П`ятниця, 29.03.2024, 16:48:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Березень » 29

Івано-Франківськ, як і багато інших міст, поділений на дільниці або мікрорайони. Про найбільші з них чули всі – Пасічна, Позитрон, Каскад, Бам.

Специфічні назви деяких відомі лише мешканцям, що там народилися й виросли – Колонія, База, Кант, Кішлак. Є топоніми, якими оперують лише історики та краєзнавці, – Леонівка, За Баляхами, Підзамче, пише «Репортер».

А ще у нас є… Тараканоград. Сьогодні цю назву майже не вживають, а якщо про її походження спитати місцевих, то більшість лише знизує плечима.

... Читати далі »

Переглядів: 135 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2021

Під такою назвою нещодавно у львівському видавництві «Колесо» побачив світ унікальний мистецький альбом, що став результатом багаторічної збиральницької праці відомої дослідниці й популяризаторки народного мистецтва, писанкарки, членкині НСМНМУ Віри Манько. 

Віра Манько за освітою – поліграфіст, закінчила Український поліграфічний інститут у Львові (тепер Академія друкарства), тривалий час працювала у видавництві «Свічадо». Писанкарством захопилася тридцять п`ять років тому. Спочатку вона писала писанки для себе та навчала друзів і знайомих, згодом вела шкільний гурток писанкарства. Постановила собі за мету навчити писати писанки якомога більше людей. Відтоді не припиняла досліджувати й вивчати автент ... Читати далі »

Переглядів: 150 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2021

29 березня цього  року виповнюється  140 років від дня народження  відомої української дитячої письменниці, членкині Спілки письменників  України, педагогині Марії Омелянівни Ленерт-Домбровської, яка ввійшла в літературу  під псевдонімом Марійка Підгірянка.

Довідково.  Марійка Підгірянка  народилася 29 березня 1881 року, в сім’ї лісничого у селі Білих   Ославах. Батько Омелян Ленерт дістав службове призначення в ліс-ництво села Уторопів Косівського повіту, куди вони переїхали на проживання.  Тут здобула початкову освіту (6 класів). У 1896 році склала екстерном іспити до Коломийської школи. В 1900 році закінчила жіночу вчительську семінарію у Львові, почала  працювати за ... Читати далі »

Переглядів: 193 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2021

Про сьогоднішній Бурштин усі знають, що, в першу чергу, це велика електростанція і водосховище, зване Бурштинським морем. Але по дорозі зі Львова ми спочатку проїжджаємо частину старого міста, яке було збудоване у першій половині ХІХ ст., хоча існувало набагато давніше.

Перші письмові згадки про поселення Нове Село, що було попередником сучасного Бурштина, датуються 1439 роком. У 1554 р. за часів Сенявських містечко отримало міські права і назву Бурштин. Його історія, повторюючи долю навколишніх місцевостей, пов’язана з набігами татарів і козаків, пожежами та епідеміями, пишуть “Фотографії старого Львова”.

... Читати далі »

Переглядів: 162 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2021

Нещодавно відомий письменник і краєзнавець із селища Рожнятова – член НСПУ, НСКУ та НСЖУ – Любомир Михайлів зустрів свій поважний книжковий ювілей виходом у світ його краєзнавчих студій «Рожнятівщина під грифом «Цілком таємно» та збірки поезій «Цариця-Арніка». Набуток автора – три десятки окремих видань.

Повстанська Рожнятівщина

У передмові «У пам’ять минулій звитязі» до книжки «Рожнятівщина під грифом «Цілком таємно» професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Сергій Адамович зазначає: ... Читати далі »

Переглядів: 150 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024