П`ятниця, 29.03.2024, 03:14:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 132 133 134 135 136 ... 274 275 »

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1912-1913 роках.

1912 Запрошений із Кракова інженер Дзякевич через три роки досліджень у районі Чернієва знайшов водоносні шари. Пробили два колодязі, які показали, що питної води місту вистачить з розрахунку 100 л на добу на одного мешканця.

1912 Вілли на вулиці Словацького (Тарнавського ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2017

Існує дивна філокартична диспропорція. Теперішній Вічевий майдан колись складався з двох частин. Західна називалась плацом Франца Йосифа, східна – плацом принцеси Гізели. Листівок з видом «імператорської» площі – до кольору, до вибору. І жодної, яка б презентувала площу його доньки!

Однак, у колекції Володимира Шулепіна знайшлась унікальна фотопоштівка, що пройшла пошту 10 вересня 1917 року. На ній добре видно, як виглядала площа Гізели перед розпадом Австро-Угорської імперії. Втім, історія цього міського куточку почалась набагато раніше. ... Читати далі »

Переглядів: 436 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2017

У Музеї мистецтв Прикарпаття оголосили конкурс на нового директора. Донині 15 років його очолював Михайло Дейнега.

Управління культури, національності та релігій ОДА оголосило конкурс. Зголосилися чотири кандидати: художник Микола Джичка, директор громадського ЦСМ Анатолій Звіжинський, науковий співробітник музею Віталій Козінчук та археолог Василь Романець. За умовами конкурсу кожен із них має бути громадянином України, вільно володіти українською, мати вищу освіту за спрямуванням і стаж в культурі понад трьох років. Документи приймали до кінця листопада. Кожен мав надати реком ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2017

Більшість історій цієї рубрики я почерпнув зі старих газет, мемуарів чи розповідей сучасників. Але до цього випадку мав прямий стосунок.

Наприкінці липня 2009 року провалилася частина тротуару за пасажем Гартенбергів. Неподалік перехрестя Галицької та Сотника Мартинця утворилась порядна діра, куди без проблем могла пролізти людина. Провалом зацікавився археолог Василь Романець, який зібрав кількох знайомих та розпочав розкопки.

... Читати далі »

Переглядів: 325 | Долучив: Dnister | Дата: 08.12.2017

Обласна рада проголосила в Івано-Франківській області 2018 рік – роком Західноукраїнської Народної Республіки.

Таке рішення прийняли депутати сьогодні 8 грудня, інформує Фіртка.

Депутат Сергій Адамович зазначив, що наступного року в Україні відзначатимуть 100-у річницю від створення ЗУНР.

... Читати далі »

Переглядів: 356 | Долучив: Dnister | Дата: 08.12.2017

Відома точна дата смертельного поранення Олекси Довбуша – 23 серпня 1745 року. У Космачі, на порозі своєї хати, його застрелив селянин Стефан Дзвінчук.

 

Чим завинив Дзвінчук?

Є щонайменше три версії причини візиту ватажка опришків до Космача.

... Читати далі »

Переглядів: 229 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2017

На жаль, про неї ще так мало написано. Хто вона, ця незвичайна жінка? Параска Плитка народилася 1 березня 1927 року в селі Бистриці тепер Верховинського району у сім’ї сільського коваля Штефана Плитки та сільської ткалі і вишивальниці Анни. Згодом сім’я переїхала до села Криворівні. Тут Параска закінчила чотири класи школи. Батько був освіченою людиною, знав іноземні мови. Завдяки йому Параска вивчила німецьку мову. У роки Другої світової війни працювала перекладачем у сільській канцелярії. У 1943-му подалася до Німеччини, аби там вступити до університету, але замість навчання змушена була працювати служницею в німецькій родині, де відчувала приниження. Отож повернулася до Криворівні і стала зв’язковою УПА (псевдо «Ластівка»). Взимку 1945 року тут її заарештували і зас ... Читати далі »

Переглядів: 430 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2017

На жаль, для багатьох іванофранківців поняття «вільний час» асоціюється з екраном телевізора чи комп’ютера. Сто років тому про ці здобутки цивілізації ніхто навіть не мріяв, натомість мешканці Станиславова залюбки ходили на ковзанку, в цирк, у театр чи на виставку. Мабуть, варто якомога частіше брати з них приклад, адже й у сучасному місті завжди можна знайти захід чи подію, які не захочеться пропустити.

Циркові вистави
Приїзд мандрівного цирку завжди був довгоочікуваною подією для міста, адже циркові вистави користувалися шаленою популярністю. Кілька раз ... Читати далі »

Переглядів: 431 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2017

В Івано-Франківську визначили підрядника, що візьметься за реставрацію фасадів трьох пам’яток архітектури по вулиці Шевченка.

Спершу йдуть реставраційні роботи будинку по вулиці Шевченка,30 (як єдиний комплекс з фасадом від вулиці Гординського), пише Фіртка з посиланням на Побудовано ІФ.

5 грудня департамент містобудування, архітектури та культурної спа ... Читати далі »

Переглядів: 318 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2017

У музеї писанкового розпису відбулася презентація книжки польського краєзнавця Юзефа Шнайдера (1874-1959) “Печеніжинські люди“ (1904), яку вперше з часу виходу в понад століття маємо можливість прочитати українською. Про це йдеться на сайті музею Писанки.

Етнографічний нарис коломиянам представили ініціатор цього перевидання і автор вступної статті Микола Савчук та перекладач Ірена Гулай-Назарова.

... Читати далі »

Переглядів: 347 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2017

В Івано-Франківську науковці пропонують поставити пам'ятні знаки ще двом українським церквам, які були першими в історії міста, – Успіння Пресвятої Богородиці та Святого Миколая.
Про це на презентації книги "Давні українські храми Івано-Франківська. XVII-XVIII ст." повідомила її автор – завідувач відділу археології Івано-Франківського краєзнавчого музею Марія Вуянко, пишеУкрінформ.

... Читати далі »

Переглядів: 292 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2017

Сьогодні, 6 грудня в приміщенні Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери презентували речі часів Першої та Другої світової війни знайдені під час розкопок на Прикарпатті.

Тепер ці речі поповнять колекцію музею. Зокрема серед найдених артефактів: два шоломи, залишки зброї, гільза, саперні лопатки, фляга, особисті миски солдатів, кайло та інші речі, інформує Бліц-Інфо.

... Читати далі »

Переглядів: 312 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2017

На Казковій вежі Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей відновлюють вітражне скло на вікнах.

Про це повідомила на сторінці у соцмережі facebook авторка ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти Марія Козакевич. "Справжня казка в Казковій вежі! Як ми всі тішимось!!! Яка краса вийшла!" - радіє активістка.

... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2017

5 грудня, о 13.00 у Будинку митрополита Національного заповідника “Софія Київська” відбудеться презентація історичного тритомника “Великий Скит у Карпатах”, присвяченого історії та сьогоденню скитської обителі у Маняві.

Підготовка тритомного видання тривала 7 років: проводилися археологічні розкопки, виявлено унікальні рукописні пам’ятки, загалом 350 нових документів і матеріалів в архівах Києва, Львова, Чернівців, Відня, Бухареста, Варшави, Кракова.

... Читати далі »

Переглядів: 348 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2017

16 листопада 2017 року на фасаді загальноосвітньої школи №13 (вул. Галицька, 71) відкрили пам`ятну анотаційну дошку на честь славної української родини Заклинських. Цей рід відомий далеко за межами Галичини і навіть України. У родині Заклинських були представники різних професій: священики, педагоги, письменники, фольклористи, журналісти. Як добровольці, в лавах січового стрілецтва та Української галицької армії виборювали незалежність України.

Перегорнімо сторінки історії Галичини і спинімося на добі, в якій жила і творила одна з українських династій – шанована сучасникам ... Читати далі »

Переглядів: 483 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2017

Станиславів (тепер – Івано-Франківськ) наприкінці листопада 110 років тому очима газети Kurjer Stanisławowski.

Несподівану знахідку зробили наприкінці листопада 1907 року ревізори в одній із синагог міста Станиславова (тепер – Івано-Франківськ). Отримавши від неназваної особи «приватне повідомлення» (простіше кажучи, донос), перевіряльники несподівано з’явилися в синагозі родини Гальпернів на вулиці Седельмаєрівській (тепер – Новгородська). Тут вони виявили чималі запаси тютюну (курильного), табаки (нюхальної) та сахарину, завезені контрабандо ... Читати далі »

Переглядів: 309 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2017

Здавалося би, звідки відомий письменник з Києва може знати про садівника із Залукви коло Галича? Але виявилося, що знає. У своїй книзі «Спогади і роздуми на фінішній прямій» (2008 р.), він у кількох місцях згадує про Андрія Терпиляка. Як вдалося з’ясувати, Іван Дзюба був одружений із Мартою Ленець, а вона була племінницею Марії Терпиляк. Тобто її мати Ольга і дружина Терпиляка Марія були рідними сестрами. З дому вони були Пеленські і проживали у м. Комарно неподалік Львова.
У їхніх сім’ях, особливо під час свят, про Андрія Терпиляка згадували досить часто. Уважний письменник ці розповіді ретельно зафіксовував у пам’яті (багато йому розповідала мати дружина), а коли прийшов час – записав усе у своїх спогадах. Сподіваємось, вони будуть цікавими для читачів &l ... Читати далі »

Переглядів: 420 | Долучив: Dnister | Дата: 04.12.2017

Сьогодні, 4 грудня, в Івано-Франківську відбулась презентація книжки «Камінський і профітролі».

Книжка присвячена видатному урядовцеві позаминулого сторіччя, “найкращому бургомістрові” Станіславова Ігнацієві Камінському. Під однією обкладинкою читачі зможуть знайти різні розповіді про Камінського.

“Книжка вийшла доволі гарною, як ... Читати далі »

Переглядів: 327 | Долучив: Dnister | Дата: 04.12.2017

У п’ятницю, 1 грудня, відбулося чергове засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків. Окрім іншого, чиновники розглянули проект рішення «Про затвердження регіональної цільової програми «Відродження Галича як давньої столиці України» на 2017-2021 роки».

Як вказано у проекті, впродовж декількох років заплановано встановлення на території Національного заповідника “Давній Галич” та в межах області вказівників, інформаційних пілонів та лайт-боксів, що забезпечать промоцію туристичного потенціалу області; п ... Читати далі »

Переглядів: 317 | Долучив: Dnister | Дата: 03.12.2017

В Станиславові початку ХХ ст. працювало багато кваліфікованих лікарів, однак траплялись і диваки та й навіть відверті шахраї. З пацієнтами лікарям інколи теж дуже щастило.
Найбільшою проблемою було те, що люди займалися самолікуванням, яке часом набирало чудернацьких форм.

В серпні 1888 р. у селі Нижневі під Станиславовом винайшли оригінальний спосіб лікування хвороби шлунку. Двоє селян привели свого приятеля до колодязя біля ринку, прив’язали голого до дерев’яного стовпчика й обливали холодного водою, щоб вигнати з нього "тумана". Екзекуцію припинив ... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 03.12.2017

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1912 році.

1912 Інженер Леон Вайнгартен започаткував у місті будівельну компанію з офісом на теперішній вулиці Грушевського, 35.

1912 На замовлення видавця Станіслава Хованця архітектор Фредерик Януш розробив проект, а фірма «Йорк» збудувала на вулиці Сапіжинській (Незалежност ... Читати далі »

Переглядів: 388 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2017

Вже за традицією усі статті цієї рубрики називаються за першими власниками споруди, наприклад – «Кам’яниця пана Р.» Але сьогоднішній об’єкт важко вписати в усталені рамки. За класичною схемою матеріал мав би називатись так: «Кам’яниці Кароліни Лігнар, Леона Рудея, Станіслава Зігеля іПетра Ярошевського». Важкувато, правда? Тому – «Готель Роксолана», адже саме з такою назвою будинок асоціюється у більшості франківців.

У це важко повірити, але на початку ХХ століття вулиці Грюнвальдської не існувало. Там були городи ... Читати далі »

Переглядів: 418 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2017

На жаль, в сучасній України споживачі констатують лише подорожчання товарів. Уже нікого не дивує, що цифри на цінниках ростуть, як гриби восени, і нічого з цим не поробиш. А от у старому Станиславові ціни намагалися контролювати і боротись за права покупців.

Так, 1 травня 1906 року місцеві різники підняли ціни одразу на 8 геллерів за кілограм яловичини. Це відчутно вдарило по гаманцях, оскільки зарплата місцевих тоді коливалась у межах 100 корон (одна корона – 100 геллерів). І працювали тоді здебільшого лише чоловіки, яким доводилось утримувати цілі родини. ... Читати далі »

Переглядів: 318 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2017

Любов до фотографії серед калушан була завжди, навіть коли фото було ноу-хау. У першій половині ХХ століття у місті діяло щонайменше п’ять фотосалонів. Один з них заснували ще вкінці ХІХ столітті Але про все по-порядку.

На межі століть час експозиції займав кілька хвилин. Ті, що фотографувались, повинні були бути нерухомими. Їм ставили зручні крісла, інколи з копфгалтером - це була важка висока підставка, яка мала кріплення-фіксатор для голови. Під час фотозйомки не можна було рухатись, говорити, усміхатись. До 20-х років ХХ століття паперовий знімок наклеювали на спеціаль ... Читати далі »

Переглядів: 378 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2017

Поступово з дрібного злодюжки Олекса Довбуш перетворився на найнебезпечнішого злочинця Покуття. Він став реальною загрозою для місцевої шляхти, яка мусила захищатись.

 

Сентиментальний ватажок

Для боротьби з опришками створили спеціальну гірську міліцію – смоляків, на їх утримання навіть ввели додат ... Читати далі »

Переглядів: 267 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2017

Розмова з виконавчим директором «Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського Собору» Зіновієм Шкутяком та істориком, професором Прикарпатського національного університету Мирославом Волощуком про проект відновлення Успенського собору в селі Крилос Галицького району.

 

М.Волощук. Про історію Успенського собору

... Читати далі »

Переглядів: 345 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2017

В приміщенні обласної організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" відбулися урочистості з нагоди 20-ої річниці з часу створення обласного Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери.

Від імені обласної ради працівників музею привітав керівник депутатського корпусу Олександр Сич. "Це музей української історії через призму визвольної боротьби. Я часто користувався фондами музею під час написання власних наукових праць. В той же час працюючи в зарубіжних архівах привозив і передавав музею деякі експонати, серед яких особисті документи Степана Ленкавського&q ... Читати далі »

Переглядів: 311 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2017

У липні 1933 р. Станиславів сколихнула сенсаційна новина. В помешканні дружини шофера Броніслави Михалевської на вул. Ґолуховського, 34 (тепер вул. Чорновола) поліція зовсім випадково викрила таємний будинок розпусти, на чолі якого стояла… дружина директора однієї з місцевих шкіл.

Та пані спочатку сама підробляла проституцією, а потім перейшла до більш «поміркованого» бізнесу й стала керувати борделем. До свого «пансіону» дружина директора залучала виключно дівчат із порядних родин і молодих заміжніх жінок, які нудилися від одноманітності сімейного ... Читати далі »

Переглядів: 434 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2017

Повідомлення про різноманітні катастрофи зазвичай викликають підвищений інтерес. Ми з тривогою дивимося сюжети про такі події й думаємо: як добре, що на місці жертв не опинилися ми і наші близькі! Проте історія вибухів, які сталися в нашому місті, переконливо свідчить: в епіцентрі катастрофи може опинитися кожен. Тож, мабуть, не варто забувати помилки минулого. Хоча б для того, щоб ніколи їх не повторювати.

 

Цей небезпечний газ
«Блакитне паливо» в давні часи служило не лише для обігріву помешкань, а й для ... Читати далі »

Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2017

Агатон Ґіллер – видатний польський політик, один із керівників Січневого повстання 1863 року, журналіст, письменник та історик. Ця постать є цікава для нас тим, що останні три роки свого життя він провів у нашому місті Станиславові, де й був похований на цвинтарі «за театром».

У Польщі ім’я цієї людини добре знане, зокрема польський професор історії з м. Каліш Michał Jarnecki минулого року видав чудову монографію «Agaton Giller (1831-1887)» в рамках серії книг «Калішани». У 1938 р. J. Zieliński опублікував в Станиславові невеличку ... Читати далі »

Переглядів: 416 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2017

Івано-Франківськ динамічно змінюється. Шалений ритм не оминає і старі кам’яниці – одні отримують шанс на майбутнє, інші не витримують тотального споживацтва і безвідповідальності власників. «Репортер» вирішив підбити «пам’яткові» підсумки року – що вдалося зберегти, а що можемо втратити безповоротно.

 

Усіх врятує «Планетабуд»

... Читати далі »

Переглядів: 450 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2017

У рамках проекту ЄС «Івано-Франківська область – край для туризму» управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації виготовило та спільно з органами місцевої виконавчої влади, органами місцевого самоврядування протягом осені встановило 10 туристично-інформаційних стендів до популярних туристсько-екскурсійних об’єктів Прикарпаття.

Це – парк «Арборетум» (м. Болехів), водоспад «Дівочі сльози» (с. Ісаків Тлумацького району), Церква Різдва Пресвятої Богородиці (с-ще Ворохта), Церк ... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2017

Станиславів (тепер – Івано-Франківськ) наприкінці листопада 110 років тому очима газети Kurjer Stanisławowski у блозі Богдана Скаврона на порталі Збруч.

Несподівану знахідку зробили наприкінці листопада 1907 року ревізори в одній із синагог міста Станиславова (тепер – Івано-Франківськ). Отримавши від неназваної особи «приватне повідомлення» (простіше кажучи, донос), перевіряльники несподівано з’явилися в синагозі родини Гальпернів на вулиці Седельмаєрівській (тепер – Новгородська). Тут вони виявили чималі запаси тютюну (курильного), табаки (ню ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2017

У Івано-Франківську продовжують встановлювати підсвітку на пам'ятках архітектури.
Зокрема міський голова Руслан Марцінків проанонсував, що до різдвяних свят вона буде на території біля Вірменського костелу, пише Фіртка.
&qu ... Читати далі »

Переглядів: 340 | Долучив: Dnister | Дата: 28.11.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024