Вівторок, 16.04.2024, 21:19:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Травень » 15

Село Тустань Галицького району дало Україні чимало відомих людей. Серед них у сьогоднішній публікації ми хочемо виділити Остапа-Зенона Голуб’яка, відомого члена ОУН та великого українського патріота.Народився у 1923 році в селянській сім’ї. Початкову освіту здобув у сільській школі і вже з дитинства проявив неабиякий хист до знань. Діставав їх Остап з такою ж селянською впертістю, як його батьки-рільники здобували хліб насущний. Після закінчення сільської школи вступив до Станіславської гімназії.  У 1938 році, будучи учнем ІV класу, став членом юнацької мережі ОУН. Любов до України ввійшла в серце молодого юнака разом із піснями матері, із розмовами батька, із читанням книг із бібліотеки «Просвіти» про славну історію.  Саме тому Остап вирішив стати на шлях боротьби за волю України.У вересні 1939 року, коли більшовики окупували Галичину, О. Голуб&rsquo ... Читати далі »

Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2015

В оселі священиків у селі Фитькові Надвірнянського району віднедавна діють два музеї — історії підпільної УГКЦ та етнографічний. Ідея організувати такі музеї належить 25-річному священикові о. Миколі Григоруку, який ще восьмикласником розпочав збирати старі, але, на його думку, цінні речі, чимало з яких нині — серед експонатів. А за втілення ідеї в життя він завдячує своєму духовному наставникові — декану Надвірнянському УГКЦ, пароху с. Фитькова о. Іванові Качанюку.
З Івано-Франківська до Фитькова, де розташована резиденція пароха, трохи більше, ніж півгодини їзди. На її подвір’ї нас зустрічають два священики — о. іван Качанюк та його помічник на парафії о. Микола Григорук і привітно запрошують на оглядини. У хаті одразу наче повертаємося щонайменше на століття-півтора назад. У прихожій по обидва боки — старі скрині, на яких акуратно лежать да ... Читати далі »

Переглядів: 487 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2015

Про це йдеться в офіційному документі, опублікованому на веб-сайті Глави держави.
«За вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих спеціалістів, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 75-річчя заснування державного вищого навчального закладу "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника" постановляю:
Нагородити орденом "За заслуги" І ступеня ГРАБОВЕЦЬКОГО Володимира Васильовича - професора кафедри Інституту історії, політології і міжнародних відносин.

Переглядів: 474 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2015

Перша лазня згадується у привілеї Андрія Потоцького вже від 17 вересня 1662 року. Власник Станиславова виділяє єврейській громаді місце під лазню та дозволяє варити мед і пиво, аби мати кошти на її утримання.
Ця лазня була ритуальною, називалась міква, у перекладі – «накопичення води», виглядала просто як резервуар для омовіння тіла. Кожен порядний ортодоксальний єврей перед Шабатом (тобто у п’ятницю ввечері) мав зануритись у мікву для очищення від скверни. Єврейські мудреці розробили регламент процедури, встановили об’єм басейну (від 250 до 1000 л), навіть вимоги до джерела. У Станиславові таких ритуальних лазень було кілька. Дослідник Францішек Валігурський пише, що у 1826 році в одній з них сталась пожежа, вогонь забрав також єврейську школу, військову стражницю та 16 будинків.
Однак місто мало і громадські лазні, куди могли ходити поляки, ... Читати далі »

Переглядів: 487 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2015

На виставці представлені фотодокументальні матеріали про діяльність музею від 40 р. ХХ ст. і до сьогоднішніх днів, зокрема: фотографії фрагментів експозиції Покутського музею 30-40 р. та експозиція окремих відділів Станіславського музею 50-60 р. ХХ ст., архівні матеріали про перших працівників закладу.
Увазі відвідувачів пропонується друкована продукція музею: запрошення на виставки та відкриття нових експозицій, буклети, путівники, матеріали наукових конференцій. Особливо цінними науковим доробком є довідник «Будівничі музеїв Прикарпаття».
Виставка органічно доповнює експозицію відділу «Побут м. Станіслава» де представлені оригінальні експонати, які збирали, опрацьовували, комплектували наукові працівники впродовж 75 річної діяльності Івано-Франківського краєзнавчого музею.

... Читати далі »

Переглядів: 380 | Долучив: Dnister | Дата: 15.05.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024