Четвер, 25.04.2024, 18:21:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Вересень » 27

Науково-творча, громадська і педагогічна діяльність професора Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Володимира Теодоровича Полєка (1924—1999) впродовж другої половини XX століття була відома не тільки в нашому краї, а й в українській діаспорі. Працьовитість його в гуманітарній сфері просто вражає і захоплює. Він — автор 1200 статей та окремих видань, опублікованих у наукових збірниках, журналах і газетах як в Україні, так і в Англії, США, Канаді, Німеччині, Польщі, Росії, та зафіксованих у його останньому бібліографічному покажчику, підготовленому нами 1999 року.
Володимир Полєк народився 27 вересня 1924 р. у сім’ї пожежника Федота (Теодора) і матері Олени з Туревичів-Полєків, у Станиславові (нині Івано-Франківську). До речі, у 1962 р. В. Полєк як краєзнавець безпосередньо долучився до перейменування рідного міста. Початкову освіту здобува ... Читати далі »

Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2014

На західно-українських землях за час панування Австро-Угорщини зводилися різноманітні добротні будівлі, мости. 1912 року в місті Галичі було завершено будівництво залізничного вокзалу (двірця). Під час Другої світової війни, а саме 1944 року, німці знищили цю чудову будівлю. Як розповідають очевидці, серед білого дня до двірця під`їхала німецька дрезина і зупинилася. Чотири німецькі солдати занесли в приміщення вокзалу дві авіабомби, приєднали годинниковий механізм і поїхали... .Через 8-10 хвилин пролунав вибух і будівлі не стало.Тільки через багато років вже за радянської влади було побудовано новий вокзал і відновлено залізничне сполучення зі Львовом та Станіславом, яке діє в даний час. В липні цього року минає 70 років існування сучасного залізничного вокзалу.

... Читати далі »

Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2014

Далеке минуле завжди оповите  таємницями. Ще здавна  усі фортифікаційні споруди приваблювали до себе дослідників, аби розгадати клубок загадок, які розчинилися у стінах  замків, фортець. Чого лише вартують твердині нашого краю, котрі зберігають у глибоких надрах, до яких нікому немає доступу, свої таємниці. Тільки народна пам’ять у легендах і переказах оповідає нам про заховані у них скарби чи якісь інші загадкові явища, наприклад, привиди чи ще щось. Чимало таких оповідань шириться довкола підземель  Галицького замку. 
Один із переказів розповідає про малого хлопчика, котрий одного разу зайшов у якийсь підземний хід і пропав. Усі його шукали, але даремно. Та через кілька днів він появився і повідав, що був усередині гори, яка має багато лабіринтів  і розказав про чисельні скарби, якими вона наповнена. В оригіналі розповідь, яка наведена у кни ... Читати далі »

Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2014

24 серпня на 93-му році життя в Івано-Франківську померла Олександра Синиця – перший   директор обласного краєзнавчого музею у міській ратуші. У далекому 1956 році вона створила краєзнавчий музей таким, яким ми його знаємо сьогодні, бо після 30-річного директорства Олександри Синиці там мало що змінилося. Олександру Іллівну й досі називають мамою музею. Одержима бажанням зберегти пам’ятки культури та історії Прикарпаття, вона, педагог за фахом, відкрила 12(!) філій краєзнавчого музею по цілій області, які приваблюють туристів та дослідників не лише з України.
Цій затятій та енергійні жінці вдавалися неможливі речі: вона переконала Міністерство культури СРСР віддати ратушу, з якої радянська влада зробила склади, під краєзнавчий музей. Змусила Параджанова повернути велику частину награбованих у гуцульських церквах  ікон. Щиро опікувалася дружиною Гната Хоткев ... Читати далі »

Переглядів: 679 | Долучив: Dnister | Дата: 27.09.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024