є покровитель усіх закоханих на Україні лише два – у Калуші та Львівщині.  Костел –  сакральна споруда старого середмістя. Туристи його відвідують не часто, адже на мапі визначних місць маршрут до нього не позначено.
Гостроверхий шпиль видно зусібіч. Його побудували у 1464 році. Величні стіни та овальні віконниці пережили дві війни і безбожний більшовицький період. Тут складували снаряди, згодом  тут упродовж років діяв шкільний спортзал.І лише шість років тому костел повернули до життя.
Лише орнаменти з мармурової крихти під ногами нагадують про колишню велич імперії Габсбургів. Саме тоді костел зазнав найбільшог ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2014

Аби сформувалася ця вулиця, знадобилось понад 200 років. Її початкова частина вибігала з південного боку площі Ринок і позначалась на мапах XVIII століття. Правда, тоді вона була тупиковою, бо впиралась у житловий квартал в районі сучасної вулиці Лесі Українки.
Коли розібрали фортечні мури та осушили рови, середмістя з’єдналось із передмістями. Однією з ниточок, що сполучала центр з Тисменицьким передмістям стала ота невеличка вуличка, що починалась від Ринку й тяглась до самої Тисменицької дороги (Незалежності). Довший час вона була безіменною. Лиш у вересні 1875-го, коли у Станиславові відбувалася Перша крайова рільничо-промислова виставка, вулицю нарекли на честь Маврикія Ґославського. То був польський поет, учасник антиросійського повстання 1830 року. Пізніше він переховувався в Галичині, але був ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2014

В Івано-Франківську, в Музеї мистецтв Прикарпаття, відкрили експозицію «Шевченко у творах українських художників-графіків». До неї увійшли 60 робіт, які музей показав вперше.
«Усі 60 творів експозиції виставили вперше з запасників музею. Їх автори – 23 художники, які є випускниками Київської та Харківської академій мистецтв. В експозиції – твори про життя Шевченка та ілюстрації до його творчості», - розповідає куратор виставки Наталя Доскалюк і додає, досі музей не мав коштів, щоб оформити графічні композиції для показу.
До фондів музею майже всі роботи потрапили у 70-х, коли до теми Шевченка допускали лише професійних майстрів. Всі картини для музею подаровані. Вони виконані в техніці офорту та ліногравюри, які тоді були досить популярними і доступ ... Читати далі »
Переглядів: 445 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2014

Історичний роман займає поважне місце у світовій літературі. Багато хто зачитувався карколомними пригодами героїв Вальтера Скотта, Олександра Дюма чи Валентина Пікуля. Погодьтеся, цікаво подорожувати середньовічною Англією, мушкетерським Парижем чи Росією епохи двірцевих переворотів. А як вам зануритись у життя Станиславова?
У підборі творів ми дотримувалися кількох критеріїв. 1) Сюжет має розгортатись у нашому місті на тлі якихось історичних подій. 2) Літературний твір повинен бути виданий окремою книжкою (чи книжечкою). 3) Автори – лише наші сучасники.

Від Заболоття до Баюрака
Переглядів: 585 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2014

Івано-Франківський краєзнавчий музей презентує дитячі та юнацькі роботи студій образотворчого та декоративно- ужиткового мистецтва Івано-Франківського міського Центру дитяччої та юнацької творчості "Стрітенська мозаїка”.
Основною метою та завданням є :
-відродження та збереження національних культурних традицій, обрядів та звичаїв українського народу;
-широке ознайомлення громадськості міста з дитячою та юнацькою творчістю через презентацію та популяризацію творчих досягнень вихованців колективів образотворчого та декоративно — ужиткового мистецтва;
-сприяння в розвитку естетичного та творчого потенц ... Читати далі »
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 14.02.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024