Четвер, 28.03.2024, 23:30:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Березень » 27

Рівно сто років тому – у березні 1915-го – російські війська вдруге зайняли Станиславів. Разом з солдатами до міста прибув кореспондент газети «Русское слово» Олександр Панкратов. Він уважно дивився навкруги і все ретельно занотовував. Що ж побачив репортер?

Влада міняється, «Жорж» залишається
«Я сиджу у станиславівському ресторані «Жорж» і спілкуюсь з буфетником, – пише Панкратов. (Нагадаємо, що «Жоржем» за російської окупації називали ресторан у теперішньому готелі «Дністер»). – Ресторан ще не прийняв російського вигляду. Не зняли з полиць пляшок з вином і горілкою, не прибрали діжечку з пивом. Горілка і пиво на столах.
– Дозволено? – питаю.
&nd ... Читати далі »

Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2015

У вівторок, 25 березня, у департаменті архітектури й містобудування Івано-Франківського міськвиконкому власники будинку Гриневичів (Василіянок, 52) зустрілися з головним архітектором міста Володимиром Гайдаром. Навіщо? Замість давнього й нині ледь живого дому планують звести сучасну п’ятиповерхівку з мансардою.
У цьому будинку колись був «Музей родини Гриневичів». Дім побудований ще до «мармулядової пожежі». Частина кам’яниці належала учасниці жіночого руху в Україні в довоєнні роки Катерині Гриневич, яка віддала своє майно організації «Союз українок».
Нині та садиба має двох власників. 12 % будинку та дві земельні ділянки у вісім соток належить «союзянкам», а 88 % і три сотки землі – у приватній власності. Споруда перекошена, руйнується. «Союзянки» не проти віддати свою частину забудовнику з умо ... Читати далі »

Переглядів: 392 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2015

Колись наше місто мало свою чудотворну ікону. І колись воно її втратило. Після війни знаменитий образ Діви Марії Ласкавої з вір­менського костелу вивезли до Польщі, де він перебуває донині. Ікону нам вже ніхто не поверне, та й чудес на чужині вона чомусь не творить.
Та є у цій сумній історії оптимістичне продовження. Вже у наші дні молодий франківський священик Володимир Вінтонів, будучи на конференції в Польші, довідався про станиславівську ікону. Зацікавився, вивчив її історію та загорівся цікавою ідеєю. За його ініціативи відомий реставратор Валерій Твердохліб виконав точну копію образу. Навесні 2009-го до Гданська вирушила ціла делегація з метою освячення копії. Три дні дві ікони були приставлені одна доодної, і весь цей час у храмі Петра і Павла відбувались богослужіння за греко-католицьким і латинським обрядами.
Потім було урочисте внесення копії чудотворної ікон ... Читати далі »

Переглядів: 425 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2015

Солодовий цех Станиславівської пивоварні, який розвалюється на очах, може отримати шанс на друге життя. Всупереч поширеній серед франківчан думці, що власник пивоварні чекає, поки цех завалиться, Костянтин Бородайко вирішив облаштувати там міні-броварню з рестораном і замовив проект реставрації споруди.
Станиславівська броварня – це комплекс із двох цехів, солодового і варного, розташованих на вулиці Новгородській №28 та №49. Їх спорудження датується 1767 роком. Комплекс було занесено до Державного реєстру пам’яток архітектури національного значення у 1979 році. За часів незалежності завод збанкрутував. У 2003 році з ініціативи тодішньої міської влади Івано-Франківська (мера Зіновія Шкутяка) пам'ятку було виставлено на приватизаційний аукціон. За 100 691 гривню її придбав підприємець, який працював у сфері інтересів будівельної компанії "Гаразд Україна" ... Читати далі »

Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2015

У Музеї мистецтв Прикарпаття під спів муніципального камерного хору "Галицькі передзвони" відкрили виставку плащаниць та інших сакральних творів.
До експозиції увійшли витвори з колекції Архікатедрального собору Воскресіння Христового УГКЦ, музею мистецтв Прикарпаття та з приватних колекцій.
За словами доктора східних церковних наук, провідного наукового спеціаліста Музею мистецтв Прикарпаття Віталія Козінчука, відвідувачі музею зможуть побачити плащаниці XVIII – XX століть.
"Плащаниці дуже різні за своїм стилем виконання, оскільки це досить довгий період часу. Тут є і плащаниці з бароковими натяками, є плащаниці "наївного мистецтва" – ми в народі називаємо "плащаниці богомазів", а також є плащаниці, виконані з академічним підтекстом", – описав Віталій Козінчук.
Плащаниці зібрані переважно в Івано-Франкі ... Читати далі »

Переглядів: 449 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024