Четвер, 25.04.2024, 19:34:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Липень » 29

Ілюстровану монографію Івана Сеньківа — відомого етнографа, що в повоєнний час жив у Німеччині, можна назвати справжньою енциклопедією Гуцульщини. Солідну за обсягом книжку (512 сторінок), із кольоровими вкладками, перевидали в редакції журналу «Гуцульщина» у Верховині.
Цієї книжки Гуцульщина чекала давно. Через смерть автора в 1993 році та інші обставини в 1995-му 300 примірників «Гуцульської спадщини», які вийшли друком у видавництві «Українознавство», осіли в колекціях краєзнавців, а для широкого загалу книжка так і не стала доступною. Понад 20 років Іван Сеньків, який народився під Станіславом, жив у Німеччині, збирав і готував матеріали наукової праці — монографію з життя і творчості гуцулів.
Як стверджував науковий консультант, доктор філологічних наук Федір Погребенник, «автор книги І. Сеньків узяв на себе нелегк ... Читати далі »

Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2014

Цьогоріч в Івано-Франківську міська влада запланувала встановити перший в Україні пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому.
Для цього  були зроблені перші кроки. Зокрема, визначено остаточний варіант монумента. Тож, за результатами конкурсу, переможцем став художник-скульптор Степан Федорин. Також  були розроблено проектні пропозиції з реконструкції площі, повідомляє «Бліц-Інфо». А фінансове управління Івано-Франківського міськвиконкому, згідно з рішенням сесії, відкрило благодійний рахунок зі збору коштів на пам’ятник Андрею Шептицькому.
Загалом вартість пам’ятника складає 400 тисяч гривень. 200 тисяч планувалося залучити з бюджету міста, натомість другу половину  – з благодійних внесків громади.
Проте, втілити задумки міських чиновників до вересня, як планувалось, з усього видно, — не вдасться. Адже, як повід ... Читати далі »

Переглядів: 403 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2014

Поки франківчани тішаться, що їхнє рідне місто традиційно лідирує у рейтингах найкомфортніших для проживання міст України, Івано-Франківськ впевнено втрачає своє унікальне архітектурне обличчя. В першу чергу - через прагнення комфорту його ж мешканцями. Пластиковими вікнами різного розміру, зашкленими й оббитими вагонкою балконами, утепленими пінопластом фасадами та хаотично понатикуваними кондиціонерами франківчани убивають улюблене місто своїми ж руками.
Напівзруйнований Солодовий цех старої Станиславівської пивоварні рано чи пізно обвалиться, і місто захлисне хвиля обурення бездіяльністю Костянтина Бородайка - власника споруди, та різних дозвільних установ, які дозволили підприємцю приватизувати унікальну пам’ятку архітектури і не змусили бізнесмена виконати зобов’язання щодо її утримання та реставрації. Не вщухають розмови довкола долі Палацу Потоцьких чи потворн ... Читати далі »

Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2014

27 липня на фасаді Івано-Франківської обласної бібліотеки ім. І. Франка встановили анотаційну дошку в рамках програми «Івано-Франківськ – місто Героїв». Цього разу уславили першого директора Станіславської обласної бібліотеки Василя Пашницького. Участь у відкритті взяв народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Руслан Марцінків.
Василь Пашницький — талановитий педагог, краєзнавець, палкий книголюб, засновник  і перший директор  Станіславської обласної державної бібліотеки (тепер Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка, найбільша бібліотека області) . Народився він у 1903 р. у с. Вовчинцях (нині у межах Івано-Франківська) в родині бідного шевця. Після закінчення виділової школи вступив до Станіславської української державної гімназії. Проте навчання перервала Перша світова війна. Як тисячі свідом ... Читати далі »

Переглядів: 455 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024