Четвер, 25.04.2024, 10:40:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 135 136 137 138 139 ... 275 276 »

Сьогодні в Івано-Франківську часто відбуваються різні виставки, але сто років тому вони користувалися значно більшою популярністю. Хоча смаки в тодішньої публіки були трохи своєрідні.
В 1880-х роках на вул. Сапєжинській, 3 (тепер вул. Незалежності) працювала велика крамниця Леона Ваґнера, в якій продавалися галантерейні товари, а також похоронні вінки й штучні квіти. В жовтні 1885 р. цей заклад влаштував велику виставку своїх товарів. Ось що повідомляє про неї міська преса: "Виставка могильних вінків, організована галантерейною крамницею Леона Ваґнера, представляє надзвичайно гарні, а також і недорогі вироби. І вдень, і ввечері при освітленні вона приваблює так багато публіки, що часом не можна пройти тротуаром. Справді, пан Ваґнер може похвалитися хорошим смаком і підприємницькою спритн ... Читати далі »

Переглядів: 366 | Долучив: Dnister | Дата: 19.11.2017

Норберт Ґланцберґ, французький композитор і піаніст народився 12 жовтня 1910 року у Рогатині Івано-Франківської області. У переліку творів Ґланцберґа всесвітньо відомі хіти Едіт Піаф.

Шарль де Ґолль, який 1966 року відвідав Москву, заходив до Кремля під звуки “Padam… Padam”

Норберта Ґланцберґа, французький композитор і піаніст, походженням ... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 19.11.2017

Напевно, у Франківську не знайдеться людини, яка не чула про Олексу Довбуша. Радянські та й українські історики описували його як благородного розбійника, який мстився шляхті за скривджених селян, відбирав гроші в багатих і роздавав бідним. Але на чому базувались ці твердження – на народних легендах та піснях? Втім, документи малюють інший образ цього «карпатського лицаря».

 

Важке дитинство

... Читати далі »

Переглядів: 243 | Долучив: Dnister | Дата: 19.11.2017

В Івано-Франківську не відбулися торги з реставрації фасаду пам’ятки архітектури місцевого значення по вулиці Шевченка, 30.

Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини оголосив про проведення допорогової закупівлі з реставрації фасаду будинку № 30 по вулиці Шевченка (як єдиний комплекс з фасадом будинку з вулиці Гординського) 8 листопада, пише Фіртка із посиланням на Побудовано в ІФ.

... Читати далі »

Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2017

Коли читаєш старі газети, інколи здається, що потрапляєш у паралельну реальність. Наприклад, «Кур’єр Станиславівський» від 18 лютого 1906 року подав коротеньку замітку, яку важко не помітити.

Кореспондент повідомив, що вулицями Станиславова розгулював… термінатор. Мало того, він ще мав марксистські переконання, оскільки голосно співав пісню польських революціонерів «Червоний штандарт». Коли ксьондз Місьо зробив співаку зауваження, той послав його по відомому адресу, додавши кілька характерних епітетів. Пікантності ситуації додавало те, що тер ... Читати далі »

Переглядів: 366 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2017

В Івано-Франківську краєзнавець Іван Бондарев презентував вже третю книжку з легендами, байками, та цікавими історіями "Легенди австрійського Станиславова". У маленькій книгарні "Лілея-НВ" автор зібрав справжній аншлаг.

Модерував презентацію відомий франківський колекціонер Зеновій Жеребецький. Який зауважив, що саме в австрійський період у місті з'явилися найкрасивіші будинки.< ... Читати далі »

Переглядів: 397 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2017

У Калуші знайшли "австрійську бруківку" . Під час встановлення сучасної бруківки у центрі міста Калуша була знайдена стара бруківка, яку передадуть до краєзнавчогомузею Калущини.

Про це у соцмережі повідомив спеціаліст відділу інвестицій та євроінтеграції управління економічного розвитку міста Калуша Віктор Павлів.

Бруківку знайшли на площі Героїв, ... Читати далі »

Переглядів: 384 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2017

Є старий анекдот, як один станиславівський єврей подав у газету оголошення: «Занурений у незбагненний смуток повідомляю приятелів і знайомих, що моя кохана дружина Роза померла у хвилину, коли нагородила мене сином, для якого шукаю турботливу няньку, доки не знайду нову подругу життя – молоду, пристойну, із капіталом, щонайменше, 50 тисяч злотих, яка могла би бути помічницею у провадженні мого добре відомого складу взуття при вулиці Карпінського, 10».

Нині нема ані вулиці, ані того будинку, адже Карпінського тепер початок Галицької, а хату зруйнували під час ві ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2017

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1912 році.
1912 1 січня вийшов перший номер тижневика «Станиславівські вісти». Видавець і редактор — Василь Іваницький. Видання виходило щочетверга. Редакція містилася у так званій «Українській хаті» (тепер Незалежності, 23).
1912 14 січня у Станиславові народився Стефан Грабець (1912-1972) — польський мовознавець, лінгвіст, автор книги «Географічні назви Гуцульщини».
Переглядів: 316 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2017

З листопада 1912 р. по березень 1913 р. у Станиславові вирувала справжня «епідемія» пожеж. За цей період місто пережило аж 18 випадків загоряння, переважно на стрихах будинків у різних районах міста.

Деякі з них трапилися в один і той же день. У місті наростала паніка, адже в той час люди дуже боялися пожеж. Багато будинків зазнали серйозної шкоди, не одна родина втратила майно. Містом ширилися неймовірні чутки про розбійників-підпалювачів, а поліція довший час марно полювала на таємничих зловмисників. Але справжній шок у міста був ще попереду. Виявилося, що вся ця п ... Читати далі »

Переглядів: 471 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2017

Всім відомо, що українці вміють і люблять святкувати. Але за часів Австро-Угорщини їм ще й доводилось боротися за те, щоб до їхніх свят ставилися з належною повагою. У 1889 р. єпископ Станиславова Юліан Пелеш подав скаргу до апеляційного суду у Львові, що суди у Східній Галичині не завжди шанували українські свята і викликали українців на судові розгляди у святкові дні.

26 березня 1889 р. апеляційний суд видав наказ, якому мали підкорятися всі підвладні йому структури. Згідно з цим наказом, всі судові органи повинні були шанувати українські звичаї і не призначати українцям судов ... Читати далі »

Переглядів: 472 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2017

Сто років тому Станиславів був невеликим містом на безкраїх просторах Австро-Угорської імперії. Незважаючи на такий флер провінційності, тут працювали кваліфіковані лікарі, які здобували досвід у Відні, Берліні та інших європейських столицях. У лікувальних закладах міста застосовувалися передові, як на той час, методи. Показники здоров’я жителів Станиславова були дуже хорошими, і, безперечно, в цьому була значна заслуга тодішніх медиків.

Високі технології
Одним з найвідоміших дантистів Станиславова був Ізидор Вайнґартен, який відкрив свій кабінет у 1902 р. на Площі Р ... Читати далі »

Переглядів: 357 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2017

У четвер 16 листопада о 18:00 відбудеться презентація книги Івана Бондарева «Легенди австрійського Станиславова».

Захід пройде у книгарні видавництва “Лілея-НВ”, вул. Незалежності 18 (Лівіше податкової, за дерев’яним лицарем). Вхід вільний.

Презентація вже третьої книжки з легендами, байками та цікавими історіями – «Л ... Читати далі »

Переглядів: 446 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2017

Станиславів (нині – Івано-Франківськ) у першій декаді листопада 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski у блозі Богдана Скаврона на порталі Збруч.

Незвичайний гість з’явився вдосвіта 7 листопада 1907 року у галицькому місті Станиславові (тепер – Івано-Франківськ). Близько 6-ї години ранку перехожі побачили лиса, який прошкував вулицею Сапєжинською (одна з центральних вулиць; нині – пішохідна частина вулиці Незалежності). За лісовим звіром, який з доброго дива приблудив до людей, влаштували справжню погоню.

... Читати далі »
Переглядів: 335 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2017

Сьогодні, 15 листопада, в Івано-Франківську відбувається засідання круглого столу з приводу 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки.

На заході презентували наукові та науково-популярні видання з цієї теми, оцінили історичний спадок та значення ЗУНР.

“Будемо говорити про те, що вже зроблено. Зокрема про історію ЗУНР, про відзначення сторіччя рев ... Читати далі »

Переглядів: 366 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2017

Цьогоріч 8 листопада виповнюється 130 років від дня народження визначного українського військового і громадсько-політичного діяча Дмитра Вітовського. Спробуємо подати для читача як відомі, так і малознані факти з життя цієї важливої в українській історії людини.

З цієї нагоди у музеї “Герої Дніпра” – філії Національного військово-історичного музею України, що в Івано-Франківську (вул. Національної Гвардії, 14 Д), нещодавно відкрито експозицію “Перша світова війна на Прикарпатті”, де чільне місце займає історія бойового шляху Легіону Українських Січо ... Читати далі »

Переглядів: 414 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2017

В Івано-Франківську відкриють пам`ятну анотаційну дошку на честь славної української родини Заклинських.

Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків, пише Фіртка.

Дошку відкриють на фасаді загальноосвітньої школи №13, обійстя родини стояло колись на цьому подвір`ї.

... Читати далі »

Переглядів: 320 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2017

Жителі с. Грабівки Калуського району та їхні гості за вже усталеною традицією вшанували вояків УПА, полеглих 1 листопада 1944 року в урочищі «Гуркало» між цим селом та Глибоким Богородчанського району. Наприкінці жовтня названого року крайовий провід ОУН проводив там великий збір, на якому виробляли тактику боротьби з червоними загарбниками. Охороняв його учасників новостворений курінь «Гамалії» та 60 стрільців з охорони провідника ОУН Карпатського краю «Роберта» — Ярослава Мельника. І склалося так, що їм довелося вступити в бій з переважаючими силами ворога. Тоді загинули курінний «Гамалія» — Іван Гонта, три провідники ОУН краю, два чотових, медсестра «Сніжана» та 23 повстанці.

... Читати далі »

Переглядів: 386 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2017

З нагоди 99-ї річниці Листопадового зриву та проголошення Західно-Української Народної Республіки 1 листопада в івано-франківському Народному домі «Просвіта» було презентовано книжку «Непотоплена Атлантида. 99» Василя Бабія та його ж проект «Силуети ЗУНР в листівках».

Це державне утворення, котрому, на жаль, судився недовгий вік, автор видання означив у передмові як «своєрідну непотоплену Атлантиду, яка час від часу зринає у нашій пам’яті, і жодні води світових подій, бурхливих хвиль воєн не зможуть її потопити», як «п ... Читати далі »

Переглядів: 422 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2017

Музей нафтопромислів Галичини одного з останніх днів жовтня заполонила різномовність іноземних гостей, адже сюди завітали близько чотирьох десятків учасників Міжнародного паливного конгресу-2017, який проходив 26—28 жовтня на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Серед відвідувачів — студенти і молоді науковці з 15 країн світу, а саме: Польщі, Австрії, Греції, Німеччини, Угорщини, Туреччини, Китаю, Лівану, Сирії, Єгипту, Йорданії, Анголи, Камеруну, Гани, Лівії та ін. Крім того, до складу делегації ввійшли представники світових компаній — лідерів нафтогазової галузі: «Шлюмберже», «Укргазвидобування», УКРНГі, «Бурова Техніка», «CNGS Group», ПАТ «Укрнафта», «UA-System», УкрН ... Читати далі »

Переглядів: 497 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2017

У Верхньому Ясенові на Верховинщині віднайшли могилу гуцулки Чукутихи, чиє фото в 1931 році здобуло гран-прі на виставці у Парижі.

Портрет зробив у 1920-х на Верховинщині військовий фотограф Микола Сеньковський. Знімок ввійшов до збірки “Гуцульські типи” і отримав світове визнання під назвою “Стара гуцулка”, пише Курс.

“Чукутиха ... Читати далі »

Переглядів: 441 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2017

У ці осінні дні на Львівщині широко відзначали 180-річчя видання літературного альманаху «Русалка Дністрова». Й одним із пунктів запланованої програми заходів стала презентація в головному корпусі Львівського національного університету ім. І. Франка книги нашого земляка Василя Романюка «Сіймо, а збирати будем…». Відбулася вона 6 листопада – якраз у день 206-ї річниці від дня народження ідейника «Руської трійці» Маркіяна Шашкевича.

У залі зібралися студентська молодь, чимало відомих учених, письменників, мистецтвознавців, громадськ ... Читати далі »

Переглядів: 376 | Долучив: Dnister | Дата: 14.11.2017

Калуські краєзнавці Василь Фіцак та Олександр Коваль продовжують мандрувати селами Калуського району у пошуках старовинних дзвонів.

У ці вихідні вони мали нагоду віднайти ще три дзвони з відомої ливарні братів Фельчинських, яка діяла в Калуші, інформують "Вікна".

Перший дзвін виявили в Сівці Калуській. Дзвін має імя "Михаїл". Гарно оформле ... Читати далі »

Переглядів: 390 | Долучив: Dnister | Дата: 13.11.2017

Калуські краєзнавці відновили надгробок Антонія Серафина, відомого дзвоноливаря Калуша, а також знайшгли могилу його брата.

Олександр Коваль та Василь Фіцак продовжили пошукові та відновлювальні роботи на старому кладовищі Калуша, інформують "Вікна".

Раніше йшлося, що на старому цвинтарі Калуша знайшли могилу знаменитого дзвонаря Антонія Серафина. Д ... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 12.11.2017

У сучасному Івано-Франківську заборонено, наприклад, кидати сміття на тротуар чи перебігати дорогу на червоне світло. А які заборони існували в місті у далекому минулому і чи всі дотримувалися встановлених правил?
У 1861 р. великий резонанс у жителів Станиславова викликав розстріл мирних демонстрантів у Варшаві, що боролися за дотримання російським урядом громадянських прав і проведення соціально-демократичних реформ. В храмах міста проводилися заупокійні служби, до жалоби приєдналися не лише місцеві поляки, а й українці.

... Читати далі »

Переглядів: 352 | Долучив: Dnister | Дата: 12.11.2017

Учасники круглого столу «Галицький Успенський собор: відродження державної та духовної величі України» висловилися за доцільність відбудови святині

У Музеї історії Давнього Галича в с. Крилосі Галицького району відбулося засідання круглого столу на тему «Галицький Успенський собор: відродження державної та духовної величі України». Участь у ньому взяли голови Івано-Франківської ОДА — Олег Гончарук, Львівської ОДА— Олег Синютка, Тернопільської ОДА — Степан Барна, народні депутати України Михайло Довбенко, Микола Княжицький та Андрій Кіт, ... Читати далі »

Переглядів: 386 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2017

Сьогодні, 10 листопада, в Івано-Франківську відбувається Міжнародна конференція «Європейський та український рік культурної спадщини: співпраця, перспективи, виклики».

Зокрема, мова йшла про таке болюче питання, як захист культурної спадщини від руйнування.

“Настав час змінюватися, подавати проекти в цьому напрямку. Але зауважу, що думка має ... Читати далі »

Переглядів: 377 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2017

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1911 році.

1911 Інтер’єри Каси ощадності (Мазепи,14) після внутрішньої реконструкції розписав художник Ляховський. Зокрема, на другому поверсі намалював кілька картин. На сьогодні їхня доля невідома.

1911 У зв’язку із забороною магістрату будувати на вулиці Матейка кам’я ... Читати далі »

Переглядів: 333 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2017

Більшовики церкву ненавиділи. Достатньо згадати вислів Карла Маркса про те, що релігія є опіумом народу, який комуністи зробили ледь не девізом. По всьому СРСР зачиняли храми, нищили ікони та сакральні скульптури, священиків репресували й розстрілювали. Ті церкви, яким пощастило уникнути підриву, зазвичай перепрофільовували.

У Франківську совіти позакривали всі храми, крім двох – центральної катедри та церкви Йосипа Обручника за залізничним переїздом. Щоправда, обидва храми передали московському патріархату. Доля решти храмів склалася по-різному. Євангелістську кірху підір ... Читати далі »

Переглядів: 382 | Долучив: Dnister | Дата: 11.11.2017

Відома приказка каже, що важко шукати чорну кішку у темній кімнаті, особливо, якщо її там нема. Так само важко описувати будинки, яких мало того що нема, та ще й знищені вони бозна коли. На існуючі споруди є якісь папери у БТІ, історичні довідки в архівах. А ось на будинки-привиди нема нічого. Втім, спробуємо відтворити історію одного з них.

У 1930-х перемишльське видавництво «Współczesna sztuka» (Сучасне мистецтво), випустило поштівку «Станиславів. Загальний вид». Знімали з кам’яниці Гаусвальда, у правому кутку видно краєчок будинку Грушевського, 1 ... Читати далі »

Переглядів: 510 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

В Електронній бібліотеці ПНУ ім. В. Стефаника появився цікавий матеріал про село Озеряни Тлумацького району. Зібрані й упорядковані краєзнавцем Дмитром Кіндратюком (1925—1989) на початку 60-х років минулого століття відомості про Озеряни не ввійшли до історії міст і сіл Івано-Франківської області Української УРСР, оскільки в селі не було сільради. Чимало матеріалів пізніше потрапило до публікацій про життя трудівників. Дописи Д. Кіндратюка, публікації інших авторів допомагають створити повнішу картину життя та побуту українського села, яка не завжди була помітною за ідеологічними звітами засобів масової інформації. Це допомагає краще дізнатися, чим цікавилися читачі газет у той далекий час, що оповідали про історію села, чим вони переймалися... Звісно, написане тоді має відбиток панівної комп ... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

Учора, 9 листопада, у Татарові презентували туристичний логотип як частину промоційного брендингу села.

Татарів себе позиціонує як туристичне село, тож тут вирішили створити логотип, що вирізнятиме село з-поміж сотень інших, водночас презентуватиме його як унікальну рекреаційну територію та туристичний об’єкт, пише ГК.

Робота над розробкою тривала прибл ... Читати далі »

Переглядів: 344 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

Музей Степана Бандери у Старому Угринові — найвідоміше місце у Калуському районі. Сюди приїжджають люди з усієї України та із закордону. Музею до 75-ліття створення УПА поповнився фотоапаратом Бандери і 8 оригіналів його останніх фотографій.

Їх влітку 2016 року передав музею онук Степана Бандери — журналіст Степан (Штефко) Бандера, котрий живе у Канаді .

... Читати далі »

Переглядів: 357 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017

«Дідова Аптека» - новий музей, яким збагатилося відоме гуцульське село Криворівня.

«Дідова Аптека» має дуже зручне розташування біля центральної дороги на березі річки Чорний Черемош, передає Верховина.Life.

Поруч – Франкова скеля та франкова криниця. Туристи, відвідавши цей музей зможуть побачити велику кількість цілющих трав, п ... Читати далі »

Переглядів: 451 | Долучив: Dnister | Дата: 10.11.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024