П`ятниця, 19.04.2024, 13:01:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Березень » 20

З пропозицією про передачу у власність міста церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці у Коломиї звернувся відомий священик, а нині капелан о. Михайло Арсенич, який виступив від імені громадської організації «Спілка учасників АТО».
Священик запропонував депутатам Коломийської міської ради перетворити церкву у храм для бійців АТО, інформують ”Вікна” з посиланням на ТРК РАІ.
Йдеться про церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці біля автовокзалу, яка нині належить УПЦ Московського патріархату.
Священик о. Михайло Арсенич стверджує, що активісти Спілки не проти, щоб віряни і надалі користувалися храмом.
Благовіщенська церква побудована ще у 1587 році і вважається найдавнішим дерев’яним храмом Галичини.
Звідси йшли у військо Українські Січові Стрільці. Тут одружувалися і хрестили своїх дітей вояки УПА. У час, коли Україна знову воює ... Читати далі »

Переглядів: 492 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015

Обласний центр прийнято називати містом в межиріччі Бистриць. Однак на момент своєї появи у середині XVII століття станиславівська фортеця була захищена не тільки бурхливими гірськими ріками, але й численними малими потоками. Вони струменіли поміж міські квартали аж до початку масової забудови Івано-Франківська у 1960-70 роках. Деякі застали навіть вісімдесяті. Проте сьогодні про малі річки Станиславова вже майже нічого не нагадує…
Станиславівську, як і більшість фортець, оточував рів з водою. Він наповнювався з відкритих джерел і струмків, що текли паралельно сучасним вулицям Шевченка, Чорновола, Коновальця. Води у рові бракувало. В найбільш посушливі роки, стверджують історики, він взагалі пересихав. З фортечного рову вода виходила двома шляхами: один з потоків впадав у ставок на місці сучасного парку Військових ветеранів, інший – прямував теперішньою вулицею Закл ... Читати далі »

Переглядів: 724 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015

У питанні відзначення ювілейної дати владики Андрея Шептицького Церква заручилася підтримкою місцевої влади. З нагоди 150-ліття від дня народження митрополита в Івано-Франківську постане пам’ятник видатному діячеві Церкви. Попередньо планується, що відкриття скульптури відбудеться 29 липня, в день народження владики Андрея. Саме тоді в нашому місті буде проходити Патріарший собор УГКЦ.
Цьому передує підготовка як Церкви, так і влади. Зокрема, з міського бюджету на спорудження пам’ятника виділили 1 мільйон гривень. Щоправда, як стверджують у міськвиконкомі, цих коштів не вистачає. Під час однієї із нарад щодо відзначення ювілею наголосили на тому, що фінансів бракує, а тому звернулися до мешканців міста із проханням долучитися до фінансування.
Протягом майже трьох років навколо питання спорудження пам’ятника Шептицькому точилося чимало дискусій, обговорень ... Читати далі »

Переглядів: 454 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015

Сьогоднішня російська преса бреше. Особливо коли висвітлює війну на сході України. «Перли» про розіп’ятих хлопчиків, неопалиму візитку Яроша та геноцид снігурів вже стали хрестоматійними. Радянські військові репортери теж добряче прибріхували. А як висвітлювали війну у царській Росії? Спробуємо порівняти.

Журналіст на війні
Під час Першої світової на Галичину приїздив кореспондент газети «Русское слово» Олександр Панкратов (1872-1922). Усе побачене він описав у книзі «Кровавоезарево», яка вийшла у липні 1915 року. Одна глава повністю присвячена нашому місту. Називається – «Відступ росіян. Станиславів в руках австрійців. Біженці. Полонені. Євреї. Станиславів знову російський».
Панкратов прибув н ... Читати далі »

Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015

У 1909 році у станиславівському театрі давали виставу «Мазепа» та концерт пана Губермана. Але не всі глядачі змогли справді насолодитись прем’єрою. Деякі пані у перших рядах мали такі високі капелюхи, що майже повністю затуляли вид на сцену тим, хто сидів позаду. Чоловіки робили їм зауваження, просили зняти капелюшки, наприкінці ледь не благали, але жінки вперлися та свої модні штукенції так і не зняли.
Історія набула розголосу. Про скандал писав навіть «Кур’єр Станіславовський». Дехто з обурених театралів пропонував поіменно перелічити усіх нечемних жінок на сторінках газети. Не подіяло. Модниці ще не раз своїми «бузьковими гніздами на головах» псували настрій поціновувачам Мельпомени.
Нарешті у конфлікт втрутилась адміністрація театру. У гардеробі дамам у високих капелюшках наполегливо пропонували їх здати. Якщо ж ті відмов ... Читати далі »

Переглядів: 434 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024