П`ятниця, 29.03.2024, 01:52:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Грудень » 27

Місто мого дитинства – це Івано-Франківськ кінця дев’яностих. З Позитрону до центру нас з мамою везла маленька синя маршрутка, зі шторами на вікнах. Ми виходили на зупинці біля готелю «Надія», поруч з яким стояв великий рожевий слон. Обов’язковим пунктом програми було зайти до «Букініста» і довго вибирати кольорові книжки. А потім – з’їсти креманку солодких вершків, більше схожих на молочне суфле, у «Білому камені». Там завжди було темно, таємничо, а за сусідніми столиками сиділи старші пани та пані й пили каву з коньяком.

З кожним роком місто змінює своє обличчя. Культові місця зникають, зате ... Читати далі »

Переглядів: 134 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2021

У XVIII столітті в нашому місті відбулася подія, про яку місцеві з захопленням потім переповідали своїм онукам і правнукам.

Столична газета надрукувала звіт з похорону Потоцького, а польські історики відтворили перебіг урочистостей ледь не погодинно, пише Репортер.

Фортеця скорботи

19 травня 1751 року в Залізцях помер власник Станиславова та один із найбагатших магнатів Речі Посполитої Юзеф Потоцький. Він посідав високі посади – був каштеля ... Читати далі »

Переглядів: 160 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2021

Миготіння «німих» кадрів, шум мотора кінематографічної машини, звуки оркестру, що супроводжували показ кіно, і обов’язково пост пожежників для безпеки глядачів.

Саме так наші предки на початку ХХ ст. насолоджувалися переглядом фільмів. У кінематографічній історії Станиславова переломним став 1908 рік, адже саме тоді в місті відкрився перший стаціонарний кінотеатр «Уранія». Завдяки прогресивному керівництву пана Гарасевича кінотеатр демонстрував багато фільмів, які мали освітній характер, знайомили глядачів із життям, природою і звичаями різних країн.

Програма кінотеатру змін ... Читати далі »

Переглядів: 149 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2021

Заможний підприємець Карл Гаусвальд, який збудував кам’яницю за сучасною адресою вул. Незалежності, 11, помер у 1920-х роках.

Після смерті батька цей ошатний будинок успадкувала його донька Кароліна, яка разом з братом Вільгельмом була ще й співвласницею кількох сімейних підприємств. Брат Кароліни одружився з Бертою Януш, можливо, родичкою відомого архітектора Фридерика Януша. У Берти був брат Кароль, який у травні 1931 року втрапив у таку брудну історію, що вона набула розголосу далеко за межами Станиславова.

Він володів деревообробним підприємством. Спочатку бізнес ішов досить успішно. Але економ ... Читати далі »

Переглядів: 142 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024