Четвер, 25.04.2024, 06:19:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 129 130 131 132 133 ... 275 276 »

Назва міста – Долина – говорить сама про себе, а стоїть воно на берегах річки Сивки. Ця місцевість, як і загалом уся Галичина, віддавна була багатою на поклади солі. До речі, давньогрецькою сіль — «гальс». Тому ще припускають, що назва регіону також звідти.

Перша згадка про Долину датована 979 роком і теж пов’язана з сіллю. У легенді це звучить так: «В Ілемні, що поблизу Долини, мешкав князь Андрієвич. Йому належали ліси між Дністром Свічею, Чечвою і гірськими хребтами біля Сенечова та Вишкова. На полонинах паслися отари княжих овець. Як ... Читати далі »

Переглядів: 345 | Долучив: Dnister | Дата: 04.02.2018

Калуські краєзнавці та активісти продовжують впорядковувати старе кладовище, яке може стати калуським Личаковом.

Олександр Коваль та Василь Фіцак відновили щосуботнє впорядкування старого цвинтаря міста, інформують "Вікна".

Цього разу разом із Романом Пілецьким встановили на місце хрести на могилах солдат на військовому похованні Першої світової вій ... Читати далі »

Переглядів: 321 | Долучив: Dnister | Дата: 04.02.2018

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1917 році.

1917 21 липня у Станиславові скупчилося багато російських солдат, які відступали. Вони почали грабувати й палити крамниці, забирали їжу, одяг і коштовності у мешканців, ґвалтували жінок та вбивали їхніх захисників. Місто охопили численні пожежі.

1917 22 липня делегація міщан на ... Читати далі »

Переглядів: 287 | Долучив: Dnister | Дата: 04.02.2018

Хтось колекціонує монети, банкноти, марки, а вони — цеглу. Здається, цегла цеглою, ну що тут може бути цікавого. А вони переконують, що крім естетики, стара цегла багато розповідає.

Василь Фіцак та Мирослав Грибінник відомі серед калушан. Для багатьох їхні зацікавлення здаються дивними: то цвинтар копає, то дзвони шукає, то старезні автомобілі реставрує. А тут ще й цегла. А їм просто цікаво і, як виявилося, недарма.

 

... Читати далі »

Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2018

У центрі Франківська роками руйнується пам’ятка архітектури – триповерхова будівля в австрійському стилі на вул. Січових Стрільців, 16. Зведена на початку ХІХ ст. та відома як «Пасаж Єгера» споруда потерпає і від невблаганного часу, і від відсутності згоди між мешканцями, підприємцями-орендарями та міською владою.

 

Передісторія

... Читати далі »

Переглядів: 389 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2018

Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради оголошує конкурсний відбір на заміщення вакантної посади директора Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області.

Кваліфікаційні вимоги: особа є громадянином України, вільно володіє державною мовою, має вищу освіту ступеня не нижче спеціаліста або магістра та стаж педагогічної роботи не менше трьох років, а також організаторські здібності, фізичний і психічний стан якої не перешкоджає виконанню професійних обов’язків.

... Читати далі »

Переглядів: 316 | Долучив: Dnister | Дата: 03.02.2018

Сьогодні, 2 лютого відбулося засідання комісії облради з питань гуманітарної політики, на якому погодили видатки для управління культури.

Зокрема, як пояснив член комісії начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, вони просять облраду погодити виділення 400 тисяч гривень на протипожежні заходи в елігійних спорудах, пише Бліц-Інфо.

... Читати далі »

Переглядів: 333 | Долучив: Dnister | Дата: 02.02.2018

Хоч ця поштівка підписана як «Stanislawow. Widok ogolny», тобто «Загальний вид Станиславова», читачі легко впізнають площу Міцкевича. Якщо брати передній план, краєвид майже не змінився, але кілька метаморфоз таки відбулися. Насамперед, пам’ятник поету із мармурового став бронзовим, поміняв форму постаменту та місце дислокації. А ще — зник проміжок між будинками зліва. А це початок цілої вулиці, і не якоїсь там, а однієї з найдавніших у Станиславові!

Вона є на мапах XVIII століття, коли ще не мала назви, принаймні офіційної, була тупиковою і в ... Читати далі »

Переглядів: 411 | Долучив: Dnister | Дата: 02.02.2018

Сьогодні, 2 лютого на засіданні комісії облради з питань гуманітарної політики, на якому розглянули питання про погодження призначення музею мистецтв Прикарпаття.

Зокрема, за словами начальника управління культури, національностей і релігійВолодимира Федорака, після звільнення попереднього директора, був проведений конкурс на зайняття цієї посади.

"В кон ... Читати далі »

Переглядів: 306 | Долучив: Dnister | Дата: 02.02.2018

Сьогодні, 1 лютого, в Івано-Франківську презентували книгу “Нереабілітована пам’ять”.

У книгу лягли сотні сторінок історій з архіву СБУ, які відкривають читачам трагічні сторінки історії Західної України 40-50-х років ХХ століття. Тут описано долі людей, які потрапили у жорна нацистського та більшовицького тоталітарних режимів, та продемонстровано справжнє обличчя радянських «визволителів» західноукраїнських земель.

... Читати далі »

Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 01.02.2018

В Івано-Франківську підсвітять Ратушу та поліклініку №3 на вулиці Франка.

Відповідний проект сьогодні на засіданні виконавчого комітету презентував директор Департаменту комунальної політики Михайло Смушак, передає Фіртка.

Також було анонсовано освітлення фасаду головного корпусу Медичного університету, яке мало відбутись ще в 2017 році.< ... Читати далі »

Переглядів: 303 | Долучив: Dnister | Дата: 01.02.2018

Як писала Фіртка, нещодавно був оприлюднений проект історико-архітектурного опорного плану Івано-Франківська.

Відповідний проект рішення розробив Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради, пише Фіртка.

Як зазначає розробник, виготовлення проекту необхідне для наочного інформування громадськості про історичн ... Читати далі »

Переглядів: 310 | Долучив: Dnister | Дата: 01.02.2018

Відповідний проект рішення буде розглянуто на наступному засіданні міської ради.

Майбутнє підприємство планують назвати «Простір Інноваційних Креацій «Палац», пише Фіртка з посиланням на Побудовано ІФ.

Відповідно до проекту рішення, підприємство отримає у своє розпорядження комплекс Палацу Потоцьких з брамами. Його майбутній статутний фонд с ... Читати далі »

Переглядів: 312 | Долучив: Dnister | Дата: 01.02.2018

З метою розвитку нових тенденцій у культурному житті краю, відродження раніше забутих або замовчуваних імен, пам’яток, подій, нової оцінки культурно-історичної спадщини «благодійним фондом О.Шевченка- Новий Івано-Франківськ» оголошено конкурс «Івано-Франківськ мистецький».

Конкурс проводиться з 1 лютого до 3 квітня 2018 року.

Охо ... Читати далі »

Переглядів: 297 | Долучив: Dnister | Дата: 01.02.2018

26 січня 2018 року у стінах Українського Католицького Університету (м. Львів) відбулося підписання Угоди про виконання науково-проектної документації щодо музеєфікації, консервації фундаментів Успенського собору ХІІ ст. і реставрації каплиці Св. Василія Великого XVI ст. у с. Крилос (княжий Галич) між Національним заповідником «Давній Галич» та Національним університетом «Львівська політехніка».

Документ передбачає проведення комплексних наукових студій, зокрема верифікаційних археологічних досліджень згаданих пам’яток. Ці заходи здійснюватимуться пі ... Читати далі »

Переглядів: 369 | Долучив: Dnister | Дата: 31.01.2018

Цьогоріч виповнюється 130 років з дня смерті Степана Стефурака. Народився він у Старому Угриневі і був одним з кращих коміків першого українського професійного театру Галичини.

Це був театр товариства «Руська бесіда», який, за словами калуської режисерки Люби Липовської, був попередником львівських заньківчан. Степан Стефурак грав у його виставах з 1869 року аж до смерті — 1888 року. Актрисою тут була і його дружина — Іванна Стефуракова.

... Читати далі »

Переглядів: 345 | Долучив: Dnister | Дата: 31.01.2018

Багатосніжна лютнева студінь 1950 року скувала братишівські пагорби, але на подвір’ї Івана Головатого було гаряче: галас, плач, лемент... Велика родина Гринишиних прийшла попрощатися з Головатими, яких чекала депортація на спецпоселення до Сибіру. Добре закутавши і вмостивши на санях семирічного Михайлика поруч зі старшими сестрами Марією, Ганною та братом Василем, вмиваючись сльозами, обезсилена тривогою і безнадією Параска Головата у розпачі просила: «Ти, Ганнусю, бери мисник з тарелями та горшками, а ти, Настуню, забирай скриню з сердаками та всім добром, може, пригодяться. А ви, сусідоньки мої, беріть кому що потрібно, бо я не знаю, чи звідти вернусь. Не треба нам з Іваном уже ні коней, ні плугів, ні борін, не треба нам нічого...».

... Читати далі »

Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2018

На щастя, в історії нашого міста було не так багато природних катастроф, але всі вони надовго закарбувалися в людській пам'яті. Причини стихійних лих були різні – повені, підземні поштовхи, примхи погоди й навіть… метелики.
В 1897 р. на Станиславівщині було дуже дощове літо. Одного спекотного червневого дня погодні примхи перетворили Станиславів на Венецію. Після сонячного полудня небо вкрили чорні хмари, зірвалася буря й вулиці міста залили потоки сильної зливи. Рідкісне фото Станиславова після бурі демонструє нам вулицю Собєського (тепер вул. Січових Стрільців). Кінні екіпажі насилу пересуваються, а приблизний рівень води можна визначити, подивившись на пана зліва. Його штани високо закочені, а вода сягає литок.

... Читати далі »

Переглядів: 348 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2018

Ще два пам'ятники з'являться в Івано-Франківську. Про це йшлося на ранковій оперативній нараді у міського голови, інформує Фіртка.

Один з них присвятять визначеній постаті національно-визвольних змагань - Роману Шухевичу.  ... Читати далі »

Переглядів: 321 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2018

Понад 50 історій найцікавіших зібрав у книгу «Нереабілітована пам’ять» доктор історичних наук Сергій Адамович.

У четвер, 1 лютого, в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка о 16 год відбудеться презентація книги «Нереабілітована пам’ять». Це результат праці, яку вже два роки робить «Поступовий гурт прикарпатців».

... Читати далі »

Переглядів: 302 | Долучив: Dnister | Дата: 29.01.2018

В церкві Різдва Христового — пам'ятці архітектури національного значення майстри наполегливо постаралися до Різдвяних свят над створенням унікального іконостасу. Вівтарна перегородка вражає величністю та кольоровою мозаїкою.
Декан Галиький УГКЦ о.Ігор Броновський розповів, що церкву реставрують вже впродовж кількох років. За цей час завівтарну частину прикрасили мозаїкою у візантійському стилі.

Майже місяць майстри викладали камінчики в мозаїку, використавши у своїх роботах окрім інших матеріалів особливий зелений біблійний камінь – онікс, який спеціально ... Читати далі »

Переглядів: 394 | Долучив: Dnister | Дата: 29.01.2018

Цьогоріч серед важливих історичних подій для Галича було відзначення 650-річчя з часу надання місту Магдебурзького права, яке воно отримало у 1367 році. Проте це не єдина дата, на якій сходяться історики. Адже у підготовці до написання цієї статті ми зустрічали і більш ранні дати як 1337 чи 1351 рр. і трохи пізніші, до прикладу - 1374 р. чи навіть 1437р. Це усе засвідчує, що історія нового Галича, який постав над Дністром як і в цілому історія Галичини ХІV – ХVІ століть вивчена недостатньо.
Галич, центр якого тоді перемістився із Крилоської гори до пристані над головною галицькою рікою став центром Галицької землі у складі Руського воєводства. Зрозуміло, що коли Магдебурзьке право отримували значно менші чи менш важливі у політичному чи економічному плані поселення, то Галич тоді не міг ... Читати далі »

Переглядів: 364 | Долучив: Dnister | Дата: 29.01.2018

Бувають поштівки, подібні на метеори – вони лише раз з’являються у продажі, а потім зникають назавжди. Ця саме з таких. У 1990-х її придбав Зеновій Жеребецький і з тих пір жодному колекціонерові вона до рук не потрапляла. будинок Зегди

Поштівку видав станиславівський видавець Шраєр. На відміну від інших, які містять лише назву вулиці, ця має спеціальний підпис німецькою: «Станиславів. Вулиця Голуховського. Драгуни повертаються з кірхи, 1907 рік». будинок Зегди

... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2018

На щойно приєднаній до СРСР Галичині, звісно, бракувало радянських вчителів. Тому у березні 1940 року створили Станіславський Учительський інститут, який став першим вишем у місті.

У київських газетах відмінникам обіцяли стипендії від 150 до 250 рублів. Тоді це були пристойні гроші. На радянській Україні жилося сутужно, тому до свіжоспеченого ВНЗ хлинув потік східняків.

... Читати далі »

Переглядів: 342 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2018

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1916-1917 роках.

1916 На зборах «Руської бесіди» назву замінили на «Українська бесіда у Станиславові». Товариство розмістилося у Народному домі (тепер Чорновола, 22). 1916-1917

1916 За даними магістрату, продовольчої допомоги потребували 10480 осіб. Міщанський банк ... Читати далі »

Переглядів: 324 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2018

У Калуші побував Бернард Дічек, режисер National Geographic, син євреїв-калушан Регіни та Йозефа Дічеків, яку свого часу врятували наші земляки — родина Паньковичів.

Бернард Дічек — журналіст і режисер-документаліст, зараз проживає в Ізраїлі. До Калуша він приїхав вчетверте. Підтримує тісні зв’язки з родиною Паньковичів та спільно з небайдужими калушанами та за сприяння Корпусу миру із США у Калуші опікується проектом відновлення історичної пам'яті про єврейську громаду. Йдеться про облаштування занедбаного єврейського цвинтаря – чи не єдиної відомої ... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 28.01.2018

Зруйновані і часом, і людьми. «ГК» зробив короткий огляд занехаяних місць, які історично цікаві та могли би стати туристичною родзинкою регіону, але поки що нікому не потрібні, а дехто, можливо, про них ніколи й не чув.

2018-ий оголошений роком охорони культурної спадщини. Тому зараз саме час нагадати про ганьбу Прикарпаття – старовинні замки, садиби, індустріальні пам’ятки, воєнні укріплення, а також природні диковинки, які могли би бути чудовими туристичними магнітами регіону і для внутрішнього туризму, і для іноземців, однак, на жаль, поки що стоять пу ... Читати далі »

Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2018

Міський голова Калуша Ігор Матвійчук звернеться до ВАТ "Оріана" з пропозицією передати містові будівлю колишнього калійного заводу на вулиці Фабричній. Будівля є пам'яткою архітектури.

Таке рішення вчора прийняли депутати міської ради. З відповідною ініціативою виступив депутат Віктор Павлів, який і вніс пропозицію до порядку денного, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 347 | Долучив: Dnister | Дата: 26.01.2018

«Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього», – говорить народна мудрість. І це справді так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим. Цю засаду сповна сповідує у своєму житті і творчості відомий прикарпатський краєзнавець і письменник-публіцист Василь Романюк. Це підтверджує і нова його книга, яка побачила світ в івано-франківському видавництві «Симфонія форте» і якою він завершує свою трилогію «Місто між двома Бистрицями». У ній читач знайде цікаві відомості про історію формування й утвердження в Галичині, зокрема і на Прикарпатті, в тодішньому Станиславові, української суспільної думки, визначальної для багатьох поколінь українців ідеї звільнення з-під ярма чужинських окупаційних режим ... Читати далі »

Переглядів: 417 | Долучив: Dnister | Дата: 26.01.2018

28 січня у Калуській центральній бібліотеці відбудеться презентація книги Миколи Когута «Галичани – герої Крут».

Окрім автора, на заході також виступлять автор передмови Іван Тимів та ще два калуські історики Олег Малярчук й Ігор Ільницький, інформує "КалушФМ".

Початок – о 14.30.

... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 26.01.2018

Меморіальний музей "Калуська в'язниця" отримав додатковий штат. Тепер його обслуговуватиме троє людей.

Відповідне рішення сьогодні прийняли депутати міської ради. "Калуська в’язниця" тепер матиме 0,5 посади прибиральника, посаду старшого наукового співробітника та наукового співробітника, інформують "Вікна".

Як зазначив ... Читати далі »

Переглядів: 366 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2018

У Івано-Франківську встановлять 10-ті відреставровані старовинні двері та підсвітять медичний університет. Ці питання міська влада обговорила за бізнес-сніданком, який відбувається регулярно з представниками різних сфер.

Сьогодні такий бізнес-сніданок відбувся з людьми, які дотичні до реставраційної справи: реставраторами, столярами, ковалями, скульпторами та іншими ремісниками, повідомив у соцмережі міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, передають "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2018

23 січня працівники відділу краєзнавчої літератури обласної бібліотеки взяли участь в краєзнавчих читаннях, присвячених 75-річчю від дня народження відомого краєзнавця, культурно-громадського діяча, почесного громадянина Івано-Франківська Михайла Головатого, що відбулися в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.

Організаторами читань пам'яті Михайла Головатого, відомого прикарпатцям як ведучого програми „Вулиця" на ОТБ „Галичина", виступили громадська організація „Івано-Франківська туристсько-краєзнавча спілка", Івано-Франківський краєзнавчий ... Читати далі »

Переглядів: 376 | Долучив: Dnister | Дата: 23.01.2018

Спробуємо відкрити Вам, шановні читачі, малознану сторінку історії нашого міста Івано-Франківська. А саме як окупаційна німецька влада вивозила з нього на примусову працю до Третього Рейху його жителів. При цьому ми, звичайно, опираємось на архівні джерела.

Як визнає автор найвідомішої праці з історії примусової праці в Третьому Рейху Ульріх Герберт, націонал-соціалістичне «використання іноземців» у 1939-1945 роках стало найбільшим з часів рабства в історії масовим застосуванням іноземців у господарстві окремої країни.

... Читати далі »

Переглядів: 383 | Долучив: Dnister | Дата: 23.01.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024