П`ятниця, 29.03.2024, 13:53:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Вересень » 19 » 25 вересня у Коломиї відбудеться п’яте Січове свято
09:22:21
25 вересня у Коломиї відбудеться п’яте Січове свято

«Україна -  єдина країна» - під таким гаслом 25 вересня у Коломиї відбудеться ювілейне п’яте Січове свято, приурочене 150-річчю від дня народження засновника січового руху – адвоката Кирила Трильовського.
Захід, що пройде у співпраці головного управління освіти і науки та управління культури обласної державної адміністрації, Коломийської міської ради, Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної ради та адвоката Михайла Петріва, розпочнеться о 14.00 на площі біля меморіальної таблиці з барельєфом Кирила Трильовського за адресою: вул. Валова, 9.
Відкриється дійство урочистою ходою середмістям колони студентів Коломийського педагогічного коледжу та інших навчальних закладів міста під звуки січових мелодій у виконанні муніципального духового оркестру. На площі перед пам’ятною дошкою Кирилові Трильовському студентки коледжу в урочистому січовому одязі виконають руханкові вправи, які є реконструкцією січових вправ початку ХХ ст. з сучасними елементами руханки. Підкреслить величність свята Державний гімн України та січові пісні у виконанні зведених хорів “Просвіти” (керівник Роман Хімей). 
До речі, ювілейному Січовому святу передувала Всеукраїнська науково-практична конференція “Кирило Трильовський і Січовий рух”, що відбулася 6 травня ц.р. на базі Коломийського педагогічного коледжу за участю науковців з Коломиї, Чернівців, Львова, Тернополя та громадськості Коломийщини і Снятинщини. Збірник з матеріалами конференції буде представлений громадськості також 25 вересня. 
За часів незалежності України попередні Січові свята відбулися теж в Коломиї, зокрема перше - 30 вересня 2010 р. під гаслом: “Шануймо минуле заради майбутнього… Адвокат Кирило Трильовський – “Січовий Батько”, у рамках святкування 110-річниці заснування товариства “Січ” та відкриття з цієї нагоди пам’ятної дошки з барельєфом Кирила Трильовського. Друге - 29 вересня 2011 р. під гаслом: “Молодь вивчає історію рідного краю” та набуло статус міськрайонного молодіжного свята. Третє Січове Свято відбулося 26 вересня 2012 р. і було приурочене 150 – річчю написання вірша “Ще не вмерла Україна”, 110–річчю проведення в Коломиї Першого Січового свята та захисту української мови. Четверте свято відбулося 23 вересня 2013 р. під гаслом: “Українські Січові Стрільці – лицарі рідного краю” і було приурочено 100-річчю від заснування легіону Січових Стрільців. 
Січові свята в Україні мають давню і пізнавальну історію та беруть свій початок від початку ХХ ст. Знаменна подія в історії не тільки Галичини, а й усієї України відбулася 5 травня 1900р., коли за ініціативи Кирила Трильовського у селі Завалля Снятинського повіту було створене українське пожежно-гімнастичне товариство “Січ”.


Переглядів: 480 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024