П`ятниця, 29.03.2024, 12:15:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Серпень » 30

Кобзар давно прийшов у наш край — і не лише невмирущою поетичною книгою під такою назвою та численними пам’ятниками. Тепер — ще й змістовною і розмаїтою експозицією Музею народної шани Тараса Шевченка, відкритого в обласному Народному домі «Просвіта» у переддень 23-ї річниці незалежності України. На урочистість зібралися просвітяни, письменники, митці з Івано-Франківська і всієї області.
Начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, який входив до робочої групи зі створення музею, образно порівняв: «Для його народження нам потрібно було стільки ж часу, як мати виношує в своєму лоні дитину, — близько дев’яти місяців». Протягом цього часу відремонтували одне з найбільших приміщень просвітянського дому, сформували й художньо оформили експозицію, яка знайомить з історією поширення Шевченкових тв ... Читати далі »

Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 30.08.2014

Фоку служба цікавила, він погідно думав і погідно ставився до тієї військової служби, яка для стількох братів його була нещастям і карою Божою. Умів жити з людьми, частував старшин винами, як видно, мав за що. Показав німцям, як треба стріляти, і його любили. Фока справив собі парадний мундир – білий і ясний, припасований, облеглий. Стрункий, високий, чорноокий ходив він вуличками Венеції, як справжній дука, як принц гірський. Венеційцям теж показав, які то гірські хлопці. Скоро отримав арешт і карцер – і це ще дуже поблажливо – за те, що збив собі з дощок дарабу, і на тій дарабі, покинувши вночі казарму, плавав на острови до дівчат.
Славетний Фока Шумей з Ясенова, історію якого записав Станіслав Вінценз, був одним з тих не багатьох гуцулів, кому так добре було в австрійському війську. Зрештою, до війська він пішов добровільно, всупереч батьківській волі, хоч м ... Читати далі »

Переглядів: 422 | Долучив: Dnister | Дата: 30.08.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024