Субота, 20.04.2024, 01:35:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Травень » 29

Час, як ріка, збігає безупинно і для кожної людини її вік зникає безповоротно назавжди. І лише значимі діла, як пам`ятні карби, що лиш людина визначає свій життєвий шлях, вписуються в історію суспільного життя краю чи навіть країни. Юрко Флис – мій дід, сто п`ятдесят років від дня народження припадає на ці весняні дні, був, як мовиться, суспільний чоловік, бо галицькі газети, зокрема, радикальна «Громадський голос», яку видавали славнозвісні демократи письменник Іван Франко і публіцист Михайло Павлик часто подавали інформацію з громадського життя Гуцульщини, де згадували прізвище діда.
«Громадський голос» від 10 травня 1907 р. (Львівський часопис): «5 травня 1907 р. у місті Делятин Станіславського воєводства відбулося велике передвиборче віче при трьох тисяч присутніх на площі. Президував славний організатор делятинський Юрко Флис, котрий крас ... Читати далі »

Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2014

На сцені Івано-Франківського театру вперше за 70 років відновили оперету про кохання під час війни
Мешканці Івано-Франківська, котрі цікавляться своєю історією, добре знають факт про знищення членів ОУН у 1943-му році. Ця трагічна сторінка тепер увіковічнена пам’ятним знаком та назвою вулиці – Страчених. Розстріл оунівців був тісно пов'язаний із театром. 14 листопада 1943 року  на сцені тодішнього театру (тепер – Обласна філармонія) демонстрували оперету на тему життя січових стільців «Шаріка».
Не випадково до цієї теми звернулися у драмтеатрі. Кажуть, хотіли презентувати свій доробок ще восени – саме до річниці розстрілу, але цьому завадили певні обставини.
«Ми вирішили завершити цьогорічний театральний сезон українських вистав рекламованою і давно обіцяною виставою – романтичною оперетою «Шаріка, або Ко ... Читати далі »

Переглядів: 553 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2014

В Івано-Франківську оголосили конкурс на виконання ескізних пропозицій пам’ятника Папі Римському Івану Павлу ІІ.
Як повідомили у прес-службі МВК, організатором конкурсу є Департамент містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради.
Участь у конкурсі можуть брати художники, скульптори, архітектори, у доробку яких є не менше двох реалізованих або запроектованих робіт. Вони мають до 2 червня подати в Департамент містобудування та  архітектури заявки на участь в конкурсі. А, безпосередьно проекти, повинні надати до 27 червня.
Переможця визначать 4 липня на засіданні міськвиконкому. Конкурсне журі очолив міський голова Віктор Анушкевичус.
Пам'ятник розташовуватиметься у сквері на вулиці Івана Павла ІІ.

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2014

29 травня 2014 року з ініціативи Національного заповідника «Давній Галич» та кафедри релігієзнавства, теології і культурології філософського факультету Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника у співпраці з Відділенням релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Скороди НАН України, у місті Галичі розпочала роботу II Міжнародна наукова конференція «Авраамічні релігії в Україні: інкультураційні взаємовпливи та міжконфесійні взаємини», присвячена місійній діяльності Кирила і Мефодія, результатом якої стало формування слов'янської писемності під впливом запровадження Християнства у слов'ян впродовж IX - X століть, а також піднесення ролі Церкви та зростання довіри до неї в українському суспільстві, в силу останніх революційних подій в Україні. 
Роботу конференції, яка розпочалася спільною молитвою, відкрив заступник ... Читати далі »

Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2014

29 травня 2014 р. о 16 год. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація видання серії „Моє місто” – „Архітектори радянського Івано-Франківська” Зеновія Соколовського.

Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2014

У четвер, 29 травня, українці відзначатимуть одне з найбільших свят — Вознесіння.
Цього дня в обласному центрі Прикарпаття буде відкрито та освячено пам’ятну дошку одному з найвизначніших синів України полковнику УПА Василю Андрусякові (псевда — “Грегіт”, “Різун”) командирові тактичного відтинку «Чорний ліс».
Меморіальну дошку буде встановлено за адресою: Калуську шосе, 3 — на стіні новозбудованого собору Преображення Господнього.
Освячення пройде після Божественної літургії об 11.15.
На Різдво 1945 року в бою з чекістами курінний «Грегіт-Різун» був важко поранений. Його оперував талановитий хірург «Пастер» (Олексій Зеленюк). Після успішної операції командира перевезли до остаточного одужання у повстанську столицю — село Грабівку. Через дванадцять днів після поранення Васи ... Читати далі »

Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2014

30 квітня 2014 р. у с. Довга-Калуська під час проведення благоустрою церковного подвір’я храму св. Василія Великого заднє колесо вантажної автомашини провалилося в яму. При огляді з’ясувалося, що це мурована з цегли закрита гробниця.
Після очищення завалу від глини й цегли виявлено залишки поховання, останки трубчастих кісток і черепа, дерев’яні залишки труни, чотири цеглини, на яких вона була встановлена під час поховання. Вхід викладений цегляною вкладкою, а сама гробниця знаходилася під невеликим шаром землі. Це засвідчує, що в гробниці, найімовірніше, було поховано священика.
Із шематизмів всечесного клиру Львівської митрополичої греко-католицької архидієцезії, а також документів Центрального Державного історичного архіву у Львові за 1832-1939 рр. маємо достатню інформацію про священиків нашої парохії, які проживали в резиденції при церкві св. Василія ... Читати далі »

Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024