Четвер, 28.03.2024, 11:27:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Серпень » 15

Пам’ятник «Руській трійці» в Івано-Франківську відкрили 31 грудня 2013 року. Так називалося українське літературне об’єднання, яке очолювали три греко-католицькі священики: Маркіян Шашкевич, Яків Головацький та Іван Вагилевич. У 1837 році вони випустили альманах «Русалка Дністровая». То була перша в Галичині книга народною українською мовою, адже до того друкували «язичієм» — сумішшю російської та церковнослов’янської.
Ініціатором спорудження пам’ятника став краєзнавець Богдан Гаврилів. Влада коштів не виділила, тому гроші збирали всім миром — методом народної будови. Навіть випустили благодійні поштівки із макетом пам’ятника, кошти від продажу яких йшли у загальну скарбничку.
А от коли пам’ятник відкрили, то він виявився трохи іншим, ніж на поштівці. І найбільше кинулося в очі те, що сперш ... Читати далі »

Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 15.08.2014

23-річний франківець Юрій Хмельовський, відомий як Хмель, створює унікальні листівки із зображенням місцевих пам’яток архітектури. Для своїх поштівок автор використовує мінімум кольорів, де яскравості додає кольоровий фон.
За словами Юрія, одного дня колектив вебстудії DC Media, до якої він належить, вирішили створити соціальний проект щодо промоції рідного міста.
«Вирішили це зробити по-сучасному, стильно та яскраво, оскільки світ рухається вперед, і картини маслом уже не так вражають. Для стилістики обрали плоский мінімалістичний стиль. Щодо ілюстрацій, то споруди зображені саме в тих образах, в яких вони прийшли у наше місто - з куполам та оригінальним декором. Хоча у багатьох випадках ці деталі не збереглись. Наступним кроком плануємо випустити серію футболок з таким зображенням», - пояснює Юрко.
За словами художника, серед пам’яток а ... Читати далі »

Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 15.08.2014

Рівно рік тому в «Репортері» вийшов перший випуск рубрики «Слідами старого Станиславова». Тоді ми описали будинок готелю «Імперіал», що на розі Мазепи й Січових Стрільців. Потім перейшли на вулиці та площі старого міста. Минув рік. Філокартичний матеріал по окремих вулицях закінчився, але рубрика виявилась популярною серед читачів. Тому ми її продовжуємо. Віднині — будинки, які формують обличчя нашого міста. Ну, а якщо у нашого колекціонера Зеновія Жеребецького з’явиться світлина якоїсь «незасвіченої» вулиці, ми неодмінно її подамо.
Сьогодні — поштівка 1914 року, яку випустив станиславівський видавець Шраєр. Напис достатньо інформативний: вулиця Сапіжинська, Гіпотечний банк.
Іпотекою нині називають кредит під заставу нерухомості. Тобто ви берете позику, наприклад, під купівлю квартири, яку й заставляєте. За ... Читати далі »

Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 15.08.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024