П`ятниця, 29.03.2024, 01:23:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 17

Рік тому 59-річний калушанин Віктор Гулак разом зі своїми дітьми створив домашній етнографічний музей. Зібрані експонати показують здебільшого давню українську культуру, побут та етнографію. Однак є й чимало цікавих речей часів СРСР.

У 2020 році калушанин планував офіційне відкриття, але пандемія внесла свої корективи. Поки що Віктор Гулак планує запустити роботу музею в режимі онлайн, пишуть Вікна.

Ідея відкрити домашній музей у Віктора Гулака виникла спонтанно. Разом із дітьми, прибираючи горище, чоловік знайшов чимало старовинних речей. Кожен експонат має свою історію.

... Читати далі »

Переглядів: 155 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2021

Сенсаційну історичну знахідку незабаром представить громадськості Прикарпаття декан факультету історії, політології і міжнародних відносин, доктор історичних наук, професор Прикарпатського університету Микола Кугутяк.

В архівах Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка йому разом з колегами вдалося знайти пам‘ятку ХVII ст., рукописну копію знаменитого Києво-Печерського патерика (ХІІІ ст.), виконану ієремонахом Скиту Манявського Ігнатієм у 1619 році.

Вчені тільки починають досліджувати документ, але вже говорять про те, що він свідчить про єдине культурне поле від ... Читати далі »

Переглядів: 185 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2021

Звести представників цього роду у якусь одну родинну лінію мені вдалося нелегко. І все ж діяльність окремих діячів, які носили прізвище Фацієвич вартує того, щоб про них знали у значно ширших, аніж родинні кола. Зрештою, на сьогодні маємо не так уже багато їх носіїв. За даними  генеалогічного товариства «Рідні», 101 житель України носить прізвище Фацієвич. Найпоширеніше воно  на Львівщині. Там, до речі, місцеві жителі, нащадки білих хорватів, вважають, що це прізвище має хорватське походження і на цій мові  «фаціо» означає «працьовитий».

Перший із них - отець Василь Фацієвич (1847- 1921) - галицький церковний і громадсько-політичний діяч, священник УГКЦ.

... Читати далі »

Переглядів: 230 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2021

300 років тому 17 березня 1721 року у давньому Галичі перебував автор першої у світі демократичної конституції гетьман України Пилип Орлик.

Козацька доба на території Галицької землі в силу своєї політичної історії представлена дуже скупими відомостями. Тогочасні джерела доносять до нас дані про період Хмельниччини, коли «козаки аж поза Галичем замки здобували». Окремі є і легендарні оповіді. З пам’ятками козацького часу пов’язана діяльність прославленого полковника Семена Височана. Нагадує про цей час і могила гетьмана України Івана Виговського у Манявському Скиті. Проте мало хто знає, що з історією Галича пов’язана постать ще одного українського гетьмана – Пилипа Орлика.

... Читати далі »

Переглядів: 190 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024