Субота, 20.04.2024, 14:16:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 21

На початку 1950-х вулиця Товарна мала у Станіславі дурну славу. Люди намагались обходити її стороною, у гості туди ніхто не ходив, навіть мешканці сусідніх районів воліли за краще зробити гак, ніж скоротити нею шлях.

Річ у тім, що на Товарній жили колишні вояки УПА, які після арешту погодились працювати з радянськими спецслужбами, пише Репортер.

Ліки проти страху

Мешканці Товарної поділялись на дві категорії. До першої належали ті, хто беззаперечно пе ... Читати далі »

Переглядів: 191 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2021

В листопаді 1934 року місцевий Окружний суд розглядав справу, нетипову для тодішнього провінційного Станиславова. Союз авторів і композиторів міста Варшави заскаржив пана Л. Геллербаха, який був власником станиславівського кінотеатру «Варшава», з приводу порушення ним авторських прав – пише “Західний кур’єр”.

Йшлося про права двох учасників Союзу, а саме відомого кіносценариста Конрада Тома, а також композитора і автора музики для фільмів Генрика Варса. Згідно з твердженням позивачів пан Геллербах демонстрував у своєму кінотеатрі фільм «Чи Люцина то дівчина», сценарій до якого написав Конрад Том, а пісні і музику − Генрик Варс. При цьому власник кінотеатру не укладав жодної ліцен ... Читати далі »

Переглядів: 199 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2021

23-27 червня 1934 року в Станиславові відбулася непересічна подія − Український жіночий конгрес, який на п’ять днів прикував до себе увагу не лише місцевих пань, а й українок із різних країн світу – пише “Західний кур’єр”.

Метою заходу було гуртування та всебічний розвиток українського жіноцтва, підтримання його патріотичного духу та боротьба жінок за свої права. Кожен день конгресу був наповнений цікавими подіями. Так, на другий день учасниці, вбрані в національні строї, організували ходу центральними вулицями Станиславова. Акція присвячувалася підтримці українських селянок.

... Читати далі »

Переглядів: 136 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2021

Протягом довгих століть центрами міського життя Станиславова були не лише церкви, культурні заклади та кав’ярні. Людський рух спостерігався й навколо колодязів, адже вода була потрібна всім. Біля них містяни обмінювалися новинами, саме вони служили справжнім порятунком у спекотний день. Але часом колодязі ставали й причиною розповсюдження інфекцій та навіть місцем, де здійснювалися самогубства і траплялися нещасні випадки – пише “Західний кур’єр”.

Вода – дороге задоволення
Найдавніша знайдена інформація про станиславівські колодязі датується кінцем XVIII століття. В 1790-х роках австрійська влада ініціювала певні роботи з упорядкування Станиславова – ремонт мостів та закладання чотирьо ... Читати далі »

Переглядів: 184 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024