Субота, 20.04.2024, 14:48:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
 
Архів новин
Головна » 2015 » Лютий » 11

У Львові відновили зйомки історичного фільму про сотника Українських Січових Стрільців Дмитра Вітовського.
За справу ще два роки тому взялося Товариство пошуку жертв війни "Пам’ять". Однак тоді роботу призупинили: завадили фінансові труднощі та революційні події. Сюжетна канва кінокартини – це історія Української Галицької армії. 
Учасники Товариства не відмовилися спробувати себе у ролі акторів, дехто в образ входив вперше. Зізнається: вони живуть цією роботою, та й фільм є корисним для молодого покоління.
"Потрібно показувати правдиву історію надалі. Чим більше громадян України знатиме її, тим менше у нас буде проблем із виникненням сепаратизму і псевдореспублік, таких як ЛНР і ДНР", – наголосив голова організації Любомир Горбач.
Головного героя стрічки – військового міністра ЗУНР Дмитра Вітовського - грає Тара ... Читати далі »

Переглядів: 503 | Долучив: Dnister | Дата: 11.02.2015

Пропонуємо вашій увазі спогади Тадеуша Ольшанського про старий Станиславів, які вперше публікуються українською (із книги "Станиславів однак живе", 2010).
У своїй попередній книжці «Креси Кресів Станиславів», пишучи про площу Міцкевича, я згадував про таємничий порятунок на межі з чудом прекрасного пам’ятника нашого пророка від знищення німцями. Із пустого постаменту цього пам’ятника 17 листопада 1943 року я бачив страту гестапівцями двадцяти семи українців. І на цій найстрашнішій в моєму житті події я зосередив увагу. Згадав тільки, що пам’ятник врятував Кажімєж Талара, але про те, яким чином вдалося сховати його - понад два метри заввишки і вагою в кілька тонн, я не мав найменшого уявлення. А ще я зробив помилку у прізвищі, адже цей неймовірний вчинок здійснив Кажімєж Татара. Про це я дізнався з блискавичної реакції доньок пана Татари ‒ ... Читати далі »

Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 11.02.2015

Понад рік тому в центрі Івано-Франківська відкрили перший в Україні пам’ятник діячам «Руської трійці» – зачинателям національного відродження в Галичині в першій половині ХІХ ст. – о. Маркіяну Шашкевичу («галицькому Шевченку»), Івану Вагилевичу, нашому земляку з Рожнятівщини, та Якову Головацькому. Освячення пам’ятника провели митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин), священики УАПЦ та УПЦ КП.
Цей пам’ятник чи не єдиний в області збудований тільки за громадські кошти, які зібрали понад 20 тисяч благодійників з Прикарпаття. За результатами опитування в соцмережах, 12 тисяч користувачів визнали пам’ятник «Руській трійці» найкращим в Івано-Франківську.
На жаль, 10 лютого 2015 року виявилось, що зловмисники спаплюжили центральну фігуру пам’ятника – постать Івана Вагилевича.& ... Читати далі »

Переглядів: 449 | Долучив: Dnister | Дата: 11.02.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024