Середа, 24.04.2024, 09:24:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
 
Архів новин
Головна » 2014 » Лютий » 07
Турецька армія здобула могутню Кам’янець-Подільську фортецю у 1672 році. А там була одна з найбільших вірменських колоній Речі Посполитої. Рятуючись від утисків, багато вірмен рушили вглиб країни. Дорогою їм трапилося новозасноване місто Станиславів, де вже мешкали кілька родин їхніх одновірців. Андрій Потоцький пообіцяв новоприбулим 20-річні податкові канікули, тож багато втікачів залишилося. Так у місті виникла хоч і не чисельна, але заможна та впливова вірменська громада.
Станиславів тоді був поділений на райони із компактним проживанням етнічних спільнот. Вірменам дісталася дільниця на Схід від Ринку. Згодом за однією з тамтешніх вуличок закріпилася назва Вірменська. Незважаючи на скромні розміри, рух на ній був досить жвавий, оскільки там був пішоходний вхід до станиславівської фортеці – Вірменсь ... Читати далі »
Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2014

Нещодавно в Україні стартував проект «Найкращі пам’ятки України - обрані Народом».
Він створений з метою привернення уваги та інтересу до історичних пам'яток архітектури, природного надбання України, повідомляє ВсеМісто.
Вибір десятки найкращих пам'яток нашої держави відбудеться шляхом загальнонародного голосування. Перший етап голосування проекту «Найкращі пам'ятки України – обрані Народом» уже стартував.
За результатами онлайн-голосування чотири пам’ятки з кожної області, які набрали найбільшу кількість голосів, будуть відібрані для участі в загальноукраїнському голосуванні на другому етапі проекту.
Переглядів: 467 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2014

В світовій історії було немало прикладів, коли розумні, талановиті й впливові чоловіки здійснювали нехай не завжди розсудливі, зате ефектні й благородні вчинки заради коханих жінок. Життєвий шлях деяких із них був тісно пов'язаний з нашим містом. Король, впливовий магнат, геніальний  поет і… простий продавець галантерейної крамниці. То які ж вони – джентльмени  в історії нашого міста?

Йосип Потоцький:  підтримав родича дружини
В 1700 р. вибухнула Північна війна між Російською імперією та Швецією, і в неї виявилася втягнутою й тодішня Річ Посполита. Шведи захопили Варшаву й Краків і позбавили влади польського короля Августа ІІ. Частина польської шляхти підт ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2014

В Івано-Франківську презентуватимуть книгу Люби-Параскевії Стринадюк "У нас, гуцулів" (спільно з літературною аґенцією "Піраміда").
Захід відбудеться 11 лютого в книгарні "Є", початок о 18-00.
"У нас, гуцулів" - художня прозова книга, до якої входять дві повісті «А кємуєш, єк то було» й «У нас, гуцулів», які написано українською мовою, а діалоги - гуцульською.
"Вже на початку прочитання цих творинок авторки одразу усвідомлюєш, що зустрілася з чимось безумовно самобутнім... Мелодика фразоутворення співзвучна з гуцульською дримбою, вібрації якої відгукуються десь у твоєму тілі і стає від того навіть лячно, ніби перетинаєш якусь заборонену межу. А зупинитись не можеш... ", - Ір ... Читати далі »
Переглядів: 451 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2014

Завідувач відділу археології, кандидат історичних наук Тарас Ткачук провів семінар-тренінг для наукових співробітників Національного заповідника «Давній Галич» з питань, пов’язаних із написанням наукових статей, правильним оформленням використаних джерел та літератури. Потреба в організації такого заходу назріла давно, адже науковці повинні постійно підвищувати свій професійний рівень, цікавитись новими виданнями, звертати більшу увагу на бібліографію з теми, над якою працюють.
Під час семінару було розглянуто роль історії як науки про минуле людського суспільства і його сьогодення, закономірності розвитку того чи іншого явища в часі. Адже минуле є активним чинником змін у теперішньому. Змістом історії є історичний процес, що розкривається в подіях життя людини, відомості про які збереглися в історичних пам'ятках і джерелах ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2014

Засновник – Національний заповідник «Давній Галич».
Автори ідеї та організатори – Музей етнографії та науково-освітній відділ Національного заповідника «Давній Галич».

1. Мета і завдання:
Фестиваль «Галицька брама», присвячений Міжнародному дню музеїв, проводиться на території Музею етнографії Національного заповідника «Давній Галич» щорічно, у травні, з метою популяризації та сприяння розвитку туризму і музейної справи, виявлення шляхів ефективного використання існуючого ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2014

У міжвоєнному Станиславові вислів «батяр бельведерський» був синонімом слова «злодій». Хулігани, крадії, проститутки, решта представників злочинного світу чомусь облюбували собі для прожиття західну частину міста, яка називалась Бельведером. А головною його магістраллю була вулиця Бельведерська.

Вид і сморід
Назва вулиці не українська і навіть не польська. Це французьке словосполучення, яке перекладається як «чудовий вид». У Європі так називали споруджені на підвищенні палаци, з яких відкривалися гарні краєвиди. Найбільш відомими з них є палац у Ватикані та Варшавський Бельведер, в якому міститься президентська резиденція.
Переглядів: 756 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2014

А співанка про те, що Коломия – непросте місто ще й яка правдива. Тут народжувалися, жили, навчалися справжні історичні постаті. Про одну таку наша історія. Марія Бек – американка українського походження, коломийська гімназистка і пластунка – стала першою українською жінкою-адвокатом у США та першою жінкою – мером американського міста Детройт.

Гімназистка, пластунка, танцюристка
Ця неймовірна жінка народилася у Форд Сіті, штат Пенсильванія, 29 лютого 1908 року, у родині лемків-переселенців. Окрім Марії, в сім’ї виховувалися ще восьмеро дітей. У домі постійно говорили рідною мовою та щиро дотримувалися усіх традицій. Батьки Марії дуже за це дбали, тому й не дивно, що 13-річну дівчинку ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2014

Одним із кавалерів найвищої нагороди нашої держави – зірки «Герой України» – є академік Петро Тронько (1915-2011). Цю відзнаку він одержав недарма – протягом 20 років Тронько очолював Українське товариство охорони пам’яток історії та культури. З його подачі побачила світ «Історія міст і сіл Української РСР» у 26 томах, де зібрані історичні довідки про всі населені пункти України. Подіб­ного видання не мала жодна інша республіка СРСР.
Будучи заступником Голови Ради Міністрів УРСР, Петро Тронько сприяв фінансуванню реставрації церкви Святого Пантелеймона, Манявського Скиту, відкриття багатьох музеїв, зокрема музею Народної архітектури і побуту в Пироговому, що під Києвом. У 1990 році академік відновив та очолив Всеукраїнську спілку краєзнавців.
Переглядів: 676 | Долучив: Dnister | Дата: 07.02.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024