Четвер, 28.03.2024, 14:06:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Травень » 19

Цьогоріч світ ознаменовує 500-річчя Реформації. Не стоїть осторонь цієї дати й Україна, про що засвідчує Указ Президента України Петра Порошенка «Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації».

В умовах сучасного національно-культурного відродження нашої держави постає питання активізації релігії як невід’ємного компонента культурного процесу. Потреба в релігії часто визначається суспільством її духовною і соціокультурною складовими. Значимість церкви у своєму житті громадяни пов’язують не лише з її прямим призначенням, але й з участю у суспільних справа ... Читати далі »

Переглядів: 370 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2017

Мешканці старого Станиславова були небайдужі до перегонів - і на конях, і на велосипедах, і на авто. Хоча спершу автомобілів побоювалися.

17 серпня 1909 р. в Станиславові відбулися кінські перегони 14 полку драгунів.

Як бачимо з оголошення в газеті "Кур’єр станиславівський" від 22 серпня 1909 р., було сім забігів з перешкодами на відстані від 3200 до 6000 м, у кожному стартувало від 8 до 10 учасників. Нагороди вручали вищі офіцерські чини.

... Читати далі »

Переглядів: 305 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2017

За ініціативи обласної організації Національної спілки краєзнавців України 17 травня 2017 р. відбулась презентація альбому «Гуцульщина очима Сеньковського» авторства Валерія Ковтуна, Миколи Савчука, Мирослава Близнюка. Захід відбувся в приміщенні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка.

Коротка довідка: Микола Іванович Сеньковський народився 23 листопада 1893 року в містечку Пирятин на Полтавщині у сім'ї колезького правника Івана Олександровича Сеньковського. Закінчив кадетський корпус у Петербурзі, отримавши спеціальність &laqu ... Читати далі »

Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2017

Раніше уздовж площі Міцкевича проходив мур станиславівської фортеці. На початку ХІХ століття стіну знесли, рів осушили, почалась активна забудова ділянки.

У 1827 році на перехресті теперішніх Міцкевича і вулиці Страчених Націоналістів уже стояв будинокПейсаха Менігера. У 1857-му нерухомістю володів інший господар – Мендель Альмер. Навряд чи це була кам’яниця, адже там містилось лише три квартири. Під час мармулядової пожежі хата згоріла.

... Читати далі »

Переглядів: 434 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2017

Продовжуємо віртуальну прогулянку навколо адмінбудинку, яку почали минулого номера. Встановити, що там було до зведення обкомівського монстра, нам допоможуть старі поштівки й фотографії.

Краєвид на світлині № 1 важко назвати впізнаваним, хоча більшість будинків збереглись до нашого часу. Даємо кілька орієнтирів: будинок з фронтоном у лівому нижньому куті має адресу Шеремети, 4. На задньому плані добре видно дві кам’яниці на вулиці Шпитальній – теперішній соц­забез та відділення Приватбанку для ВІП-клієнтів. У глибині кварталу проглядається якась довга заокруг­ ... Читати далі »

Переглядів: 562 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2017

Під такою назвою у відділі загального читального залу діє книжково-ілюстративна виставка-реквієм, приурочена до Дня пам`яті жертв політичних репресій, який в цьому році припадає на 21 травня.

День пам'яті жертв політичних репресій щороку відзначається в Україні у третю неділю травня згідно з Указом Президента України № 431/2007 від 21 травня 2007 року у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937-1938 років.

... Читати далі »

Переглядів: 363 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2017

Питання відбудови Успенського Собору в с.Крилос вже неодноразово висвітлювалося на сторінках нашого часопису. Ми розповідали і про перше зібрання ініціативної групи, яке відбулося 19 грудня минулого року за участю народних депутатів, представників влади і духовенства, науковців та будівельників. Публікували і точку зору окремих науковців щодо загрози існуючим історичним фундаментам, які можуть виникнути в процесі будівництва нового храму. Обидві сторони були єдиними в тому, що відбудова Собору можлива лише за умови музеєфікації і збереження фундаментів епохи князя Ярослава Осмомисла.
На щастя, як запевняють фахівці, сучасні технології дають можливість втілити такий задум. Відповідно, цілком реально зберегти для нащадків пам’ятні фундаменти другого за величиною (після Софійського – ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Долучив: Dnister | Дата: 19.05.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024