Четвер, 25.04.2024, 02:27:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 27

Вишукані канделябри та звичайні побутові свічники. Вони мали чимале практичне значення і були окрасою помешкання.

У Краєзнавчому музеї різні їх види експонує тематична виставка. Найдавнішим предметам перевалило за дві сотні років. Свічники кожного регіону відрізняються неповторним колоритом, йдеться у сюжеті ТРК "Вежа".

Косівську кераміку можна впізнати за яскравими зелено-жовтими кольорами. А от бойківським виробам притаманна стримана стилістика. Серед експонатів – керамічні та дерев'яні підставки для свічок. На окремих ще збереглися додаткові прикраси із колись живих квітів. Вр ... Читати далі »

Переглядів: 146 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2021

У 1944-му році наказом Головного військового штабу УПА було створено систему нагород і заохочень. Їх отримували за бойові звитяги, розбудову збройного підпілля та боротьбу за Українську державу.

Лише УПА з-поміж українських військових формувань Другої світової війни мала нагородну систему, розповідає Суспільному Карпати директор обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук.

"Перш за все, системи бойової нагороди - це Золотий, Срібний та Бронзовий Хрести Бойової Заслуги та Хрести Заслуги. В чому тут різниця? В основному Хрестами Бойової Заслуги нагороджували ... Читати далі »

Переглядів: 162 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2021

У музею-оселі родини Івана Франка в Підгірках відбулася презентація родинного архіву Оксани та Андрія Франків. Серед  матеріалів представлені документи, листи, книги, наукові статті та унікальні фотосвітлини вчених франкознавців.

За словами наукової співробітниці музею-оселі Івана Франка Наталії Мельник, Оксана й Андрій Франки є фундаторами музею-оселі Івана Франка у Підгірках. Саме вони "відвоювали" це приміщення для громади Калуша. Музей цікавим тим, що розповідає про перебування на теренах Калущини Івана Франка та його членів родини, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 180 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2021

Письменник Василь БАБІЙ не лише змалював постать ватажка першої в історії Галичини селянської війни проти поневолювачів, а й запропонував свою версію його справдешніх імені та прізвища, досі невідомих.  Білою плямою в українській історії довго залишалося селянське повстання під проводом Мухи 1490–1492 рр. на Прикарпатті. Тобто ще тоді, коли у східній Україні лише зароджувалось козацтво, яке через понад сотню років піднялося на першу визвольну війну проти чужоземної влади, за відновлення національної держави. Письменник Василь Бабій зробив, можна сказати, спробу історичної реставрації події, до якої спричинився легендарний Муха, – великого повстання прикарпатських селян проти польської корони, яка 1349-го загарбала землі Галицько-Волинського князівства. Невелику, але влучну своїм пізнавальним і белетристичним наповненням книжку – історичну ... Читати далі »

Переглядів: 268 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024