Четвер, 28.03.2024, 12:00:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Серпень » 26

Віднедавна при вході до Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки з'явилася пам'ятна таблиця на честь засновника першої в Станиславові української публічної книгозбірні Василя Пашницького. Але мало хто знає, що в місті дотепер зберігся будинок, в якому до середини 1940-х років проживала родина цього галицького педагога, краєзнавця та бібліофіла. Щоправда, ніякого меморіалу на честь Пашницького тут досі не створено. Натомість облуплену стіну старої кам’яниці "прикрашає" напис: "Продається".
Саме до цього будинку 22 червня 1941 року, коли  нацистська Німеччина почала війну проти Радянського Союзу, прийшли з НКВД, щоби заарештувати неблагодійного професора учительського інституту, директора обласної бібліотеки та колишнього стрільця Української Галицької Армії. Звідси вивезли вантажівкою сотні томів із його приватної бібліо ... Читати далі »

Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2014

Юсип Дмитро. Засурмили сурми, труби... Художньо-документальні студії, — Івано-Франківськ: Місто НВ, 2014 — 302 с.
Коли гортаю сторінки книжок художньої документалістики Дмитра Юсипа, то приходжу до висновку: написані вони серцем, у них укладено багатий інтелект автора і його щире бажання оповісти читачеві про те, що найбільше схвилювало його самого. Так подумав я після того, як прочитав його нове видання «Засурмили сурми, труби...» — книжку, присвячену 100-річчю січового руху в Галичині (1913) і організації Легіону УСС (1914).
Ця книга писалась не враз, автор багато років збирав потрібний матеріал, зустрічався з людьми, які пережили ті хвилюючі події. Подані до неї нариси ми вже зустрічали на сторінках газетно-журнальної періодики, інших видань. Але тепер вони складають єдину, цілісну книгу. Перед нами постає ціла плеяда патріотів рідної ... Читати далі »

Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2014

Змістом і настроєм цієї книжки переймаєшся з перших її сторінок. Зір одразу спиняється на щемливих віршових рядках, якими дещо несподівано відкривається солідне, щедро проілюстроване світлинами й фотокопіями архівних матеріалів видання «Котиківка: від Трипілля до наших днів».
Його автори почерпнули відомості про біографію села як з історичних документів, так і з переказів котиківських старожилів. А означена на початку книги бентежність поетичної стихії мимохіть налаштовує на тональність подальшого сприйняття цього історико-краєзнавчого нарису про колишнє передмістя Городенки. Поезію написав один з авторів книги — Мирослав Кіндрачук, який сам походить з Котиківки, багато років свого життя віддав як газетяр праці в «Галичині». Читаю:
      Доба добу в злобі перебігала,
      Не стало графа, й цісарів не стало. ... Читати далі »

Переглядів: 698 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2014

Як повідомляли “Вікна”, маршрут на Чорний ліс — перспективний проект, який взялася розбудовувати влітку 2014 року новостворена Громадська рада з питань туризму м. Калуша і Калуського району. З ініціативи Рради калушани з’їздили новим екскурсійним маршрутом Калуш —Чорний ліс. Стало очевидно, що роботи — непочатий край, однак місця бойової слави УПА, військові частини Радянського часу, природні багатства та інші рекреаційні можливості заслуговують вкладення зусиль і коштів.
Перший об’єкт — у лісі за селом Вістова. Це територія Прикарпатського військового лісництва. Тут у середині минулого століття було збудовано запасний командний пункт Варшавського договору, який сусідує із адміністративною будівлею лісництва.
Їдемо від лісового господарства до джерела. На потічку, який впадає у річку Луквиця,  обладнано забір води &mdash ... Читати далі »

Переглядів: 712 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024