Четвер, 28.03.2024, 20:59:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 04

Олександр Шевченко ініціював створення музею «Небесної сотні», про що повідомив Роман Бончук під час презентації однойменного полотна.
Роман Бончук відомий як автор найбільшого в Україні полотна про історію держави, створив черговий шедевр картину-ікону «Небесна сотня».
Презентація полотнища відбулась у краєзнавчому музеї Івано-Франківська.
Розміри нового творіння шість на два з половиною метри. Написана картина на деревʼяній основі із спеціальним левкасним ґрунтом, олійними та акриловими фарбами. Роман Бончук наголошує, що його робота – це ікона, адже на її написання художник отримав кардинальське благословення від Блаженійшого Любомира Гузара.
Художник намалював портрети 78-ми людей, які загинули на майдані на час початку створення картини.Першими на полотнищі зявились Вербицький, Нігоян, Жизневський. Також є і загиблі прикарпатц ... Читати далі »

Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

Роздивляючись австрійську поштівку 1907 року, важко повірити, що в середині ХІХ століття там був велетенський пустир, на якому паслися кози й корови мешканців Лисецького передмістя. Ще раніше тут був равелін, тобто фортечна споруда, яка прикривала Тисменицьку браму. За правилами фортифікації перед укріпленнями мусила бути еспланада – відкрита площа – яка ускладнювала несподіваний напад ворога. Після знесення станиславівських фортифікацій це місце довго не забудовувалось і мало народну назву «пляц перед Шенгерськими», оскільки поруч стояв будинок родини Шенгерських.
У 1875 році площа отримала офіційну назву – пляц Франца Йосифа. Таким чином магістрат засвідчив відданість монарху. Цісар Франц Йосиф Іпросидів на троні 68 років (1848-1916), чим встановив абсолютний рекорд довголіття серед європейських правителів.
Зрозуміло, що така «вінценос ... Читати далі »

Переглядів: 486 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

Продовжуємо згадувати станиславівських старост. Ці люди керували не тільки округом, а ще й нашим містом. Хтось запам’ятався добрими справами з комунального благоустрою, а чиєсь прізвище лише промайнуло у хроніках. Цього разу поговоримо про крайсгауптманів ХІХ століття.

Карпатський вигнанець
Минулого разу ми зупинились на бароні Лангенмантелі, якого історик Садок Баронч згадує у книзі «Пам’ятки міста Станиславова». До речі, згадує він його лишень один раз – у 1797 році. Напевно, нічим грандіозним барон себе не проявив.
А ось його наступник, губернський радник Антоній Лузан, аж двічі потрапив літописцям на очі. Вперше, коли за урядування цього пана, у 1808 році, євреї обмурували свій цвинтар високою кам’яною стіною. Цьо ... Читати далі »

Переглядів: 753 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

Колись перед готелем «Україна» стояв великий пам’ятник Леніну. Вилитий з бронзи, сім метрів заввишки, ще й на високому постаменті, він вважався найвищим пам’ятником тому «вождю» в області.
Але часи змінились. У 1990 році його скинули з постаменту та відправили у заслання на склад комунального підприємства «Житло».
А через п’ять років перед готелем, який тоді вже називався «Надія», вирішили встановити пам’ятник Івану Франку. Бронзову статую мали відливати у Львові, проте матеріал мав надати замовник – тобто Івано-Франківськ. Часи були непевні, лютувала економічна криза, грошей бракувало практично на все. Бронзу шукали по всіх підприємствах міста, але назбираного катастрофічно не вистачало. Тоді хтось згадав про закинутого Леніна…
Пам’ятник Франкові встановили у 1995 році. Він і ... Читати далі »

Переглядів: 523 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

У заголовок цієї статті ми вибрали псевдо  відомого  командира Української Повстанської Армії, ім’я  якого яскравими літерами вписане на сторінки  історії визвольної боротьби.  Правда, існує одна проблема. Вона  полягає у тому, що  у   літературі  на повстанську тематику цей псевдонім зустрічається доволі часто.  Адже Федір Черник – це відомий військовий діяч часу відновлення української держави у 20-тих роках ХХ століття, один із організаторів Куреня січових стрільців у Києві, сотник УСС. Зрозуміло, що саме через це багато повстанців брали собі  таке псевдо, щоб на новому витку боротьби стати подібним до свого славного попередника.
Про сотенного УПА з таким псевдо є достатньо інформації, але тривалий час справжнє ім’я та прізвище його носія було забутим. У довіднику Петра Содоля, який уклав реєстр старшин ... Читати далі »

Переглядів: 786 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

Багата і цікава виставка, присвячена 200-літньому ювілею Тараса Шевченка діє в Історико-етнографічного музеї «Берегиня», що у м. Бурштині. Більшість експонатів зібрано директором музею Тамарою Гусар протягом багатьох літ учительської праці в Бурштинському енергоколеджі. Привертають увагу матеріали столітньої давності про те, як вшановували ювілей Кобзаря в 1914 році. Це, зокрема, часописи «Учительське слово», «Світ дитини», «Учитель» та інші, а також повне видання творів Т. Шевченка 1918 року (5 томів, Київ-Ляйпціг). На виставці багато інших дорадянських матеріалів про життя і творчість Тараса. На спеціальних планшетах розміщено матеріали, де використано ті чи інші епізоди з життя і творчості Шевченка і про Шевченка (Шевченко-художник, пам’ятники, картини, портрети Кобзаря, ілюстрації мистців різних епох). 
18 березня в ... Читати далі »

Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

18 листопада 1990 р… Здавалося, що сам дух Кобзаря зійшов цього дня на наше село. Сотні гостей із сіл району та області приїхали на торжество з нагоди відкриття пам’ятника Т. Шевченку. За давнім християнським звичаєм священики УГКЦ та УПЦ провели урочисте Богослужіння і освятили пам’ятник. Вітальне слово виголосили сільський голова с. Вікторів Василь Гойсан, письменник, лауреат премії імені Тараса Шевченка Степан Пушик, доцент Львівського державного університету Тарас Салига.

З привітаннями звернулися до громади депутат Івано-Франківської обласної ради Ігор Коваль, декан Галицького деканату УГКЦ отець-мітрат Василій Завірач. Монумент споруджено на кошти сільської громади. Автор погруддя – Штокало Теодор Дмитрович. Важливими є слова поета, ... Читати далі »

Переглядів: 458 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

На Прикарпатті почалося найбільше за часів незалежності музейне переселення. Мова про Музей мистецтв Прикарпаття. Нагадаємо, 18 квітня минулого року Івано-Франківська обласна рада ухвалила рішення «Про укладення договору міни». Депутати віддали будинок музейного фондосховища площею 501 м2 приватному підприємцю Галині Рудей в обмін на приміщення на Новгородській, 49 (599,4 м2) – четвертий поверх новозведеної будівлі старого пивзаводу.

Як розповів «Репортеру» директор Музею мистецтв Михайло Дейнега, адміністрація недавно вже переїхала. «Освоюємо нові приміщення, – говорить Дейнега. – Умовами задоволені, та все одно має пройти час, поки тут обживемося». За рішенням обласної ради підприємець зобов’язався зроб ... Читати далі »

Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

1 квітня, у Всесвітній день сміху, в Івано-Франківську в обласному Музеї визвольної боротьби ім. Степана Бандери відкрили виставку гуморесок та коміксів 40-50-х років ХХ століття. Виявляється, повстанці ОУН і УПА воювали не лише зброєю, а й словом. Почуття гумору допомагало їм виживати в екстремальних умовах. Для українських вояків жарти стали міцною пропагандистською зброєю. повстанців, які відважно борються за правду й таки перемагають сили зла, неабияк пробуджували в українців патріотизм у ті далекі роки. Так, у 1941 році уряд УРСР у листівках закликав повстанців Західної України здавалися без зброї. У відповідь червоноармійці отримали карикатуру: на ній український селянин вішає це послання у вбиральні.

На стендах музею – близько десяти вирізок із сатири ... Читати далі »

Переглядів: 444 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

Музей «Калуська в’язниця» офіційно оформив документи. Договір оренди приміщення буде підписано найближчими днями, повідомив директор історико-просвітницького товариства «Меморіал» Богдан Яневич. Тепер музей має змогу проводити найрізноманітніші акції, презентації та історичні реконструкції. 4 квітня було представлено виставку «Шевченко у національно-визвольній боротьбі українського народу». Її було проведено у приміщенні Центру технічної творчості учнівської молоді зустрічаються директор музейно-виставкового центру Уляна Паньо та голова історико-просвітницького товариства «Меморіал» Богдан Яневич. Проводять гостей до підвального приміщення. Серед гостей — заступник начальника управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Леся Піцик, керівник виставкової зали Галина Турчик, вчителі та учні, які займают ... Читати далі »

Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати виставку «Герої не вмирають!», присвячену вшануванню пам'яті героїв Небесної Сотні. На виставці представлені живописні роботи Романа Бончука, автора найбільшого в Україні полотна-хроніки про історію держави. 
Серед робіт – портрети героїв Майдану, а також велика робота – ікона-триптих «Небесна Сотня». На її написання автор отримав кардинальське благословення. Картина-ікона написана на дереві олійними та акриловими фарбами, має вигляд Небесних воріт. В центральній частині – 78 зменшених портретів Героїв Майдану. Саме стільки загиблих було на момент написання роботи. Особисто автор не був знайомий з героями, хоч і неодноразово був на Майдані. У планах автора виставки - амбітний проект «Діарама Майдану».
Відкриття виставки відбудеться 4 квітня 2014 ... Читати далі »

Переглядів: 429 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024