Середа, 17.04.2024, 00:09:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
 
Архів новин
Головна » 2014 » Лютий » 28
В Івано-Франківському історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша відкрита виставка "Світова слава Шевченка”, присвячена 200-ій річниці від дня народження Великого Кобзаря.
Це виставка з власної колекції засновника музею академіка АН вищої школи України, доктора історичних наук, професора Володимира Грабовецького, і складається вона з двох частин. Перша — це наукові праці науковця, зокрема «Трилогія Шевченкіани», в яку входять три фундаментальні монографії: «Моринці: Сторінки історії села Т. Шевченка та вшанування Кобзаря», «Два великі українці. Шашкевичіана і Шевченкіана в творчості Володимира Грабовецького» та «Історія встановлення першого скульптурного пам’ятника Тарасові Шевченкові у Винниках в Україні і світі 1913 р. та вшанування Кобзаря». Є також серія коротких нарисів, присвячена життю і творч ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 28.02.2014

На початку 1680-х Потоцькі збудували собі резиденцію у північно-східній частині Станиславова. Тоді й утворилась початкова частина вулиці, яку пізніше наз­вуть Шпитальною. Коли магнати збанкрутували, і в них за борги відібрали місто, влада розмістила у колишньому палаці військовий шпиталь. Це сталося на початку ХІХ століття, відтоді за вулицею закріпилась медична назва.
Після розбирання фортечних стін її продовжили до перехрестя із сучасною Грушевського. Колись там пролягав оборонний рів, місцевість була багнистою, тому майже нічого не будували.
За Польщі відбулося перше перейменування. Тепер вулиця носила ім’я Станіслава Красовського. Так звали головного лікаря цивільного шпиталю, який керував закладом ... Читати далі »
Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 28.02.2014

5 березня у приміщенні конференційного залі історико-меморіального музею Степана Бандери, що у Старому Угринові, відбудеться науково-практична конференція "Боротьба підпілля ОУН та відділів УПА на території Станиславівщини в 1940-1950-х рр.: нові наукові розвідки та дослідження".
Конференція буде приурочена 64-й річниці  загибелі головнокомандувача УПА, Провідника ОУН в Україні, Героя України Романа Шухевича, повідомив "Вікнам” директор музею Степан Лесів.
На конференції "Боротьба підпілля ОУН та відділів УПА на території Станиславівщини в 1940-1950-х рр.: нові наукові розвідки та дослідження” удуть представлені найновіші дослідження щодо:
— діяльності відділів УПА 22 ТВ ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 28.02.2014

Анархія – мати порядку. Цей вислів приписують французькому політику П’єру Жозефу Прудону. Та коли російські анархісти взяли цю фразу на озброєння, багато мирних громадян швидко переконалося, що порядком там і не пахне.
З грецької «анархія» перекладається як «безвладдя». На практиці це відсутність на вулицях поліції, параліч влади, погроми та грабунки. Не так давно Івано-Франківськ майже впритул підійшов до критичної межі. Добре, що в нашої громади вистачило мудрості стабілізувати ситуацію. А чи були в минулому випадки, колі наше місто потопало в анархії? Відповідаю – були!

Військові йдуть останніми
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 28.02.2014

Коли будете проходити по Грюнвальдській, зверніть увагу на два особняки під номерами 6 і 8. Вони майже подібні, ще й стоять упритул. Що це – брак фантазії архітектора чи нестача коштів на оригінальні проекти у замовника? Ні те, ні інше. І з цього приводу є одна давня легенда.
У 1908 році станиславівський магістрат вирішив прокласти нову вулицю, яка б сполучала центр із вокзалом. Для цього довелося викупити землю в родини Ляйбліхів. За ділянку глава сім’ї отримав досить пристойну грошову компенсацію. Найнадійніше було вкласти їх у нерухомість. Оскільки Ляйбліх мав двох синів, він вирішив збудувати кожному будинок, та не будь-де, а на новозаснованій вулиці – Грюнвальдській.
А щоб діти не сварилися між соб ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 28.02.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024