Четвер, 25.04.2024, 20:03:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 05

За підсумками 2020 року до списку кращих, за версією PEN Ukraine, 175 україномовних книжок, які створили українські письменники, видавці, перекладачі, ілюстратори, журналісти, упорядники й редактори, в категорії «Гуманітаристика» увійшла книжка івано-франківського автора, доктора політичних наук, професора, краєзнавця, Івана Монолатія. Книга побачила світ у видавництві «Лілея-НВ», заснованому краєзнавцем Василем Іваночко. 

У новому виданні «Переможне горе. Мнемонічні фігури (без)державної літератури» подана цікава інтерпретація прочитаних автором творів української літератури ХХ століття з ґрунтовними й фаховими історико-політологічними поясненнями. Професор Монолатій пропонує читачам своєрідну пе ... Читати далі »

Переглядів: 175 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2021

Різдвяні традиції на Прикарпатті схожі, але, разом з тим, Бойківщина, Покуття і Гуцульщина мають свої відмінні звичаї. Десь підкидають кутю, десь роблять дідуха, а десь ворожать на заміжжя. Різдво

Але всюди Різдво – це про родину, тепло і любов, пише Репортер.

Гуцули загадуть добрий рік

Традиції святкування Різдва на Гуцульщині відомі всій Україні. Тут коляда – це велике дійство, до якого довго готуються. Але гучні забави розпочинаються 7 січня, а&n ... Читати далі »

Переглядів: 196 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2021

Ми знову зовсім серйозно йдемо в бік старого калійного, перевіряємо, чи ще вежа ратуші здіймається над плетивом гілок і дротів, і продовжуємо пізнавати історію свого міста.

Отже, початки калуської солі. Якщо вірити Михайлу Коломійцю, то в одній з галицьких грамот 1447 року згадується село Калуша з жупою (тобто, солеварнею). Але частіше побутує більш конкретизована згадка про калуську сіль — 5 квітня 1464 року, коли Казимир Ягелончик подарував одну "вареницю" (warzelniu) солі місцевій римо-католицькій парафії, йдеться на Facebook-сторінці Old Kalush.

Непоганий подарунок ... Читати далі »

Переглядів: 172 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2021

Про те, що запланували ремонт міської ратуші сьогодні під час онлайн брифінгу повідомив міський голова Франківська Руслан Марцінків.

“Намітили поточний ремонт Ратуші. Бачимо, що вона в такому стані. Це ремонт даху, ремонт сходів. Максимально відремонтуємо, але це поточний ремонт. Визначили пріоритетність робіт, але це не капітальний ремонт”, – повідомив Марцінків.

Ремонтні роботи, додав мер, хочуть зробити до Дня міста, 7 травня.

“Хочемо до Д ... Читати далі »

Переглядів: 215 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2021

Нині багато туристів приїжджають до Франківська спеціально, аби потрапити на вистави нашого драмтеатру. Опера жахів «Гамлет», мюзикл «Гуцулка Ксеня», драма «Солодка Даруся» давно стали культовими і придбати на них квитки буває проблематично.

Взагалі, про сам театр написано вже багато, а ось про будівлю, де він живе та працює, майже нічого. Тим більше, у грудні 2020 споруді виповнилося 40 років, пише Іван Бондарев у Репортері.

Проєкт з надлишками

... Читати далі »

Переглядів: 182 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2021

У Великому Ключеві відбулося урочисте відкриття криївки «Сірого», «Яра» та «Мухи».
Віддати шану повстанцям, які загинули від рук енкаведистів, з'їхалась патріотична громада Коломийщини та поважні гості з усієї України.

Зокрема, йдеться про відкриття відновленої криївки окружного провідника ОУН Івана Кулика "Сірого", кущового керівника Юрія Дронюка "Яра" та друкарки Анни Дронюк "Мухи".

Небайдужі патріоти вирішили відновити криївку як меморіал пам'яті за загиблими того часу. 

... Читати далі »

Переглядів: 205 | Долучив: Dnister | Дата: 05.01.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024