Четвер, 28.03.2024, 11:17:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 01

Її видав відомий галицький видавець Якуб Оренштайн, власник видавництва „Галицька накладня” у найпопулярнішій книжковій серії „Загальна бібліотека”. Повість ілюстрував художник Ярослав Пстрак, уродженець селища Гвіздець. Він помістив у гоголівський шедевр шість жанрових картинок. Після виходу книжки у продажі з’явилися 16 поштових листівок з цієї тематики.
Микола Гоголь був дуже популярним письменником в Галичині. Через десять років у цьому ж видавництві Якуба Оренштайна вийшов буклет поштових листівок до оповідань Миколи Гоголя – „Майська ніч”, „Сорочинський ярмарок”, „Страшна помста”, „Ніч перед Різдвом”, „Зачароване місце” художників Михайла Клодта, Гаврила Кондратенка, Миколи Загорського, Михайла Зощенка.    

... Читати далі »

Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

Після інтронізації нового правлячого архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ єпископа Василія івасюка в катедральному соборі Преображення Христового міста Коломиї відбулося відкриття виставки сакрального мистецтва «Відкуплення», яка стала початком заснування музею ікони в Коломиї.
У відкритті виставки взяв участь глава УГКЦ блаженніший Святослав, який привітав присутніх з важливою мистецькою подією та благословив її.
Понад 100 пам’яток ікономалярства, дерев’яної скульптурної пластики та ручних літургійних хрестів стали доступними для широкого загалу. Після того, як їх у минулому  перестали використовувати у літургійно-обрядовому вжитку в храмах, чимала кількість із них перебувала у несприятливих, а деколи і загрозливих для них умовах. Потрапивши до колекції правлячого архієрея Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Миколая Сімкайла (1952& ... Читати далі »

Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

28 березня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація біографічного довідника краєзнавця Романа Діди „Вони народилися в Івано-Франківську (Станиславові, Станіславі)”.
Відкрила презентацію книги, присвяченої славним уродженцям обласного центру, одна з її героїнь - ведуча заходу Лілія Борисевич, відомий педагог, заслужений працівник культури України. Вона тепло розповіла про феномен рідного міста - Івано-Франківська, яке дало світу чимало талановитих людей. Власне, про багатьох з них, в результаті довготривалих досліджень, і йдеться у новій праці Романа Діди.
У своєму виступі автор поділився історією написання книги, метою якої є ознайомлення читачів з яскравими особистостями, що в різні роки з'явилися на світ у місті між двома Бистрицями. Адже, як зауважив дослідник, історія міста цікава не лише своїми соціально-політични ... Читати далі »

Переглядів: 417 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

Під революцію в Івано-Франківську хочуть спробувати навести порядок в охороні культурної спадщини. Оскільки проблема часто була персоніфікована – у керівнику відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи ОДА Андрієві Давидюку, то почали з того, що попросили його піти з посади. Майже два тижні тому він написав заяву та перевівся на нижчу посаду в управлінні культури. А що ж далі?

Чорний бардак
Депутат облради (майже заступник голови ОДА, бо наразі проходить спецперевірку) Сергій Адамович вою­вав з Давидюком останні три роки. «Відколи я став депутатом, то й почав писати депутатські звернення і запити на цю тему, – каже Адамович. – Адже пам’ятки руйнувалися й нічого не робилося. Видавалися дозволи на руйнацію, а ті пам& ... Читати далі »

Переглядів: 640 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

До травня 2015 року на Івано-Франківщині планують відкрити унікальний в Україні спортивний музей, що охопить період від Олімпійських ігор Стародавньої Греції до сучасних здобутків прикарпатських спортсменів.
Таку ціль поставив перед собою директор Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України Любомир Пасічняк. А приурочити таку подію планує до 75-річчя створення навчального закладу, який відчинив свої двері 7 червня 1940 року під назвою Станіславський технікум фізичної культури.

Переглядів: 534 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014

Тривале співжиття українців зі степовими тюркськими народами навчило бачити у них не так чужинців, як союзників. Про давні зв’язки жителів Галичини зі степовиками свідчить навіть топоніміка — з переселенцями зі степів пов’язують, зокрема, села Печеніжин і Татарів на Івано-Франківщині. Ще більше на Прикарпатті є поселень, які хоч і не містять у своїй назві вказівок на чужинське походження, однак мають славу «татарських». Скажімо, до таких зараховують села Княжолуку — в Долинському районі, Пасічну — в Надвірнянському районі, Серафинці — на Городенківщині тощо. А в селі Тисові Болехівської міськради жителів присілка Пирчова віддавна називають «тисівськими татарами»: багато з них справді мають азіатські риси і на таке прізвисько  зовсім не ображаються.
Дослідники вважають, що татари на Галичину прибували в різний ... Читати далі »

Переглядів: 611 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024