Четвер, 25.04.2024, 20:06:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Липень » 04

Під керівництвом заступника голови - керівника апарату облдержадміністрації Сергія Адамовича відбулася нарада з питань розвитку музейної справи в Івано-Франківській області.
Під час заходу присутні поділилися думками щодо популяризації музейних закладів Прикарпаття, оскільки сьогодні в Європі великим попитом користуються культурно-просвітницькі послуги, які надаються класичними установами, як-от: музеї, художні галереї, театри тощо.
«Музеї перетворюються на важливі осередки освіти і навчання, оскільки саме вони забезпечують доступ до національної культурної та природної спадщини людям різного фаху та віку,  - зазначив Сергій Адамович. - Вагомість цієї ролі базується на спроможності музеїв надавати громадськості інтерактивну, предметну та ідейну платформи для глибшого пізнання своєї етнічної ідентичності, нації та всього світу, повідомляє прес-служба ОДА.
Я ... Читати далі »

Переглядів: 481 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2014

Під такою назвою у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна народознавча виставка, присвячена одному із найвеличніших та загадкових свят початку липня – святу Івана Купала, яке знаменувало вшанування бога Сонця (в давнину Дажбога) українцями - Дажбожими онуками.
Вважалося, що о цій порі літнього сонцевороту, сонцестояння небесне світило досягає найбільшої сили й повертає на зиму. Казали, що Сонце, як уособлення світла й добра, святкує перемогу над темними силами, а тому при своєму сходженні воно "грає", "скаче" і "радіє". Вся природа теж торжествує з цього, стає особливою, зачарованою.

Гей, на Івана, гей, на Купала,
Красна ... Читати далі »

Переглядів: 465 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2014

Можливо хтось із франківців пам’ятає, як на початку 1990-х на нашому вокзалі з’явилися старі паровози. Вони тягали вантажні вагони та страшенно диміли. Найгірше було опинитися на залізничному мості у той момент, коли знизу проїздив цей вугільний монстр. Мало того, що не було чим дихати, ще й одяг робився сірим від кіптяви. Зникли ці паровози так само несподівано, як і з’явились.
Багато років поспіль мені вдалося розшукати людину, яка детально розповіла, що тоді відбувалося на колії. Машиніст Володимир Яцків згадує, як літом 1993 року місцеве залізничне начальство вирішило провести експеримент з економії дизпалива. Для цього розконсервували та пригнали зі Снятина два паровози марки Эр. Вони працювали на дровах та вугіллі, які в умовах системної кризи коштували значно дешевше солярки. Використовували їх в якості маневрових на станції Івано-Франківськ.
Але п ... Читати далі »

Переглядів: 444 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2014

Австрійські фотографи вперто оминали увагою цю вулицю й лише після Першої світової вона «прорвалася» до станиславівської філокартії. Наприкінці 1920-х місцевий видавець, що сховався під ініціалами «H.K.» випустив серію поштівок з видами міста. На одній із них з’явилася вулиця Шопена, хоча назва була іншою — «школа Гофманової».
То були перші польські поштівки, які виготовлялись фотографічним способом і мали, скажімо так, посередню якість. До австрійських зразків їм було далеко, але маємо те, що маємо.
Вулиця Шопена, хоча й примикає до колишніх фортечних укріплень, тобто до історичного ядра старого міста, утворилася досить пізно — наприкінці ХІХ століття. 22 листопада 1900 року міська рада постановила: «Назвати вулицю, що проходить через ґрунти Федоровського і сполучає Заболотівську [Василіянок — Авт.] з Валам ... Читати далі »

Переглядів: 426 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2014

В Івано-Франківську позаду обласного драмтеатру існує зелений масив, який називають Меморіальним сквером. Його створено в 1782 році на місці колишнього міського кладовища. Всього тут було поховано більше п’яти тисяч громадян, у тому числі чимало видатних наших земляків, борців за волю і незалежність України. З плином часу святість і особливість цього місця забуваються і його все більше використовують для відпочинку та розваг, як спортивний майданчик та зона для вигулу собак.
З ініціативи краєзнавців, що організували відновлення кладовища в 2002—2009 рр., Меморіальний сквер внесено до Реєстру пам’яток державного значення. Цю територію відновили та впорядкували. Останні поховання цього року героїв, які загинули за незалежність України, підтверджують це некрополь, що повернули із небуття.
Ініціативна група в складі Івано-Франківської туристсько-краєзнавчої с ... Читати далі »

Переглядів: 523 | Долучив: Dnister | Дата: 03.07.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024