П`ятниця, 29.03.2024, 12:12:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Серпень » 01

Село Назавизів Надвірнянського району дало українському визвольному рухові двох курінних УПА — Данила Рудака («Чорного») та Сергія Олеськіва («Негуса»). Однак якщо про першого нині зібрано вже чимало біографічного матеріалу, то про другого відомостей обмаль. Річ у тому, що курінний «Чорний» боровся на теренах Прикарпаття, а тому тут його пам’ятають і шанують. «Негуса» ж доля закинула далеко на Волинь, де він прославився як талановитий командир. Однак для більшості наших краян його ім’я й досі невідоме.

Сергій Олеськів народився 1918 року в сім’ї старшини УГА. Навчався в гімназії міста Станиславова. Пізніше там же закінчив однорічні торговельні курси. Був членом юнацтва ОУН. За активну участь у ... Читати далі »

Переглядів: 605 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2014

«Знаменита», «легендарна», «культова» – саме так називають цукерню Кровіцького в українській та іноземній літературі, яка описує життя нашого міста в першій половині ХХ ст.  Заклад, безперечно, був солодким символом давнього Станиславова. Проте цукерня була відомою не лише завдяки вишуканим тістечкам, тортам та іншим смаколикам, а й своєю доволі цікавою, подекуди трагічною історією.

Як усе починалося
Цукерня початково мала двох засновників – Яна Новорольського і молодшого партнера Владислава Кровіцького. Ян Новорольський народився в с. Турка поблизу Коломиї в 1871 р. Юні роки провів у Львові, де служив помічником-практикантом у цукерні Фердинанда Ґросса і Владислава Струся – одній з найвідоміших у кра ... Читати далі »

Переглядів: 781 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2014

Мало хто знає, що перш ніж звільнити Станіслав від німців, совіти туди спочатку зателефонували.
26 липня 1944 року розпочався штурм міста. Головний удар наносив 569-й стрілецький полк, який атакував з півдня. Якщо дивитись на карту, то сьогодні цей район відповідає території військового аеродрому та складів на вулиці Петлюри. А тоді там були суцільні поля. Командир полку, підполковник Василь Федотов, пізніше написав мемуари. Там є цікавий епізод.
«Ми з невеликою групою офіцерів і бійців просувалися високими хлібами. Нашої піхоти видно не було. Несподівано наштовхнулись на телефоніста передового поста німецької артилерії. Смертельно переляканий солдат спротиву не чинив. У телефонній трубці надривався зумер. Наш зв’язківець зняв трубку і, не розуміючи, що там говорять, сказав: «Та чи вам не зрозуміло, панове фріци? Я ж вам чистою німецькою кажу: Гітлер капу ... Читати далі »

Переглядів: 501 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2014

Перша світова війна, сторіччя початку якої світ відзначає цього року, принесла Станиславову страшні руйнування. Австрійці навіть випустили серію поштівок з видами знищених міських кварталів. Дивишся і думаєш: «Яка ж падлюка так занапастила моє місто?».
А й справді – яка? Живих свідків уже не знайдеш, втім залишилися їхні спогади. Із них ми і довідаємося, хто перетворив центр міста на руїну.

Фронтова гойдалка
Для початку відтворимо хронологію бойових дій. 28 липня 1914 року Австро-Угорщина оголосила війну Сербії. Незабаром у збройний конфлікт вплуталися інші країни. Європу охопило полум’я війни, яку історики пізніше назвуть Першою світовою. Хоча сучасники й гадки не мали, що незабаром буде ще й Друга, тому бійня 1914-1918 років сп ... Читати далі »

Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024