Четвер, 25.04.2024, 16:03:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 18

За 40 кілометрів від Івано-Франківська є чудове медитативне місце для тих, кому хочеться спокою, зібратися з думками чи взагалі від них відгородитися.

Село Маріямпіль Галицького району має багату історію, живописні краєвиди та інші родзинки, які варто побачити, пише Репортер.

Курс релігієзнавства

Менше години в дорозі і в’їзди­мо у невелике чепурне село. На стовпах величезні гнізда лелек, вулиці майже безлюдні.

... Читати далі »

Переглядів: 146 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2021

В історії Станиславова бували випадки, коли людей звинувачували у злочинах, яких вони не вчиняли – пише  “Західний кур’єр”.
У 1931 році в Окружному суді Стани­славова розглядалася справа 18-річного Якуба Шехтера. Батько юнака володів кам’яницею на вул. Ґолуховського, 62 (тепер вул. Чорновола), крамницею і складом збіжжя, а мати належала до відомого роду Бретгольців. Молодого Шехтера звинувачували в огидному злочині – зґвалтуванні 5-річної Людвики Щепанської. На основі свідчень самої дівчинки та її батьків юнака заарештували, хоч він категорично заперечував свою провину. Він стверджував, що батьки Людвики лише прагнули грошового відшкодування, а сама дівчинка злилася на нього через те, що він виганяв її з батькової крамниці, бо вона вчиняла там гармидер.

... Читати далі »

Переглядів: 147 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2021

В останній третині ХІХ століття Станиславів переживав справжній будівельно-мілітарний бум. Тоді активно забудовували південно-західну частину міста, де було багато військових частин. Першою ластівкою стали артилерійські казарми, споруджені у 1886 році на перехресті теперішніх вулиць Коновальця та Сахарова.

У переписці магістрату споруди фігурують як «нормальні казарми», адже вони мали відповідати суворим будівельним нормам військового відомства, а саме воно орендувало ці приміщення у міста, пише Репортер.

Через три роки на вулиці Третього Мая (Грушевського, навпроти Білої хати) ... Читати далі »

Переглядів: 157 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2021

У рамках програми «Івано-Франківськ – місто героїв» на вул. Коновальця, 141, встановили пам’ятну дошку українському дисиденту, громадсько-політичному діячу, історику, політв’язню радянських тюрем Валентину Морозу.

16 квітня – друга річниця смерті Валентина Яковича, тож відкриття пам’ятної дошки присвятили до цієї дати, пише Західний кур’єр з посиланням на офіційний сайт міського голови.

Життєвим кредо Валентина Мороза можна вважати слова «Світ без України мене не цікавить! Україна і український інтерес мусять бути у цьому світі&raq ... Читати далі »

Переглядів: 150 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2021

Як за Австрії, так і за Другої Речі Посполитої Станиславів міг похвалитися жвавим політичним життям. Всі справи політичного характеру не лише приковували до себе увагу громади, а й проникали до сфер, здавалося би, далеких від усякої політики. Але політика не створювалася сама по собі, її творили люди. В одній статті складно розповісти про всіх політиків тогочасного міста, тому спробуємо згадати хоча б найвідоміших – пише “Західний кур’єр”.

Політичні табори
На зламі ХІХ і ХХ століть найбільш впливовим у місті був демократичний табір, який виступав незалежним і вільнодумним чинником у політичному житті. Демократи втрималися на вершині політичного життя аж до кінця австрійського періоду. Доказом цього може ... Читати далі »

Переглядів: 165 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2021

У ХІХ столітті свічки були не лише засобом для освітлювання помешкань. Їх використовували також для того, щоб виміряти певний відрізок часу, адже годинники в ті часи були предметами розкоші і дозволити їх собі міг далеко не кожен – пише “Західний кур’єр”.

За довжиною свічок гості визначали, скільки приблизно триватиме прийом чи інший захід. У багатьох європейських борделях час горіння маленької свічки визначав тривалість «сеансу», за який мав заплатити клієнт. Коли свічка згоряла, це означало, що оплачений час закінчився. На початку ХХ століття у Станиславові свічки та гасові лампи поступово витіснялися з ужитку газовим освітленням, яке набувало все більшого поширення. Однак їх усе ще широко викор ... Читати далі »

Переглядів: 154 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2021

Фотовиставку "Юліан Дорош. Покуття та Гуцульщина 1930-х з архіву в США" відкрили 17-го квітня в Івано-Франківську.

На виставці у Підземному Переході Вагабундо представили 15 фотографій Юліана Дороша, передає Фіртка з посиланням на Суспільне Карпати.

Окрім світлин, презентували й документальний фільм Юліана Дороша "Біля джерел народної творчості", де зображене життя гуцулів у 30-х роках.

Знайшов та оцифрував ці світли ... Читати далі »

Переглядів: 140 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2021

Перші станиславівські поштівки були, напевно, одними з найкращих прикладів образотворчого мистецтва. Над їх оформленням працювали художники, які нерідко перемальовували види вулиць із фотографій. Виготовлялись вони літографічним способом, зазвичай у кольорі, мали високу якість друку і навіть сьогодні тішать око.

Випускали ці поштівки наприкінці 1890-х, тож зустрічаються вони надзвичайно рідко і нині є гордістю будь-якого колекціонера, пише Репортер.

За часів Австро-Угорської імперії було модно надсилати додому поштівки з видами міст, куди її громадян заносило у справах або на відпочинок. У ... Читати далі »

Переглядів: 160 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024