П`ятниця, 29.03.2024, 17:16:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Січень » 28

Це рідкісне прізвище, що у заголовку статті, нинішнім читачам мало про що говорить. А свого часу це була досить відома особистість, про яку знали у всій Галичині. Мова про колишнього директора Станиславівської державної гімназії Івана Керек’ярта, який мав славу людини «залізної руки».
Він народився у 1834 році і походив із Закарпаття. Після закінчення Львівського університету працював викладачем математики. У 70-х роках ХIХ століття доля закинула його до Станиславова, де він очолив польську гімназію. і. Керек’ярто замінив на цій посаді Маркела Малиновського.
Гімназія розташовувалась у правому крилі колишнього єзуїтського колегіуму (тепер — морфологічний корпус медуніверситету). Вчили у ній релігії, латинської та грецької мов, математики, географії, історії, природознавства. Пізніше, коли гімназія стала восьмирічною, додалися ще два філософські ... Читати далі »

Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2015

На останніх парламентських виборах округ із центром у Коломиї лише закріпив вироблену з 90-х років традицію — не делегувати повторно у Верховну Раду народного депутата, якому вже один раз довірили таку честь. Олександр Доній, що злегковажив цією закономірністю й забажав знову спробувати в Коломиї щастя, помітно відстав від місцевого переможця виборів Юрія Тимошенка. І в місті над Прутом тепер вибачливо розводять руками: потрібно, мовляв, знати наші звичаї.
Та чи було так завжди? Аж ніяк. Покутський край, як і вся Східна Галичина, до 1918 р. входив, нагадаю, до складу Австро-Угорської імперії, а тодішні традиції мало нагадували нинішні. У всякому разі Кирила Трильовського Покуття обирало депутатом (по-тодішньому — послом) до віденського парламенту двічі поспіль — у 1907 і 1911 роках, а в 1913-му він став депутатом Галицького крайового сейму. Отож приказка « ... Читати далі »

Переглядів: 702 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2015

Мешканцям Івано-Франківська вдалося врятувати від незаконної забудови горища і, як наслідок, знищення будинок №20 на вул. Грушевського, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, що побудована в 1895 році.
На позачерговому засіданні виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради 27 січня за другим поданням міської прокуратури скасовані містобудівні умови та обмеження, надані забудовнику – мешканцю квартири №15 Свиридову В.М. А до цього будівельний скандал тривав більше року.
Мешканці будинку стверджують, що, збираючи підписи-згоду на побудову мансарди, Свиридов В.М. не повідомив сусідів про свої справжні наміри, а казав, що збирає підписи на приватизацію частини горища, навіть на те, щоб мати змогу «пересунути стіночку в кухні». Підписи здебільшого надавали не власники (і не всі власники) квартир... Також було порушене рішення міськвикон ... Читати далі »

Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024