П`ятниця, 29.03.2024, 08:55:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2020 » Листопад » 15

КП «Пам’ять» продовжує роботи по відновленню військового цвинтаря австрійської армії часів Першої світової війни в с. Незвиську на Городенківщині. Про це повідомив керівник КП «Пам’ять» Василь Тимків.

Згідно досліджень місцевого краєзнавця Ярослава Левкуна, тут поховано чимало українців.

Роботи здійснюються в рамках проекту «Незвисько - переправа крізь століття».

Переглядів: 146 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2020

В час пандемії коронавірусу не вдається мандрувати світом, як раніше. Проте любителям подорожей не варто засмучуватися, адже Прикарпатський регіон багатий надзвичайно цікавими та захоплюючими місцями, які обов’язково варто відвідати.

ПІК розпочинає знайомити своїх прихильників із різноманітними куточками Івано-Франківщини, містами та районами, які, на перший погляд, здаються непримітними, проте, в будь-якому містечку Прикарпаття є куди піти.

Розпочинаємо знайомство із міста Калуша.

... Читати далі »

Переглядів: 164 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2020

Сто років тому на залізниці час від часу траплялися випадки, коли пасажири випадали з потягів, адже в тогочасних потягах були вагони з окремими дверима в кожному купе – пише “Західний кур’єр“,
Так, у квітні 1901 року станиславівський гімназійний студент М. Бажак їхав потягом до Тлумача, а двері в його купе погано замикалися. В результаті юнак випав з вагона й потрапив під колеса іншого потяга. Бідолашний студент залишився живий, але втратив чотири пальці на руці, зламав ключицю й сильно травмував голову. Обурений батько потерпілого подав на залізницю до суду, проте її представники всіляко заперечували свою провину. Цей процес затягнувся аж до наступного 1902 року. У місті жваво обговорювали цю трагічну історію.

... Читати далі »

Переглядів: 141 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2020

З багатьох історичних джерел ми дізнаємося про життя станиславівського «кварталу червоних ліхтарів» – Зосиної Волі (тепер вул. Коновальця), де розташовувалися будинки розпусти. Судячи з повідомлень преси, значну частину постійних клієнтів цих закладів складали військові. Цілком імовірно, що якби у Станиславові не було гарнізону, місцевий «квартал червоних ліхтарів» мав би набагато скромніші розміри. Однак це зовсім не свідчить про якусь особливу розбещеність станиславівських вояків. – пише “Західний кур’єр“.

Справа в тому, що військовим австрійської армії було дуже складно одружитися – для цього потрібно було збирати цілу низку документів, мати власний капітал і брати дозві ... Читати далі »

Переглядів: 161 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2020

Однією з найошатніших будівель нашого середмістя є кам’яниця Гаусвальда, розташована за сучасною адресою вул. Незалежності, 11 – пише “Західний кур’єр“.

Перед Першою світовою війною її збудував німець Карл Гаусвальд, який володів ковальською майстернею і крамницею металевих виробів. Особливою гордістю власника була вежка на даху, що, за чутками, була унікальною через мідний купол, за який Гаусвальд виклав солідну суму.

Щодо того, куди ж поділася вежка, є різноманітні версії. Начебто під час Першої світової війни її демонтували росіяни, а мідь пустили на переплавку для оборон ... Читати далі »

Переглядів: 162 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024