Четвер, 25.04.2024, 16:45:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Січень » 30

...У Народному домі м. Галича відбувається концерт, присвячений 71-й річниці створення УПА. Пісню «Зв’язкова» виконує чоловічий гурт «Відродження». Розповідає вона про відважних жінок і дівчат, що в тяжкі часи боротьби УПА за незалежність України, ризикуючи життям власним і своїх рідних, виконували роль зв’язкових. Усі встають та аплодують на знак подяки і виконавцям, і особливо тим, про кого йдеться в пісні. Слухаю пісню, і сльози самі течуть з очей. Перед очима — постать мами і її розповідь про буремні часи боротьби УПА з «визволителями». Вона — зв’язкова у чотаря  СБ ОУН—УПА «Оленя», тобто у свого чоловіка.

У нашій сім’ї було четверо дітей — три сини і дочка. В ч ... Читати далі »

Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2015

Жодної астрономії чи флоту – мова піде про аптеки старого Станиславова. Раніше назви фармацевтичних закладів Галичини починалися з прийменника «під». І дев’ять із десяти станиславівських аптек були під чимось – зірками, ангелами, орлами… А десята аптека взагалі ніяк не називалась. Отож коли виникли найстаріші міські аптеки, де вони були та як жили?


«Під якорем»
Коли Станиславів перебував у складі Речі Посполитої, містяни купували ліки по хатах приватних фармацевтів. Також існувала єзуїтська аптека, але чи була вона загальнодоступною, чи суто корпоративним закладом, наразі важко сказати.
Перша класична аптека відкрилась уже за Австрії, у 1777 році. Називалась «Під якорем». Саме цю дату в ... Читати далі »

Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2015

У секретаря Івано-Франківської міської ради Миколи Вітенка відбулася нарада щодо відзначення в Івано-Франківську 150-ї річниці з дня народження Митрополита Галицького УГКЦ Андрея Шептицького.
Відповідно до передбачений заходів у день народження Митрополита, 29 липня, у Івано-Франківську заплановано проведення Патріаршого собору та відкриття пам’ятника Андрею Шептицькому.
Як поінформував присутніх на нараді Микола Вітенко у бюджеті міста 2015 року на спорудження монументу закладено 1 млн. гривень. З них 300 тис. гривень — на благоустрій території довкола постаменту та 700 тис. на виготовлення самої скульптури пам’ятника, 88 тис. з яких виділено з фонду депутатів міської ради, інформує Бліц-Інфо.
Сьогодні ж під час наради було затверджено орієнтовний графік виконання робіт та обговорено їх технічні нюанси.
Секретар міської ради Микола Вітенко за ... Читати далі »

Переглядів: 397 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2015

Дитячі ігри із сірниками можуть призвести до пожежі. Це загальновідомий факт. А ось у те, що ігри у войнушку можуть викликати артилерійське бомбардування, віриться важкувато. Втім Станиславів бачив і таке!
Є дуже цікаві спогади Володимира Кугутяка про Першу світову війну. Він мешкав у Княгинині, неподалік залізничної колії. З його слів випливає, що десь у районі сучасної вулиці Сагайдачного, може, біля переїзду.
Навесні 1917 року Станиславів займали російські війська, а за Бистрицею-Солотвинською вже стояли австріяки. Автор тоді ще був хлопчиком і ось що він згадує:
«Ми бавились у війну з сусідніми дітьми. На шанцях на сусідньому городі ми понакладали бочок, стару січкарню і ще дечого для оборони перед «ворожим» наступом – камінням. Російська артилерія на Гірці, на цегельні, стріляла понад нами на австрійські окопи. Австрійський літак шукав її ... Читати далі »

Переглядів: 436 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024