Субота, 20.04.2024, 03:03:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 142 143 144 145 146 ... 275 276 »

Тисячі жертв тоталітарних режимів знайдено за майже три десятки років на Прикарпатті. А скільки ще не знайдено…

З 1989 року і донині на території Івано-Франківської області офіційно проведено приблизно 80 розкопок масових поховань. Неофіційно їх значно більше. Здебільшого робота проводилася задля пошуку жертв комуністичного режиму. Але й досі земля приховує багато таємниць, пов’язаних і з визвольною боротьбою, і з похованнями іноземних солдатів.

... Читати далі »

Переглядів: 444 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2017

Повстанський бункер у Калуші розкопали на початку червня, у лісі, на околиці міста. Впродовж двох місяців його відновлювали, і ось: робота завершена. У неділю, 10 вересня, бункер урочисто відкриють.

6 вересня 1945 року у бункері в лісі поблизу житлового масиву Підгірки, яке тоді ще було окремим селом, відбувся бій між повстанцями та НКВДистами. Бункер, найбільш імовірно, був підірваний. Загинуло шестеро повстанців, які там перебували.

... Читати далі »

Переглядів: 348 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2017

В римо-католицькому Костелі Святого Валентина відбулася святкова літургія з нагоди відзначення 175-ї річниці спорудження костелу.

Почесними гостями на літургії були: ординатор Луцький, римо-католицький єпископ Віталій Скомаровський, декан Української Греко-Католицької церкви Святого Архистратига Михаїла Михайло Бігун, священнослужителі греко-католицького та римо-католицького деканатів області, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 355 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2017

1 вересня стартував щорічний міжнародний фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки», мета якого — зібрати світлини всіх пам’яток культурної спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії. Десять світлин, які отримають найвищі оцінки журі, братимуть участь у міжнародному етапі конкурсу.

За словами організаторів, проведення фотоконкурсу дасть можливість завантажити світлини пам'яток у межах кордонів України, нашої рідної культурної спадщини, а також народів, які на території нашої держави були, і залишили свій слід у нашій історії. Люди зможуть краще ... Читати далі »

Переглядів: 330 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2017

Голокост був однією з найбільших катастроф у світовій історії. В радянській історичній науці тема знищення українських євреїв замовчувалася або лише частково розглядалася як знищення радянських громадян на окупованій території. До неї почали повертатися в роки горбачовської «перебудови». Мало хто знає, але на території нашого міста в 1941-1943 рр. знищено, за різними підрахунками, до 100 тис. євреїв.

Серед різних подій у всесвітній історії Голокост є досить добре дослідженим. Якщо ж говорити про Голокост в Україні, то тут ще є значне поле для роботи. Теми знищення єв ... Читати далі »

Переглядів: 410 | Долучив: Dnister | Дата: 05.09.2017

"Оцифрований Франківськ” - стартував цикл програм про найцікавіші фрагменти з життя міста, які були зняті на кіноплівці. Більшість - невідомі сучасному глядачу.

"Запускаємо нову програмку "Оцифрований Франківськ". Буде багато старого відео міста, більшість з яких не було раніше оприлюднено. Але звісно будуть і такі, які раніше ми викладали в інтернеті. Цей весь матеріал ми назбирали в часі роботи над фільмом "Моє місто.100 років на екрані". Оскільки в стрічку увійшли лише невеличкі фрагменти сюжетів, а деякі взагалі не увійшли, то гріх буде їх ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 04.09.2017

У неділю, 10 вересня, відбудеться урочисте відкриття криївки та пам`ятного знаку загиблим воїнам ОУН в лісовому масиві мікрорайону Підгірки.

Раніше йшлося, що у лісовому масиві Підгірки знайшли та відбудували Криївку УПА. Історична криївка майже повністю розклалася, коли її відкопали дослідники. Через те, що криївка була підірвана зсередини, туди потрапили ґрунтові води і у підсумку деревина струхлявіла. У 1945 році у знайденій криївці загинули шестеро молодих вояків Української повстанської армії. Дослідники переконані, що загибелі повстанців передував бій з агентами НКВС. На м ... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 04.09.2017

Цього року минає 120 літ від дня народження відомого археолога Івана Борковського. Його доля свого часу закинула далеко від Батьківщини і тільки у Празі він зумів розкрити свій талант археолога і науковця. На Батьківщині тривалий час про Івана Борковського не знали. Але з постанням незалежної України, вдячні нащадки повернули ім’я свого великого сина. Про нього написано уже багато і навіть є, хоч і не досить повна, стаття у «Вікіпедії». Звісно, немає потреби зайвий раз переповідати відомості про його наукові здобутки, тим більше, що їх визнано у світі. Однак у цій публікації ми ще раз змушені повернутися до питання його походження і дещо додати.

... Читати далі »

Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 04.09.2017

В сучасному Івано-Франківську скандальні жіночки часом додають поліції роботи. Наші прабабусі поводилися значно спокійніше, але й сто років тому кілька дам зуміли "відзначитися" в міських хроніках.
В грудні 1880 р. одна войовнича пані наробила рейваху в станиславівській державній гімназії. Учень К. з першого гімназійного класу відповідав урок. Він його погано вивчив, тому підглядав у підручник. Його сусід по парті звернув на це увагу професора, і той поставив учневі дуже низьку оцінку. Вдома хлопець наскаржився мамі на прикрого сусіда по парті, який його "здав". Розлючена матуся чимдуж примчала до гімназії, влетіла до класу і немилосердно побила хлопчика, який наскаржився професору на її сина. Професор та інші учні намагалися якось втримати оскаженілу пані, але де там! Нар ... Читати далі »

Переглядів: 390 | Долучив: Dnister | Дата: 03.09.2017

Упродовж шести сторіч історії Калуша світ побачив саме шість книжок про це місто, включно з трьома цьогорічними. Найбільшим за обсягом та кількістю авторів є англомовне видання «The life and Destruction of the Community (Kalush, Ukraine), Tel -Aviv: Kalusz Society, 1980». Власне, майже все, що ви хотіли дізнатись про життя та зникнення єврейської громади в Калуші (друга половина 17 сторіччя – 1942 рік), є в цій книзі на вісім сотень сторінок. За одним мінусом – автори викладають не об’єктивний, а саме єврейський погляд на історію Калуша.

Хто з читач ... Читати далі »

Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 02.09.2017

Уже минуло майже 80 років, та «золотий вересень» 1939-го — радянської окупації західноукраїнських земель і досі на Прикарпатті відлунює гіркотою скорботи і незагойними ранами. і розкопки поховань десятків невинно убієнних у «таборі смерті» — на давньому єврейському кладовищі в Івано-Франківську, які ще тривають, вкотре засвідчують, що сліди нелюдів-визволителів досі проступають ужинками смерті.

Йдеться про мікрорайон дачного масиву Івано-Франківська — між міським озером і Набережною ім. Василя Стефаника, зокрема про територію колишнього ... Читати далі »

Переглядів: 372 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

У неділю в Новоселиці на Снятинщині постав пам’ятник Тарасові Шевченку. Його створив студент-третьокурсник Львівської національної академії мистецтв уродженець Снятина Роман Рабик, котрого можна назвати одним із наймолодших талановитих українських скульпторів. Погруддя Кобзаря встановили перед Народним домом, у якому діє музей уродженця села фотомайстра Василя Пилип’юка.

Святкове дійство розпочалося панахидою. Безпосередньо відкрити пам’ятник доручили ініціаторові його встановлення народному депутатові Юрієві Солов’ю та депутатові районної ради, відомому ... Читати далі »

Переглядів: 354 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

У 1867 році імперія Габсбурґів стала дуалістичною монархією та отримала назву Австро-­Угорщина. Кожна «половинка» обзавелась власним парламентом, грошима, навіть армією. Крім загальноімперських збройних сил, існували підрозділи крайової оборони. В Австрії вони називались ландвер, а в Угорщині – гонвед. Це було щось середнє між внутрішніми військами та національною гвардією.

На мапі Станиславова 1887 року є казарми крайової оборони, що знаходились між теперішніми вулицями Озаркевича та Желехівського. Втім, енциклопедія пише, що у нас полк крайової оборони бу ... Читати далі »

Переглядів: 394 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

У листопаді 1913 року мешканці Станиславова побачили велику повітряну кулю. Вона стрімко знижувалась і невдовзі приземлилась на поле приміського села Вовчинець. З корзини вийшли два чоловіки, яких одразу оточив натовп селян. Повітро­плавці звернулись до них незрозумілою мовою, чим викликали підозри. Часи були непевні, у повітрі пахло війною, тож в аеронавтах запідо­зрили шпигунів і викликали поліцію.

На місце посадки прибув станиславівський комісар поліції Казимир Яніцкий. Він допитав прибульців і зрозумів, що то не шпигуни, а спортсмени. Два французи – Еміль Дюбон ... Читати далі »

Переглядів: 380 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

У 1927 році брати редемптористи випустили невеличку серію поштівок, присвячених місійній проповіді. Поліграфія там не дуже, але в кадр потрапила вулиця Голуховського (Чорновола), що є рідкісною гостею на старих поштівках. На задньому плані, правіше, видно розлогу двоповерхову кам’яницю. Про неї й поговоримо.

Перший раз земельна ділянка № 19 у Тисменицькому передмісті фігурує в австрійському переписі населення за 1880 рік. Тоді вона належала подружжю Якову та Юстині Палагіцьким. У 1891-му Яків отримує дозвіл від магістрату на будову реальності на своїй землі, а наступного р ... Читати далі »

Переглядів: 410 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

Коли дивишся на парадні поштівки старого Станиславова, бачиш нарядних дам і кавалерів, що неспішно прогулюються вулицями та площами, то складається враження, що за Австрії життя було безтурботним і веселим. Зранку до вечора оркестр грав на вулицях вальси Штрауса, у численних кав’ярнях і цукернях публіка їла смачнючі штрудлі, повсюди квіти, їжа без ГМО, а повітря чисте та прозоре, адже ера автомобілів ще не настала.

Та яскрава картинка дещо блякне при погляді на цю поштівку. На ній бачимо престижний готель «Уніон», що стояв у самому центрі Станиславова (тепер це ... Читати далі »

Переглядів: 422 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

В Івано-Франківську скличуть позачергову сесію міської ради.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків має намір скликати позачергову сесію міської ради у зв'язку з передачею Палацу Потоцьких в міську комунальну власність.

Про це міський очільник написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук, пише Фіртка.

... Читати далі »

Переглядів: 351 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

Під шаром асфальту і гравію на вулицях Лесі Українки та Міцкевича виявили історичну трилінку. Про знахідку у соцмережі повідомив головний комунальник міста Михайло Смушак.

“Наразі невідомо, який її стан і кількість. Але, однозначно, на відміну від попередників, які її закатали асфальтом, ми збережемо дану бруківку і використаємо. Чи на цих же вулицях чи на тій же Станіславській чи Тринітарській”, – йдеться у дописі.

... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 01.09.2017

В рамках Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки в частині відзначення ювілейних і пам’ятних дат та з нагоди відзначення 75-ої річниці створення Української повстанської армії обласна рада з першого вересня розпочинає просвітницьку кампанію "Знай своїх Героїв".

На сіті-лайтах та біл-бордах у всіх районних центрах та містах обласного значення будуть розміщені зображення Лицарів ОУН і УПА, які є уродженцями Прикарпаття та вели активну діяльність на території області.

... Читати далі »

Переглядів: 350 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2017

У краєзнавчому музеї «Бойківщина» Тетяни й Омеляна Антоновичів відкрили нумізматичну експозицію «Пам’ятні монети України доби незалежності» з приватної колекції краєзнавця Ігоря Сметанюка. Це 50 монет різних років номіналом 5, 2 і 1 грн. «Кожна — витвір мистецтва її творця, у кожній — відбиток часу. У монетах закарбовано відомості про знакові події в історії України та зображення видатних постатей національно-визвольного руху, літераторів, співаків тощо», — прокоментувала науковий співробітник музею Тетяна Гнатковська. Виставка триватиме до кінця року.

... Читати далі »

Переглядів: 405 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2017

Незвисько як унікальна археологічна скарбниця України і місце воєнних протистоянь. Це село на Городенківщині може похвалитися не лише Дністром, який біля Незвиська робить півколо, таку собі мальовничу підкову. Є тут і свої гори: Біла, Червона, Ксьондська. Тож місцеві люди кажуть, що у них Малі Карпати. Мандрівники ж називають це село Наддністрянською Швейцарією, а любителі старовини – археологічною Меккою, де можна простежити зміну культур упродовж десяти тисяч років. Через особливе стратегічне розташування його не оминали і війни.

... Читати далі »

Переглядів: 449 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2017

В меморіальному комплексі "Дем'янів Лаз" представили експозицію з архівних матеріалів, низку історичних документів, які засвідчують переслідування українців, зокрема франківців, НКВС та комуністами.

Участь у відкритті виставки взяв Міністр юстиції Павло Петренко. Перед початком виставки міністр поклав квіти до меморіалу.

"Це не можна забува ... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2017

В Івано-Франківську нараховується 559 пам’яток архітектури місцевого і п’яти – національного значення.

На сьогодні понад 100 об’єктів-пам’яток архітектури перебувають у жахливому стані.

Задля збереження історичної забудови, пам’яток архітектури та містобудування місцевого значення продовжуються роботи з реставрації фасадів ... Читати далі »

Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1905-1906 років.

1905 1 січня у Станиславові народився Микола Ясінський (1905-1945) – легендарний бойовик Української військової організації та Організації українських націоналістів, політв’язень.

1906 15 січня у Стан ... Читати далі »

Переглядів: 325 | Долучив: Dnister | Дата: 30.08.2017

З ініціативи громадської організації «Івано-Франківська обласна організація «Чорний Ліс» напередодні «українського великодня» у с. Хриплині вшанували сотенного сотні «Лебеді» куреня «Дзвони» Станіславського 22 ТВ «Чорний Ліс», військового референта Станіславівського окружного проводу ОУН, хорунжого УПА, Лицаря Бронзового Хреста Бойової Заслуги «Знайду» «Шрама» – Бурдина Степана Івановича з нагоди 70-х роковин з дня його загибелі. Він народився 5 січня 1911 (1912) року в с. Хриплин, сьогодні Івано-Франківської міської ради, та загинув 21 липня 1947 року біля станції Хриплин за доносом зрадника.

... Читати далі »

Переглядів: 389 | Долучив: Dnister | Дата: 30.08.2017

Переглядаючи електронний архів українського визвольного руху, час від часу натрапляємо на цікаві повідомлення, які стосуються непростих воєнних доль наших земляків. Відразу спадає на думку оприлюднити їх, бо, можливо, ті, хто не має до нього доступу, хотіли б дізнатися більше про долю своїх рідних чи односельців. Разом із тим цікаві факти з минулого або короткі біографічні відомості можуть бути суттєвим доповненням до їхніх життєписів.

Так нам потрапила на очі інформація про одного з активних вихідців зі Станіславщини, про якого ми й вирішили написати. Це Дмитро Дзьоба на псевдо ... Читати далі »

Переглядів: 384 | Долучив: Dnister | Дата: 30.08.2017

Без похоронного маршу та впорядкованих могил. Їх просто закопали на околиці міста. В Івано-Франківську тривають розкопки масового поховання, що наприкінці вулиці Ленкавського.

За два тижні тут знайдено три десятки скелетованих решток людей. Історики із обласного товариства “Меморіал” із впевненістю кажуть – це жертви НКВД. Їх закатували у 1939-му році.

... Читати далі »

Переглядів: 344 | Долучив: Dnister | Дата: 30.08.2017

У селі Світанку на Рогатинщині відбулося відкриття пам’ятного знака українським січовим стрільцям, який встановлений біля могили січових стрільців при в’їзді у село.

У цій могилі поховано невідомих стрільців, яких не довезли до Свистільницького Коша після боїв на Бережанщині. Кіш у селі перебував з листопада 1915 по червень 1916 року, а згодом перенесений до села Потік.

... Читати далі »

Переглядів: 364 | Долучив: Dnister | Дата: 29.08.2017

У Підгірках відбулася святкова концертна програма з нагоди 25-ої річниці відкриття музею-оселі родини Івана Франка.

Гості були приємно вражені оновленою експозицією музею. Це стало можливим завдяки підтримці влади міста, і зокрема, міського голови Ігоря Матвійчука. У 2016 році проведено капітальний ремонт приміщення музею-оселі: замінено вікна, двері, закуплено нові експозиційне обладнання. В 2017 році встановлено нову ковану огорожу, йдеться у повідомленні музейно-виставкового центру, інформують «Вікна».

... Читати далі »

Переглядів: 389 | Долучив: Dnister | Дата: 29.08.2017

Перебуваючи з робочою поїздкою на Івано-Франківщині, 28 серпня в Національному заповіднику «Давній Галич» побував міністр Міністерства культури України Євген Миколайович Нищук. Високий гість зазначив, що Давній Галич є окрасою цілого краю, тож необхідно, щоб сюди приїжджали туристи з цілого світу, і, звичайно, кожна людина, що живе тут, повинна знати свою історію і хоч раз у житті відвідати унікальні пам’ятки, які збереглися на цій території. Євген Миколайович подякував генеральному директорові установи Володимиру Івановичу Костишину та очолюваному ним колективу за плідну роботу, побажав успіхів у подальшій діяльності, пообіцявши підтримку Міністерства культури України у всіх добрих починаннях. «Іноді невеликі відкриття роблять великий резонанс», – сказав міністр ... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 29.08.2017

Однією з важливих пам’яток архітектури м. Галича є церква Різдва Христового (датується ХIII - ХVII століттям, охоронний №090019-Н). Ще наприкінці ХІХ ст. окремі дослідники вважали її княжою престольною церквою, проте з розвитком археологічних досліджень, працею експедиції Я.Пастернака в Крилосі, стала зрозуміла хибність цього припущення. Незважаючи на це, храм Різдва Христового є однією з безцінних пам’яток Галича, що оригінальна своєю архітектурою та цікава історичними подіями.

Практично кожного століття храм змінював певні частини свого архітектурного оформлення. Д ... Читати далі »

Переглядів: 404 | Долучив: Dnister | Дата: 29.08.2017

Що відбудеться, коли в місто повернуться старовинні будинки зі своїм першим обличчям, де у Франківську знаходяться занедбані і забиті дошками портали часу, як люди таємно тужать за красою, чому є надія на те, що Франківськ не тільки поверне собі давній шарм і дух, але й набуде нового вишуканого звучання в сучасному світі....

Про це та про інше - в рубриці "ПОРТРЕТИ, ПІДСВІЧЕНІ ЗСЕРЕДИНИ" розмова з відомим українським художником, дизайнером, автором найбільшої в Україні картини "Хроніка України", творцем першого в Україні музею Небесної Сотні, реставратором ск ... Читати далі »

Переглядів: 338 | Долучив: Dnister | Дата: 29.08.2017

На початку ХХ ст. українська громада складала трохи менше ніж п’яту частину мешканців Станиславова. Згідно зі “списком людності” за 1911 р., у місті проживало 18,5% (5624) греко-католиків, тобто українців. Разом з тим тодішні українці, чи як вони себе називали, русини, були активною і свідомою громадою.
Згадаймо кількох знаних українців Станиславова.

Почнемо з людини, яка займала найвищу посаду в Станиславівському повіті, – посаду старости. Довги ... Читати далі »

Переглядів: 331 | Долучив: Dnister | Дата: 28.08.2017

Організатором таких екскурсій в обласному центрі спільно з провідними екскурсоводами виступило управлінням міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації.
Сезон щонедільних безкоштовних екскурсій у Івано-Франківську проводився уже вшосте.

У 2017 році відбулось 15 екскурсій, участь у них взяли близько 500 осіб.

О ... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 28.08.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024