Четвер, 18.04.2024, 18:49:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 24

Коломия вже давно у всіх асоціюється з писанками, а Косів – з керамікою. У Калуші вважають, що їхнє місто має символізувати дзвін.

Щоб популяризувати історію свого краю, планують створити музей, видати довідник і встановити пам’ятник – і все про дзвони, пише Репортер.

Шукали по селах

Гірський рятувальник і краєзнавець із Калуша Василь Фіцак давно досліджує свій край. Три роки, з 2016 по 2019, він працював над довідником по церкв ... Читати далі »

Переглядів: 144 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2021

Байки про диваків завжди викликали у суспільстві підвищену зацікавленість. Так, наприкінці вісімдесятих Франківськом ходили чутки, що стометрівкою дефілювала вродлива пані, гардероб якої становили лише сережки й туфлі на високих підборах.

Це, може, й лише плітки, але в історії Станиславова щось подібне таки було, пише Іван Бондарев у Репортері.

Безцінним джерелом щодо міських фріків є спогади письменника Горація Сафріна «Дотепні і особливі історії мого життя». Він пише, що у 1930-х вулицями міста ходив високий молодий чоловік, закутаний у пелерину, з-під якої виглядали волохаті ... Читати далі »

Переглядів: 191 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2021

Колись івано-франківським «п’яним базаром» походжав колоритний пан, який пропонував отруту для шкідників і голосно гундосив: «От мышей, щурей, тараканов…» – пише “Західний кур’єр“.

Сто років тому ні «п’яного базару», ні гундосливого дядечка ще не було, тому мешканці міста купували засоби від небажаної живності у дроґеріях. Назва цих крамниць походить від слова «Droge», що давньою німецькою мовою означало висушені трави, сировину для виготовлення ліків. У дроґеріях здебільшого продавали ліки й лікувальні чаї, засоби гігієни.

... Читати далі »

Переглядів: 144 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2021

Більшість сучасних іванофранківців навряд чи змогла б уявити, що колись наше місто славилося виробництвом перських поясів та килимів. А ще в Станиславові успішно вирощували співочих канарок, шили сукні за зразками французьких модельєрів і виготовляли музичні інструменти, які отримували нагороди на міжнародних виставках. Якби ж сучасна людина якимось дивом перенеслася на початок ХХ століття і пройшлася станиславівськими крамницями, деякі товари викликали б у неї велике здивування – пише “Західний кур’єр”.

Перська екзотика
У XVII столітті Іран став одним з найважливіших постачальників товарів для знаті тодішньої Речі Посполитої. Шляхта у своїх уподобаннях брала приклад з королівського двору, бо правителі ... Читати далі »

Переглядів: 215 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2021

Український правник Теофіл Окуневський (1858-1937) був справжньою зіркою адвокатури і з його іменем пов’язано кілька гучних процесів – пише “Західний кур’єр”.
Він прибув до Станиславова у 1884 році й невдовзі відкрив тут власну контору. З 1890 року Окуневський працював у Городенці. 18 травня 1908 року у Відні відбувся судовий процес, на якому за образу честі та гідності довелося відповідати знаменитому польському письменникові Генрику Сенкевичу.

Судовий позов проти літератора подали українські студенти Львівського університету Назарук, Паламар, Веселовський, Левицький та Черкавський. Студентів образив фейлетон Сенкевича, в якому той насміхався з оголошеного ними голодування і навів неправдиві факт ... Читати далі »

Переглядів: 167 | Долучив: Dnister | Дата: 24.01.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024