П`ятниця, 19.04.2024, 00:45:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2017 » Березень » 24

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розпочала діяти книжкова виставка-пам’ять, присвячена 150-річчю від дня народження єпископа Української Греко-Католицької Церкви, Владики-Ординарія Станиславівської Єпархії, патріота України та мученика за єдність святої Церкви – Григорія Хомишина.

Народився він на Тернопільщині у селянській родині. Здобувши початкову освіту та закінчивши Тернопільську гімназію, побожний юнак вступив до Львівської духовної семінарії. Після закінчення навчального закладу був руко ... Читати далі »

Переглядів: 410 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

У краєзнавчій роботі доводиться мати справу з багатьма історичними документами. Це старі газети, архівні справи, давні поштівки, наукові статті, монографії. Та найбільш цікавими є спогади очевидців, особливо якщо вони описують події сивої давнини. Сьогодні почитаємо нотатки мандрівника, який відвідав Станиславів на початку 1840-х років.

Ревізор із літературним даром

... Читати далі »

Переглядів: 376 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

На виставці відвідувачі зможуть ознайомитись з багатогранною діяльністю Ірини Свйонтек з міста Івано-Франківська, лікаря за фахом, яка вивчає народні вишивки Івано-Франківщини (Гуцульщини, Бойківщини, Опілля, Покуття).

В експозиції представлені авторські фотографії типажів покутян, опілян, гуцулів та бойків в народних строях, а також зразки автентичної вишивки етнічних регіонів Прикарпаття і Карпат.

... Читати далі »

Переглядів: 376 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

В Івано-Франківську відбулось засідання громадської ради, яка діє при міськраді. Зокрема, розглядали питання будівництва церкви святого Миколая на Валах.

Як відомо, її хочуть спорудити на місці, де раніше знаходилось дитяче кафе «Казка».

У будівництві церкви в історичній частині міста є як прихильники, так і противники. Декілька місцевих громадськ ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

Перед депутатами на наступній сесії міськради ініціюватимуть включення вулиці Шевченка до об'єктів історико-архітектурної заповідної території Івано-Франківська. По це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

"Минулого року ми підтримали мораторій на будівництво в історичному середмісті. Отож, тепер пропоную розповсюдити дію заборони і на вул. Шевченка", - повідоми очіл ... Читати далі »

Переглядів: 404 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

Цьогоріч влада Франківська передбачила 5 млн грн на реставрацію пам’яток архітектури. Та насправді це копійки – лише на деякі фасади. При цьому в місті є історичні будинки, які вже просто «доходять».

Шукайте гроші

Начальник міського відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак каже, що вони планують продовжити реставраці ... Читати далі »

Переглядів: 461 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

Ми звикли, що вулиця Вірменська розташована у самісінькому серці Івано-Франківська — там, де «Голуба церква», що раніше була вірменським костелом. Але у XVIII столітті заможні вірменські купці стали масово будувати садиби вздовж Лисецького тракту. У місті було брудно й тісно, а тут — природа, вільний простір, чисте повітря. Наприкінці століття початок дороги був щільно забудований вірменськими особняками, через що вулицю так і назвали — Вірменською. Хоча нам вона більше відома під іменем Гетьмана Мазепи.

За чинною тоді конскрипційною системою, всі з ... Читати далі »

Переглядів: 450 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017

З грецької слово «парадокс» перекладається як «незвичайний», «дивний». Енциклопедія тлумачить це явище як ситуацію, що може існувати у реальності, але не мати логічного пояснення. Тепер по суті.

У листопаді 1895 року в міській раді Станиславова точилися запеклі суперечки. Лікар Георгій Конкольняк активно просував ідею закладання міського парку та вибивав під це гроші. Йому не менш активно заперечував радний, тобто депутат, Владислав Луцький. Цей добродій казав, що на проект не варто витрачати і крейцера, оскільки місце під парк обрали нездоров ... Читати далі »

Переглядів: 350 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024