П`ятниця, 29.03.2024, 00:37:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 19

… Тарас Федорович пригорнувся до своєї матері Степанії. Вони дуже схожі. А ще єднає матір і сина любов до України, переживання за її долю. України, за яку віддали життя їхні близькі й рідні, за що страждала в лихі повоєнні часи родина Гуцулів і ще дитиною й вона, Степанія.

Батьки Стефи – Марія та Михайло Гуцули жили в с. Креховичах на Рожнятівщині. Чоловік працював у своєму селянському господарстві, а в грізні 40-ві роки, як кажуть, ходив до лісу. Був членом ОУН, допомагав повстанцям, тож його переслідували москалі. У грудні 1944-го Михайла забрали. Його донечці Стефі тоді було лишень три рочки, але вона добре запам’ятала той жах:

... Читати далі »

Переглядів: 181 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2021

Уже стало доброю традицією для письменника, краєзнавця, члена чотирьох Національних спілок: письменників, журналістів, краєзнавців та театрального мистецтва України – Василя БАБІЯ презентувати свої книжки в Івано-Франківському історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша. Ось і недавно він завітав до музею одразу з двома своїми творіннями, приуроченими до історичних пам’ятних дат.

Скажімо, з нагоди 250-ліття від дня уродин уповноваженого Ямницької громади Івана Смицнюка, який тричі вирушав до столиці Австро-Угорської імперії з петицією односельців поминатися про волю закріпаченого народу, приурочено історичне оповідання «Посол до Відня», яке вийшло окремою книжкою. Автор не лише подає своє бачення походів ... Читати далі »

Переглядів: 169 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2021

Працювати над історією поховань вояків Першої світової війни калуський краєзнавець Василь Фіцак розпочав ще в 2016 році.
Тоді він п’ять днів присвятив ідентифікації прізвищ загиблих на бетонних хрестах старого цвинтаря. Краєзнавцю вдалося встановити 725 осіб, які були представниками різних армій. Зараз дослідження систематизовані та оцифровані. А вже незабаром буде презентований укладений фотокаталог.

У коментарі «Вікнам» калуський краєзнавець Василь Фіцак зазначив, що серед полеглих є австрійські, українські, польські, російські вояки. Поховані і 115 людей цивільного населення Калуша, з яких тільки троє ідентифіковані: двоє представників сім'ї Рубчаків та Іваницька, розповідає Василь ... Читати далі »

Переглядів: 152 | Долучив: Dnister | Дата: 19.01.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024