Вівторок, 16.04.2024, 15:48:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 138 139 140 141 142 ... 275 276 »

Станиславів (нині – Івано-Франківськ) у першій декаді жовтня 110 років тому очима газети Kurjer Stanisławowski.

Незвичайно теплі дні встановилися на початку жовтня 1907 року на Галичині. У Станиславові дерева, які вже скинули листя, знову почали розпускати бруньки, а деякі – вкривалися квітами, пише Збруч

«Допитливі перехожі могли спостеріга ... Читати далі »

Переглядів: 319 | Долучив: Dnister | Дата: 17.10.2017

У межах проекту «Сім днів у регіоні» Укрінформ пропонує розповіді про походження назв та цікаві історичні факти з життя семи міст Прикарпаття.

Найперше, треба сказати, що після декомунізації більше тисячі міст, сіл і селищ України торік змінили ті свої назви, які явно мали на собі сліди радянської історії та комуністичної ідеології. На Прикарпатті змінювати назви не було потреби. Втім, нині мало хто знає, що Івано-Франківськ ризикував отримати назву Карпатський Сталінград і навіть – Жебровськ. Чому так не сталося – історія майже анекдотична. ... Читати далі »

Переглядів: 362 | Долучив: Dnister | Дата: 17.10.2017

З 19 по 25 жовтня з благословення Митрополита і Архієпископа Івано-Франківського УГКЦ Кир Володимира Війтишина в кінотеатрі «Люм’єр», що в Івано-Франківську о 18:00 відбудеться показ документального фільму про Патріарха Йосипа Сліпого «Справа «Рифи».

Прем’єра фільму за участю творців – 19 жовтня. У цій захоплюючій стрічці охоплено період життя Патріарха Йосипа з 1945 по 1963 роки та розкриває не відомі широкому загалу обставини його арешту, ув’язнення та звільнення. Особливу увагу приділено історичним подіям та визначним особ ... Читати далі »

Переглядів: 337 | Долучив: Dnister | Дата: 17.10.2017

Унікальну медичну криївку відкрили сьогодні у Пістині Косівського району до 75-ї річниці створення Української повстанської армії.

Два роки тому у Пістині освятили криївку, де місцеві жителі знайшли унікальні документи, які пролежали в землі більш як 60 років. Тоді на криївку натрапив лісничий Кутського державного лісового господарства Петро Пліхтяк.

За його ... Читати далі »

Переглядів: 313 | Долучив: Dnister | Дата: 16.10.2017

Мало не щодня доводиться читати про аварії та нещасливі випадки, які трапились у сучасному Івано-Франківську. Здавалося би, сто років тому життя в місті було значно спокійнішим. Але давня преса теж рясніє повідомленнями про різноманітні трафунки.
На відміну від тореадорської Іспанії, в Станиславові не проводили бої биків, але в березні 1908 року міський поліцейський Ян Балащук мало не помер від поранення рогами. Місцевий селянин Ян Сем’янів купив на торговиці корову і вів її додому. На площі Франца-Йозефа (тепер Вічевий майдан) тварину щось налякало, і вона швидко побігла в бік вулиці Бельведерської. Поліцейський спробував затримати утікачку, але корова не дала себе впіймати і сильно вдарила поліцейського рогами. Він отримав серйозне поранення у скроню і ледь не вмер.
... Читати далі »

Переглядів: 302 | Долучив: Dnister | Дата: 16.10.2017

Минає 65 років від часу проведення спецслужбами колишнього СРСР військово-чекістських операцій під кодовими назвами «Переправа» і «Перехват». Їхнє головне завдання полягало у тому, щоб на території Карпатського краю, а саме Станіславської і Коломийської округ, остаточно знищити повстанський рух.

Наприкінці зими 1951-го управління МДБ у Станіславській області

... Читати далі »

Переглядів: 692 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2017

До 75-річчя створення УПА та до Дня захисника, директор КП «Пам’ять» Василь Тимків спеціально для «Репортера» підготував добірку найцікавіших фактів про УПА на Франківщині та поділився унікальними світлинами.

1. Найгрізнішою тактичною військовою одиницею в УПА був курінь (батальйон), який складався з трьох-чотирьох сотень. Першим таким на Прикарпатті був курінь «Гайдамаки», який складався з сотень «Сіроманці», «Трембіта» та «Кривоносці» і діяв на Долинщині.

... Читати далі »

Переглядів: 349 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2017

До 72-ї річниці Івано-Франківського національного медичного університету та 180-річчя видання «Русалки Дністрової» було відкрито музей-світлицю «Руської трійці». Тут зібрано велику колекцію експонатів. Окремий стенд присвячений лауреатам премії ім. І. Вагилевича. Аналогів на Прикарпатті цей університетський музей не має.

На відкритті музею «Руської трійці», експозиція якого розгорнута в одній із кімнат кафедри українознавства на четвертому поверсі центрального корпусу ІФНМУ, вручили премію імені Івана Вагилевича ректорові медуніверситету Микол ... Читати далі »

Переглядів: 339 | Долучив: Dnister | Дата: 15.10.2017

12 жовтня 2017 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація репринтного історико-краєзнавчого видання «Вакації у Дзядзя» – «Пропам’ятна книга туристів» Теофіля Кисілевського – управителя народної школи в с. Ільці на Верховинщині у 1904-1932 роках.

Відкрила зустріч заступник директора Галина Горбань, яка привітала гостей і зазначила, що нас зібрала неординарна подія - презентація унікального видання «Вакації у Дзядзя» - «Пропам'ятна книга туристів» Теоф ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2017

Цього разу ми із загальної панорами площі Міцкевича візьмемо один будинок і спробуємо дослідити його історію. На пош­тівці станиславівського видавця Шреєра бачимо північний бік площі. Втім, нас цікавить лише двоповерховий будинок з кованим балконом посередині, що має сучасну адресу Міцкевича, 10.

Сьогодні це самісінький центр міста, але так було не завжди. За Потоцьких тою ділянкою проходила куртина – оборонна стіна між двома бастіонами. Австрійці фортецю знесли, ров засипали, і утворилось… невеличке болотце. Францішек Надаховський згадував, що наприкінці 1820-х ... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2017

Сьогодні у приміщенні в Державного архіву області відкрили тематичну виставку архівних документів, присвячену 75-й річниці створення Української повстанської армії, до Дня захисника України та Дня українського козацтва.

У її відкритті взяв участь керівник апарату облдержадміністрації Роман Маланій, який підкреслив важливість заходів, спрямованих на збереження історичної пам’яті, нашої української самобутності, відтворення героїчних сторінок національно-визвольної боротьби українського народу за свою державність.

... Читати далі »

Переглядів: 298 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2017

В Івано-Франківському національному медичному університеті відкрилася виставка, приурочена 75-ій річниці Української повстанської армії та Дню захисника України.

Експозиція діє у холі центрального корпусу університету. Ініціатором є осередок Наукового товариства імені Шевченка в ІФНМУ. Експонується історико-патріотична виставка із фондів Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею та приватної коле ... Читати далі »

Переглядів: 369 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2017

«Хто і коли збудував храм Святого Пантелеймона в Галичі?» – під такою назвою ще в 1881 році вийшов один із розділів першої монографії відомого історика Антіна Петрушевича. З тих пір пройшло багато часу, однак питання актуальне і досі.

Церква Святого Пантелеймона над Дністром – це унікальна пам’ятка білокам’яної архітектури княжого Галича, що збереглася до наших днів. Пріоритетом у вив­ченні цієї святині є те, що таких давньоукраїнських храмів донині практично не збереглося. Науковий інтерес підкріплений ще й тим, що пам’ятка зведена ... Читати далі »

Переглядів: 414 | Долучив: Dnister | Дата: 14.10.2017

Музей мистецтв Прикарпаття презентує виставку мистецьких ікон і процесійних хрестів XVIII−XIX ст. з колекції архікатедрального і митрополичого Собору Воскресіння Христового Івано-Франківської архієпархії УГКЦ.

На виставці експонуватимуться твори сакрального малярства Галичини середини XVIII − кінця ХІХ ст. Виставка триватиме з 13 до 24 жовтня.

&q ... Читати далі »

Переглядів: 349 | Долучив: Dnister | Дата: 13.10.2017

Якби історія нашого міста мала жіноче обличчя, яким би воно було? Мабуть, це було би серйозне й вольове обличчя благочестивої пані, обрамлене заквітчаним капелюшком. Адже в давні часи жінку з малих літ готували до однієї місії – бути вірною дружиною, зразковою господинею дому і дбайливою матір’ю. Але примхи долі інколи вносили свої корективи у цей віками вивірений сценарій. Тож серед тодішніх жінок траплялися й типажі з «нестандартними» долями.

Бойова подруга
У ХІХ ст. за кожною армією завжди слідували маркітантки – жінки, які продавали солдат ... Читати далі »

Переглядів: 398 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

Мені, людині, яка рівно сорок років тому заповіла собі служити охороні і популяризації старожитностей княжого Галича, ніколи і не снилося, що доведеться займатися українською археологією ХХ ст. Справа в тому, що радянська археологічна наука окреслювала верхню межу досліджень матеріальної культури давнини серединою ХІІІ ст., тобто погромом Руських земель Батиєвим нашестям у 1236-1241 роках. Всі ті умовні і надумані хронологічні рамки поламалися в мені після відвідин розкопок у Дем’яновому Лазу, які проводили в 1989 р. молоді і щирі патріоти з Івано-Франківська. Коли мої товариші, археолог Богдан Томенчук та історик Зіновій Дума показали віднайденій могильній ямі череп дівчини з розкішною, заплетеною косою, то я зрозумів, що трагічна доля нашої національної історії зробила назавжди археологію н ... Читати далі »

Переглядів: 529 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станиславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1909 році.

1909 Перший у місті стаціонарний кінотеатр «Уранія» з вулиці Камінського (Франка) перенесли до приміщення у подвір’ї будинку Шумана Сусмана — колишнього готелю Ігнація Камінського на Сапіжинській (Незалежності, будинок розібраний у 1993 році).

... Читати далі »

Переглядів: 338 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

Російські туристи вважають, і то не безпідставно, що в Галичині, м’яко кажучи, недолюблюють москалів. Причому, ця нелюбов виникла задовго до подій на Донбасі чи «подвигів» перших совітів після вересня 1939 року. Може, мешканці Станиславова незлюбили росіян у часи Першої світової війни, коли ті сплюндрували та спалили місто? Ні, тут їх терпіти не могли ще задовго до початку бойових дій. Яскравим прикладом ставлення місцевих до росіян є випадок, що трапився у місті в 1905 році.

Тоді на Далекому Сході точилася кривава російсько-японська війна. Маленька Японія завд ... Читати далі »

Переглядів: 461 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

Впродовж семи сторіч власної історії Калуш більше чотирьох століть перебував у складі польської держави. Тому ігнорувати внесок поляків, котрі були народжені в Калуші, володіли Калушем чи пов’язували певний етап власного життя з цим містом, в історію України зокрема та розвиток Європи загалом, неможливо.

Отож, пропоную перелік (звісно, невичерпний) видатних «поляків Калуша».

... Читати далі »

Переглядів: 417 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

В Івано-Франківську оголосили конкурс на кращу екскурсію містом. Про це інформує прес-служба міської ради.

"З метою створення нових туристичних маршрутів та підвищення професійної майстерності екскурсоводів і гідів-перекладачів оголошено конкурс на кращу екскурсію вихідного дня Івано-Франківськом, - йдеться в повідомленні. - Бажаючі брати участь у конкурсі повинні подати анкету-заявку у відділ міжн ... Читати далі »

Переглядів: 335 | Долучив: Dnister | Дата: 12.10.2017

Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини оголосив про проведення допорогової закупівлі реставраційних робіт.

Мова йде про реставрацію фасадів будинків по вулиці Леся Курбаса, 5, 7 та 9 у Франківську. Самі ж будівлі відносяться до пам’яток архітектури, повідомили на порталі Побудовано у Франківську.

Наразі торги перебувають на стаді ... Читати далі »

Переглядів: 337 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2017

Підчас російської офензиви і відвороту в липни 1917.

 

І.

Д. 13. липня утїк я pазoм з родиною, перебувши пекло, з своєї хати на вікарівку коло нової церкви в Калуши. Тут за порадою стоячого на кватирі капітана запасного чеченського полка (Турка, властителя дібр на Кримі) пішов я й жінка з пок. о. coв. Вол ... Читати далі »

Переглядів: 446 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2017

У центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка у Калуші відбулася презентація книжки Степана Лесіва та Петра Ганцюка «Курінь УПА «Промінь»: історія формування та бойовий шлях відділів». У ній ґрунтовно досліджено та висвітлено історію формування куреня «Промінь» Групи «Маґура» ВО4 «Говерля» УПА-Захід та бойовий шлях його відділів.

Під час презентації упорядники Степан Лесів та Петро Ганцюк докладно розповіли про роботу над книжкою та познайомили присутніх із її структурою, інформують "Вікна" з посиланнямна упр ... Читати далі »

Переглядів: 373 | Долучив: Dnister | Дата: 09.10.2017

Станиславів (нині – Івано-Франківськ) з околицями на початку жовтня 110 років тому очима газети Kurjer Stanisławowski та журналу Nowości Illustrowane у блозі Богдана Скаврона на порталі Збруч.

На початку жовтня у містечку Вигоді Долинського повіту (нині – Івано-Франківська область) урочисто зустрічали одного з членів монаршої родини Габсбурґів – архикнязя (ерцгерцога) Леопольда Сальватора. Уже традиційно цей вельможа, пожиттєвий посол до «палати панів» (відповідник британської палати лордів в австрійському парламенті) та генерал-полковник артилерії, ... Читати далі »

Переглядів: 411 | Долучив: Dnister | Дата: 09.10.2017

Дев'ята книга калуського краєзнавця Миколи Когута побачила. Книга «Герої не вмирають...», присвячена вшануванню пам’яті українських повстанців, які загинули у боротьбі за незалежну Українську державу.

Книга складається із двох частин: перша – це біографічні оповіді про долю повстанців, підготовлені на основі спогадів учасників та очевидців подій, а друга – сюжети про урочистості, присвячені вшануванню пам’яті борців за волю України, інформує "Західний вісник".

... Читати далі »

Переглядів: 381 | Долучив: Dnister | Дата: 09.10.2017

Кожна молода пара мріє про романтичне і казкове весілля, та, на жаль, реальність не завжди виправдовує ці сподівання. Про це свідчать весільні скандали й трафунки, які ввійшли в історію нашого краю.
В 1853 р. в станиславівському 58 полку піхоти служив рядовий Герш Кок родом з Тисмениці. Тоді солдатів за різні порушення нерідко били киями. Але пана Кока було покарано за незвичну провинність, а саме за те, що він… одружився.

Солдат узяв у командування відпустку з метою врегулювання сімейних стосунків. У Тисмениці він убрався в парадний мундир – білий з чорними в ... Читати далі »

Переглядів: 421 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2017

У відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулась презентація книги Анатоля Реньє «Тоді в Болехові. Гебрейська історія» за участю перекладачки Галини Петросаняк.

Книга «Тоді в Болехові» розповідає про долю єврейської родини Ґрюншлаґів, починаючи від мирних часів й до початку Другої світової війни, від часу, коли сім’ю за російської окупації позбавили власності – до приходу німців, від перших акцій-розстрілів – до моменту, коли герої твору вирішують сховатися в ліс ... Читати далі »

Переглядів: 379 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2017

5 жовтня розпочалась Міжнародна наукова конференція «Гошівська обитель у духовному і культурно-історичному житті України: феномен українського греко-католицького чернецтва».

Порадитись, як досліджувати історію одного з найдавніших монастирів в області зібрались Митрополит Володимир, представники обласної влади, духовенство, науковці, історики та студенти, інформують Вікна з посиланням на Прес-служба Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

... Читати далі »

Переглядів: 342 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2017

У Калуші на стіні біля барельєфу письменниці Костянтини Малицької майже не залишилося живого місця. Стіна будинку — обписана та обмальована.

На фоні різноманітних написів барельєф Костянтини Малицької виглядає не надто привабливо, пишуть"Вікна".

Як відомо, Костянтина Іванівна Малицька (30 травня 1872, Кропивник, Калуського району Івано-Франкі ... Читати далі »

Переглядів: 364 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2017

Грошовий обіг римських монет на території України вивчали такі дослідники, як Михайло Брайчевський «Римська монета на Україні» (Київ, 1959), Сергій Пивоваров та Ярослав Онищук «Римські монети в старожитностях черняхівської культури» (Чернівці, 1999), «Скарб римських республіканських монет із с. Почапи у верхів’ях Західного Бугу» (Львів, 2009), Кирило Мизгін «Наплив римських денаріїів І-ІІ ст. н. е. на територію черняхівської культури...» (Київ, 2014) та ін.
Скарб римських денаріїв (лат. – denarius – старовинна срібна монета вартістю 10 асів, карбування якої почалося у 269 р до. н. е.), випадково виявили біля села Дубовиця Калуського району, інформують "Вікна&quo ... Читати далі »
Переглядів: 426 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2017

Презентація видання відбулася в Івано-Франківській обласній бібліотеці.

Книга про історію Української ґімназії № 1 міста Івано-Франківська охоплює період із 1905 року, коли, попри спротив польської посольської більшости у Крайовому сеймі, автрійська влада все ж відкрила навчальний заклад у Станиславові. І до сьогодення, коли із відновленням державної незалежності, у 1992 році, гімназію було відроджено. Про це розповів і виклав фото із заходу журналіст Ігор Дебенко.

... Читати далі »

Переглядів: 361 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станиславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1908-1909 років.

1908 Бухгалтер магістрату Петро Мосевич закінчив будову модерністської кам’яниці з химерами на вулиці Шопена, 3. Будинок оздобили дивовижними скульптурами птаха, жаби та русалки.

1908 До в’язниці &laq ... Читати далі »

Переглядів: 400 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2017

Відповідно до структурного поділу 1944 р. на Закарпатті мав існувати Закарпатський край ОУН. Оскільки в роки окупації угорці в області заарештували фактично весь керівний склад ОУН, то Закарпатський край не мав адміністративного поділу, а складався із мережі невеликих підпільних груп. Навесні 1945 р. у зв’язку з реорганізацією підпілля Закарпатський край ОУН переведений у Закарпатський окружний і діяв на території Берегівського, іршавського, Виноградівського і Хустського районів та організаційно підпорядковувався Карпатському краю ОУН. У травні 1947 р. радянські каральні органи фактично ліквідували Закарпатську округу ОУН («Срібна»), проте вже в липні вона відновилася, в тому числі й зусиллями окружного провідника «Булевара» (Олексій Безкоровайний, 1919 р. н., уроджене ... Читати далі »

Переглядів: 376 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2017

Першу українську історію нашого міста написав Венедикт Площанський у 1868 році – «Галицько-руське місто Станиславів з достовірних джерел». Поміж багатьох цікавих фактів історик наводить там перелік найкращих будинків міста. Отже, які кам’яниці становили архітектурне обличчя старого Станиславова?

Будинок Галавая був найбільшим із чотирьох найкращих на той час

... Читати далі »

Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024