П`ятниця, 29.03.2024, 14:55:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2014 » Березень » 14
Переможців у двох номінаціях – «Образотворче мистецтво» та «Архітектура», - обрали на засіданні комісії з призначення щорічної премії у галузі образотворчого і народного мистецтва, архітектури і дизайну імені Ярослава Лукавецького.
Зокрема у номінації «Архітектура » лауреатами премії стали представники села Гвізд Надвірнянського району, їх відзначили за спорудження церкви Преображення Господнього. Архітектор проекту - Ярослав Дяків, конструктор - Іван Фітель, скульптор - Володимир Довбенюк.
У номінації «Образотворче мистецтво» на звання лауреатів претендували дві кандидатури. Це художниця Тетяна Павлик, подана Івано-Франківською обласною організацією Національної Спілки художників України, авторка численних графічних творів, виконаних за творами кла ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2014

"Командири відділів УПА "Чорний ліс" - таку книгу презентували в івано-франківському Музеї визвольних змагань. За словами автора видання Ярослава Коретчука, тут зібрано біографії 40-а курінних та сотенних.
Всі командири були молодими хлопцями віком від 23-ьох до 35-ти років. Під  керівництвом кожного із них вели боротьбу щонайменше сотня чоловік. Більшість із командирів загинула в боях. Відтинок "Чорний ліс", кажуть дослідники, був одним із найбоєздатнішим в Українській повстанській армії.
За словами  співавтора книги Петра Ганцюка, інформацію для книги черпали із різних джерел - працювали в архівах, записували спогади очевидців. Вийшла книга тиражем тисячу примірників.
Переглядів: 508 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2014

У післявоєнному Станіславі найдоступнішою розвагою було кіно. За відсутності телебачення та інтернету, а також дорожнечу ресторанів більшість населення проводила вільний час, переглядаючи фільми. Інколи навіть по декілька разів. І варто зауважити, що асортимент кінотеатрів тоді значно розширився завдяки трофейним кінострічкам.
Лікар Рубін відносив себе до справжніх кіноманів. Нечасто сеанс проходив без його участі. А в місті тоді були лише три ескулапи, які мали приватні ліцензії, й доктор Рубін був одним із них. Звідки він узявся, зараз важко сказати. Зрозуміло, що Рубін був єврей, але не корінний (тих винищили німці). Напевно, приїхав зі сходу. Але це на завадило йому швидко прославитись.
Уявіть собі кінопрем’єру. Скажімо, демонструють британський ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2014

Для багатьох іванофранківців іменник «краєзнавець» пов’язаний з Михайлом Головатим. За Австрії найкращими знавцями історії Станиславова вважалися священик Садок Баронч і гімназійний професор Алоїз Шарловський. А хто досліджував минуле міста у міжвоєнний період? Ще один професор – Юзеф Зелінський. Нині він забутий, а колись його краєзнавчими статтями зачитувалась вся міська інтелігенція.

Він розкопав Грибовича
21 і 22 вересня 1928 року Станиславів святкував 200 років Першої гімназії. Тоді ж у найпопулярнішій міській газеті «Кур’єр Станіславовський» вийшла стаття Юзефа Зелінського про історію закладу. Пізніше він підготував ґрунтовну історичну довідку про гімназію в об’ємному ювілейном ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2014

Історія знає чимало прикладів, коли любов чоловіка до жінки спричинялась до величезних наукових відкриттів. Ще 35 років тому ми довідалися, що головна праця наукового життя славетного археолога Ярослава Пастернака (1892—1969) «Старий Галич» була присвячена його дружині Марії.
Історія людства також повторюється в тому плані, що кохані жінки великих чоловіків часто перебувають у затінку слави своїх суджених, навіть якщо вони їм не поступаються успіхами в науковій, культурній чи громадській діяльності. За всю історію вивчення біографії Пастернака-науковця найбільше, що ми довідувалися про Марію ПастернакОВУ (так подано прізвище в Енциклопедії українознавства, т. 5), може характеризувати лишень один абзац із нарису Василя Вериги «Дослідник підземного архіву України». Там коротко сказано: «У 1930 р. доктор ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2014

Відкрити архіви СБУ щодо національно-визвольної боротьби на Прикарпатті в 40-50 роках. На цьому наполягає товариство "Меморіал".
Таку ініціативу також підтримують братство ОУН- УПА і Пласт. Їх представники Із відповідною заявою уже звернулися до обласних Управлінь СБУ та МВС. Місцеві історики та краєзнавці не проти публічного доступу до архівних історичних документів, які досі мають гриф "Сектретно".
Ще дев"ять року тому в СБУ почався процес оприлюднення та оцифрування архівних відомостей про діяльність Української Повстанської армії. З часом ця процедура зазнала згортання, кажуть активісти Братства ОУН- УПА. Із 2010-го року доступ до архівів став обмеженим, пише Вежа.
Переглядів: 468 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2014

Івано-Франківський краєзнавчий музей підготував виставку-пам’ять до 75-річчя від дня народження художника-реставратора Ігоря Деркача — заслуженого працівника культури, члена Національної спілки журналістів України, почесного члена Спілки краєзнавців Прикарпаття.
Експонуватимуться графічні листи, портретні рисунки, сюжетні твори на історичну тематику, значки та медалі, виготовлені за ескізами художника, запрошення, календарі, каталоги.
Це роботи з фондів краєзнавчого музею. Відкриття відбудеться 14 березня. 
Переглядів: 476 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2014

У своїй документальній повісті-гіпотезі «Славний предок Кобзаря» Степан Пушик намагається простежити життєвий шлях діда великого Кобзаря по маминій лінії: «З біографії Тараса Григоровича Шевченка знаємо, що його дід по матері Катерині називався Яким Бойко, син Івана Бойка з Прикарпаття». Саме цей факт зацікавив науковців Музею архітектури і побуту Прикарпаття (тепер – Музей етнографії) Національного заповідника «Давній Галич» і спонукав до створення експозиції шкільної кімнати у бойківській хаті з села Поляниця Долинського району, спорудженої ще у 1878 році, в якій, до речі, й була свого часу сільська школа. 
– Ця ідея була не випадковою, – розповідає завідувач відділу «Музей етнографії» Національного заповідника «Давній Галич» Леся Михальчук, – окремі історичні та документальні деталі дали привід С.Пушику натрапити на ... Читати далі »
Переглядів: 482 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024